Corona virus eller Covid-19 – hvad kan du selv gøre?

9 mar, 2020 | Sund inspiration

Corona virus eller Covid-19 – hvad kan du selv gøre? Corona virus har spredt sig til det meste af verden, og sygdommen skaber forståeligt nok uro og frygt. Sygdommen har sat vores frie bevægelighed og liv, som vi kender det, på standby, og så aktiverer den vores dødsangst.

Covid-19 eller Coronavirus vurderes at stamme fra smittede, levende dyr, der er solgt på fødevaremarkedet i Wuhan i Kina, hvilket har ført til smitte blandt mennesker. Man ved ikke med sikkerhed, hvordan Corona virus smitter imellem mennesker, men det formodes, at det sker via dråbe- og nærkontakt med smittede, eksempelvis via nys eller hoste eller via indirekte kontakt med sekreter, eksempelvis via dørhåndtag eller andre berøringsflader. Det skønnes, at inkubationstiden er 2 til 12 dage. De fleste mærker ikke voldsomme symptomer, men en vis procentdel udvikler alvorlig sygdom, der kan kræve indlæggelse. Symptombilledet omfatter som regel feber, halssmerter, tør hoste, åndenød, muskelsmerter og i visse tilfælde diarré. De fleste kommer sig hurtigt, som ved influenza, få udvikler vejrtræknings- og lungeproblemer, der i ganske få tilfælde kan udvikle sig til lungebetændelse, nyresvigt og død.

Det oplyses, at Corona virus er en slags influenza virus, der hverken er mere farlig eller dødelig end almindelig influenza. Det virker dog umiddelbart for tidligt at fremkomme med en sådan konklusion, idet vi slet ikke kender det nøjagtige antal smittede med Corona. Lige nu gøres dødeligheden op til omkring to procent, men der er store mørketal, fordi mange kan være smittede – også uden at vide det. Dødeligheden på grund af influenza ligger på et en til to promille, hvorimod cirka to procent af de Coronasmittede i Wuhan, ser ud til at være døde af sygdommen. Disse tal varierer fra land til land og er måske netop også udtryk for, at vi ikke kender det nøjagtige antal af smittede i de respektive lande.

Statens Seruminstitut meddelte forleden, at alle os danskere vil blive udsat for Covid-19 smitte på et eller andet tidspunkt, og at vi derfor hurtigst muligt skal have udviklet en vaccine. Indtil den er udviklet handler det også om, at vores immunforsvar skal lære at håndtere den nye Corona virus.

Flere lande, inklusive Danmark, aflyser arrangementer, der involverer mange mennesker, nogle lande lukker grænser, og vores rejselyst er naturligvis dæmpet. I Danmark er det stadig meget få, der er smittede med Covid-19, flere er i karantæne. Vi vil gerne begrænse antallet af smittede i vores lille land, og netop af denne årsag kan det forekomme mærkværdigt, at danskere, der kommer retur fra lande, hvor sygdommen findes, skal i karantæne i 14 dage, hvorimod udlændinge fra samme lande, frit kan komme til Danmark og færdes blandt os allesammen, UDEN at skulle i karantæne. Det virker ganske enkelt ikke gennemtænkt.

Derimod har de tænkt sig om på Skejby Sygehus i Aarhus, hvor man som det første sted i Danmark tilbyder en sikret drive-in undersøgelse for Corona virus. Det er gennemtænkt, og er du i tvivl, om du er smittet, og bor du i Midtjylland, så kontakt din læge telefonisk, så kan du blive hurtigt undersøgt på Skejby. Derudover kan du selv gøre følgende:

Tre ting du selv kan gøre

1. vaske dine hænder grundigt på gammeldags facon, så ofte du kan, og hver gang du har rørt ved noget, håndtag, gelændere eller andet, eller været på et offentligt sted. Alternativt anvend håndrensemiddel med mere end 60% alkohol, hvis dine hænder tåler det.
2. Dæk mund og næse, når du hoster eller nyser og nys i ærmet.
3. Undgå store forsamlinger, lad være med at gi’ hånd, knus og undgå i det hele taget tæt kontakt med alle, der har feber og hoste.
Kilde: Sundhed.dk

Vi må tilpasse vores liv, lære os selv og hinanden ikke at gi’ knus og hånd, og så må vi vænne os til en periode med mere tid i vores hjem – med antiinflammatorisk te og hygge med gode bøger og film. men nå ja, selv den nye James Bond film er blevet udsat på grund af Corona, så verden er da under forandring. Vi må gøre vores bedste for at tilpasse vores liv til de nye omstændigheder.

Her kan du læse mere om, hvordan D vitamin kontrollerer dit immunforsvar
Her kan du læse mere om, hvordan du kan undgå influenza?

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel om Corona virus eller Covid-19 – hvad kan du selv gøre? Så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!