Sri Lanka – maden og menneskene

1 jun, 2017 | Et besøg værd, Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Sri Lanka – maden og menneskene er en beretning om min rejse til Sri Lanka. Maden og menneskene har stor betydning for min oplevelse af et nyt land, således også for Sri Lanka.

Marts måned stod i Sri Lankas tegn, og jeg besøgte denne skønne ø for første gang i mit liv. Det var en virkelig god oplevelse, Sri Lanka er på en gang både smuk og kaotisk, menneskene fantastiske og maden helt suveræn, hvis du vel at mærke spiser den lokale mad. Det blev til 12 uforglemmelige dage, hvor jeg især har lyst ti at fremhæve opholdet på det første stop på rejsen, nemlig Rosyth Estate House nær Kandy. Rosyth står som noget ganske særligt i min bevidsthed, et hjertevarmt og smukt sted. Rosyth Estate House er en teplantage, og bygningerne, der tidligere husede den britiske plantageejer, er nu er omdannet til et mindre, eksklusivt og hyggeligt hotel. Det skal dog siges, at Rosyth er så meget mere end et hotel. Det er et retreat, et åndehul og det smukkeste og mest fredfyldte sted, som du kan forestille dig.

Sri Lanka – maden og menneskene

Rosyth Estate House er ejet af et britisk- sri lankansk ægtepar, der med sjæl og charme har indrettet det, så du som gæst føler dig hjemme og hensat til tidligere tiders liv på Sri Lanka. Den daglige drift er lagt i hænderne på top kompetente mennesker, der sørger for, at gøre dit ophold uforglemmeligt, afslappende og hyggeligt. Her er små terrasser, swimmingpool, morgenyoga, massage, og maden er et helt kapitel for sig. Den var uden sammenligning den bedste mad, som jeg oplevede på Sri Lanka. Jeg var også heldig, at få lov at være med på sidelinien, når husets kompetente kok foldede sig ud, og det er der kommet to delikate opskrifter ud af, nemlig Rosyths suveræne Mango yoghurt og Kylling i karry – Kukul mas curry. Du kan finde opskrifterne herunder.

Der dyrkes stadig te i plantagen, og Rosyth råder over et omfattende naturareal, hvor også de fleste af plantagens medarbejdere bor. Her gror alverdens afgrøder vildt og naturligt, og der kan samles ind til aftensmaden lige udenfor døren. Er du heldig at opholde dig på Rosyth, så kan det varmt anbefales at forhøre sig om muligheden for en rundtur på plantagens arealer. Det kan være, at en af medarbejderne fra teplantagen kunne have tid og lyst til at vise dig rundt. Det tager et par timer, men giver et fantastisk indblik i levevis, historie og natur.

Kandy er Sri Lankas tidligere hovedstad og nu centrum for øens kulturliv. Kandy er bestemt også et besøg værd, og byens Temple of the Tooth er et must-see. Fra Kandy gik turen med tog sydpå. Det var en charmerende og betagende måde at rejse på, der bragte os igennem Sri Lankas mangeartede natur. Togdriften på Sri Lanka er ustabil og på ingen måde luksuriøs, så husk vand og lidt mad, for forsinkelser hører hverdagen til. Vores rejsen sydpå fra Kandy var uden forsinkelser tog fire timer. Toget efter os var seks timer forsinket. Turen gav os et fint indblik i, hvor forskelligartet øen er. Det var top charmerende at opleve, og ved mange stationer, kom der mænd og kvinder ind med kurve, fyldt med velduftende mad, som de solgte. Prøv eksempelvis en frisklavet Rotty (kartoffelpandekage) eller et bæger med frisk frugt.

 

Sri Lanka – maden og menneskene

Menneskene på Sri Lanka er generelt utroligt gæstfrie, hjertelige og imødekommende. Mange taler engelsk, og selvom Sri Lanka er et fattigt land, så mødes du overalt af smil, hjælpsomhed og hjertevarme. Langt hovedparten af befolkningen er Buddhister, og du mærker tydeligt, at religion spiller en fremtrædende rolle i de fleste Sri Lankaneres liv.

Maden på Sri Lanka var ganske enkelt sublim. Vi valgte også primært lokale retter, og vores smagsløg blev i den grad forkælede. Curry er en nationalspise, og hvert hjem, hver restaurant og hver by har deres egen, foretrukne opskrift på curry. Curryen serveres almindeligvis med kylling eller fisk og masser af grønsager, krydderier, tilbehør og ris. Det var en fest at opleve, hvor mange variationer, der kunne serveres over dette tema, og vi blev aldrig skuffede, når valget faldt på Kukul mas curry. Den traditionelle Sri Lankanske mad er sund, grønsagsrig og varieret, men også på Sri Lanka er de udfordrede af sukkerholdige, importerede fødevarer, morgenmadsprodukter, sodavand og det hvide brød. Type II diabetes og overvægt blandt børn er alvorlige sundhedstrusler mod den Sri Lankanske befolkning. Udviklingen indenfor disse velfærdssygdomme er betragtelig. Vi må håbe, at de får sat effektivt ind overfor de mange importerede, raffinerede og sukkerrige fødevarer og får fundet tilbage til deres oprindelige sunde og grønsagsrige mad.

På Sri Lanka var vi også på safari med Kulu Safari, og det var en vild, fantastisk og betagende oplevelse. Vi boede i luksustelte, midt i junglen, og kunne betragte naturen og dyrelivet på tætteste hold. Fra teltlejren drog vi ud på safari i høje jeeps, og højdepunktet var at se de smukke leoparder, men også vandbøflerne, elefanterne, fuglene og alle de andre dyr (inklusive slangerne) gjorde et stort og uudsletteligt indtryk. Der var en ro og en skønhed, som jeg aldrig vil glemme. Teltene var top luksuriøse og velfungerende, servicen og maden var i særklasse og alle gjorde deres yderste for at vi skulle få en uforglemmelig oplevelse. Det lykkedes særdeles godt.

Sri Lanka – maden og menneskeneVi sluttede vores rundrejse af med et par dage ved stranden, og det var en susende skøn afslutning med sol på næsen og god mad i maven. Hele rejsen havde vi tilrettelagt i samråd med Estelle Torp fra Discovery Travel, der selv er født og opvokset på Sri Lanka, og derfor kender øen og de gode steder som sin egen bukselomme. Vi følte os rigtig godt hjulpet, og vi fik oplevet og set ting på Sri Lanka, som vi aldrig selv ville have fundet. Vi var derfor taknemmelige for den hjælp og service, som Estelle ydede os. Vi havde også en fantastisk chauffør, der kørte os rundt, han var vidende og agerede også som en kompetent, underholdende og humoristisk guide. Denne rejse var mit første besøg på Sri Lanka, men bestemt ikke mit sidste.

Du kan finde opskriften på Kylling i karry (er under udvikling)
Du kan finde opskriften på Mango yoghurt HER
Du kan læse mere om Rosyth estate house HER
Du kan læse mere om Kulu Safari HER
Du kan læse mere om Discovery Travel HER

Var du tilfreds med denne rejseberetning fra Sri Lanka? Så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!