Plastik – en tikkende bombe under miljø og sundhed
Plastik – en tikkende bombe under miljø og sundhed. Plastikaffald udgør en stigende udfordring for såvel miljø som dyre- og menneskeliv. Plastikaffald ophobes i voldsomme mængder, særligt i verdenshavene, og meget af plastikken ender med at forstyrre dyrelivet, deres hormonbalance og evne til reproduktion. Plastikken kan dermed også entre vi menneskers system og på denne måde forstyrre de indre balancer og vores generelle sundhed.
Det er trist, og vores indsats på dette område kan ligge på et meget lille sted. Politisk stillingtagen blæser i vinden, og mange danskere kan dermed have fået en opfattelse af, at det er ok at forbruge de mængder plastik, som vi gør i dag. Hver dansk familie smider cirka et kilo plastik væk om ugen. Det bliver til rigtig meget plastik hvert år. Det er ikke holdbart, og det er rigtig ærgerligt, at der ikke formuleres en politik på området. Mange af landets kommuner forsøger sig med individuelle tiltag, der er mere eller mindre professionelt gennemtænkte, og de reelt bæredygtige og miløforbedrende tiltag udebliver. Det passer noget så dårligt til et land som Danmark, hvor vi er ressourcestærke og innovative.
Løsningen kan ligge i et øget fokus på miljøvenlig genanvendelighed. I den ideelle verden ville supermarkederne eksempelvis helt droppe plastikposerne og i stedet tilbyde kasser, hør-, hamp- eller juteposer, der er Co2 og på andre måder miljøvenlige, genanvendelige og nedbrydelige alternativer til plast. I nogle supermarkeder i Tyskland har man lavet forsøg og erstattet plastikposer med kasser, og det har forbrugerne uden større udfordringer taget til sig. I den ideelle verden sorterer vi genanvendelig og nedbrydelig plastik og genanvender det. Idag sorteres det mange steder fra sammen med den almindelige plastik, men den genanvendelige plastik, som i stigende omfang anvendes til eksempelvis emballager til shampoo, vaskemidler og fødevarer, vil kunne genanvendes let og uden problemer eller miljøbelastning. Vi udnytter bare ikke den mulighed, og det kan undre.
Indsatsen mod plastik er forfejlet, området mangler politisk fokus og indsats, og det er noget så trist, for mange danskere forledes til at tro, at vore enorme forbrug af plastik er ok. Det er det på ingen måde, og det er vores børn og børnebørn, der kommer til at betale regningen.
Når jeg er ude at handle, så har jeg af samme årsager altid et lille net med mig i min taske, som kan rulles sammen. En god gave fra en kær veninde. Min skønne indkøbskurv følger mig også overalt, når jeg handler ind. Det er en let måde, hvorpå antallet af plastikposer kan reduceres. Jeg er også opmærksom på at reducere min anvendelse af plastik i dagligdagen. Hvis vi alle gør en indsats, så kan det have stor betydning, for miljø og mennesker.
Du kan læse Miljøstyrelsens rapport HER
Du kan læse mere om plastik HER
Du kan læse mere om mikroplastik HER
Var du tilfreds med denne artikel, så er du velkommen til at udbrede budskabet ved at dele den med dine venner og også meget gerne like den herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev HER