Sauerkraut eller surkål

Forsiden Sunde Opskrifter Sunde Salater Sauerkraut eller surkål

     5

Sauerkraut eller surkål er en god og effektiv måde, hvorpå du naturligt kan tilføre sunde mælkesyrebakterier til tarmfloraen.

Ingredienser

1 hvidkålshoved
Uraffineret salt og friskkværnet peber
Lidt kommen eller sennepsfrø efter smag og behag
Vand

Fremgangsmåde

Rengør og snit hvidkålet i fine strimler. Her kan et mandolinjern eller en foodprocessor være en hjælp. Tilsæt salt afhængig af mængden af hvidkål. Der skal cirka 10 g salt til for hver 500 g hvidkål. Bland kål og salt grundigt med hænderne i et fad. Arbejd det grundigt igennem og lad det trække en halv times tid. Bearbejd det igen, gerne med hænderne, så kålen bliver fugtig. Bland herefter de ønskede krydderier i, og pres det hele sammen i et rengjort patentglas. Det passer til vores smagsløg herhjemme at tilsætte cirka ½ tsk enten kommen eller sennepsfrø pr. 500 g kål. Når kålen presses ned i patentglasset, skal der helst være afgivet væske fra kålen. Fyld eventuelt efter med vand, så kålen er dækket, når du presser det ned i glasset. Dæk toppen af et hvidkålsblad og lad være med at fylde glasset helt, for når surkålen gærer, så udvider den sig og fylder mere. Luk patentglasset og stil det i en dyb tallerken ved stuetemperatur. Se jævnligt til det, at det bobler, lugter og udvikler sig. Alt sammen tegn på at en sund gæringsproces er i gang. Sørg for at kålen konstant er under væske, du kan eventuelt åbne glasset og hælde ekstra vand på flere gange i forløbet. Efter cirka 10 dage, skulle kålen være klar til brug. Når du åbner glasset og begynder at bruge af surkålen til eksempelvis kødretter, i supper eller salater, så opbevar surkålen i køleskab.

Du kan læse mere om, hvorfor fermentering er sundt og finde flere opskrifter her

Var du tilfreds med denne opskrift? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.