Pander og stegepander – vælg den bedste pande

Forsiden Sund inspiration Pander og stegepander – vælg den bedste pande

     6
Pander og stegepander – vaelg den bedste pande

Mange pander og gryder har teflon eller slip-let belægning. Det er hverken godt for miljøet eller for din sundhed. Derfor vælg pander, stegepander og gryder, der ikke belaster hverken miljøet eller potentielt din sundhed.

Da det for en del år siden gik op for mig, at slip-let pander og teflonpander indeholder PFC stoffer – skadelige fluorstoffer, der kan være toksiske for både mennesker, natur og miljø, så blev jeg urolig. For jeg oplevede jo, at mine teflonbelægninger med tiden var blevet ridsede, og tænkte, om det mon kunne frigive potentielt skadelige stoffer til maden? Vores myndigheder beroliger, men jeg var og er ikke helt overbevist. Af hensyn til såvel min egen sundhed som miljøets sundhed, satte jeg mig derfor for at undersøge markedet og udskifte mine gryder og pander med de bedste af slagsen.

Rigtig mange danskere har – som jeg havde – teflon pander og gryder. Det har været praktisk, for maden brænder sjældent på, du kunne nøjes med mindre fedtstof, de er billige og lette at rengøre. Så fordelene er mange, men jeg foreslår, at du lader hensynet til miljøet – og din egen sundhed – vægte højest. De fluorstoffer, der anvendes i produktionen af teflon, nedbrydes kun langsomt, og kan ende i naturen, og dermed også i din mad.

Efter grundig søgen, fandt jeg frem til, at mine fremtidige pander og gryder skulle være af enten jern eller rustfrit stål. Disse overflader ville ikke afgive nogle former for uønsket kemi, ligesom levetiden på produkterne er længere end for køkkenudstyr med slip-let belægninger.

Jeg har en del jernpander efterhånden, jeg valgte mærket deBuyer, der har en mangeårig tradition for produktion af jernpander til alle formål. De holder godt – der er faktisk livstids garanti, når du som almindelig forbruger køber en deBuyer jernpande. Rengøringen går ligeledes let i varmt vand, panderne skal blot vedligeholdes med olie, ligesom du ved opstarten skal gi’ din nye jernpande en lidt større behandling med olie, men det er hele indsatsen værd. Jeg har både en almindelig pande, en omeletpande og en pandekagepande, og jeg bruger dem hyppigt og flittigt og er meget glad for dem. De kan også anvendes i ovnen.

Den store pande, til frikadellestegning til mange mennesker, blev dog for tung for mig i jern. Nu har firmaet introduceret en helt ny type pande, der er lettere, da den er fremstillet med en speciel teknik af smedet aluminium. Jeg har købt denne nye pande, der hedder deBuyer Choc B Bois. Den adskiller sig fra mine jernpander ved at være fremstillet af en helt særlig hårdt smedet aluminiums kerne. Udenom kernen har firmaet smedet en hård coating, der giver en overflade, der fordeler varmen effektivt. Med denne nye teknik løser firmaet også udfordringen med en sund form for slip let belægning,  hvor vi ikke behøver bekymre os om PFC’er, PTFE, PFOS eller PFOA’er. Den nye lettere pande indeholder ikke nogle af disse stoffer. Fremstillingsprocessen, kvaliteten og coatingen sikrer, at der heller ikke afgives aluminium til maden. Panden har et behageligt træhåndtag, er let at rengøre og er velegnet til de fleste retter, herunder grønsager, kød og simreretter, hvor du ønsker at kunne tilberede maden med et minimum af fedtstof. Ønsker du en hård stegeskorpe, så er jernpanderne mere effektive til denne form for tilberedning. Den nye deBuyer Choc B Bois pande findes i alle størrelser ligesom jernpanderne.

Til mine gryder, valgte jeg rustfrit stål fra samme firma deBuyer. Dem er jeg ret begejstret for, for de fordeler varmen jævnt og er lette at rengøre. Jeg har indkøbt de fleste gryder og pander med glaslåg hos Laurentius i Skagen, der har et kæmpe udvalg og stor ekspertise. Det er en fantastisk køkkentøjsforretning, så måske kan det være en god ide at kombinere et hyggeligt besøg i Skagen med indkøb af en ny pande af allerhøjeste kvalitet. Du kan læse mere her om deBuyer 

Det kan være en rigtig god ide at bruge køkkenredskaber af træ frem for metal, det forlænger pander og gryders levetid, ligesom det altid er en god ide ud fra et sundhedsperspektiv at undgå hård stegning eller overophedning.

Et andet godt og bæredygtigt tip er at bruge tallerkener eller Wrappy til at dække eventuelle madrester med, når du sætter dem på køl. Til madpakken, er det bedst at bruge en god gammeldags madkasse (uden phtalather) og økologisk madpapir eller Wrappy. Professor Eva Bonefeld-Jørgensen har påvist, at kemikalierne (PFC’erne) fra madpapir, bagepapir, muffinsforme, pizzabakker, teflonkøkkengrej med mere, øger din risiko for udvikling af brystkræft. Heldigvis er det netop blevet besluttet at forbyde PFC’er i mademballage i Danmark fra 1. juli 2020. Det med gryderne er op til hver enkelt af os at beslutte, men for mig var valget ikke svært.

Var du tilfreds med denne artikel om Pander og stegepander – vælg den bedste pande? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.