USA forbyder mikroplastik i mad og tandpasta

Forsiden Viden og Forskning USA forbyder mikroplastik i mad og tandpasta

     3

USA forbyder mikroplastik i mad og tandpasta. Småbitte, næsten usynlige stykker plastik tilsættes nemlig din tandpasta, shampoo og andre plejeprodukter, som du muligvis anvender hver eneste dag. Det er i sagens natur både usundt og stærkt forurenende, alligevel er det fuldt lovligt at tilsætte mikroplastik til såvel rengørings- som pleje- og husholdningsprodukter, også her i Danmark. Nu har USA valgt at forbyde brugen af plastik i alle fødevarer og plejeprodukter fra 1. Juli 2017. Det er et stort og vigtigt skridt i den rigtige retning, og vi kan håbe på, at EU og Danmark følger op med et forbud også. Der har tidligere været fremsat forslag om forbud af mikroplastik i EU, men kun fire EU-lande var for et forbud af mikroplast i plejeprodukter, derfor blev det ikke vedtaget. Danmark var ikke iblandt de fire.

Plastik, i form af bittesmå stykker polyethylen, ofte anført som PE i varedeklarationer, tilsættes tusindvis af forskellige produkter, blandt andet for at give produktet fylde eller en skrubbende effekt. Det har muligvis en effekt, men hvad producenterne glemmer at fortælle er, at de mikroskopiske plastikstykker skylles direkte ud i naturen og kan ende i såvel dyrs som menneskers væv. Med store negative sundhedsmæssige konsekvenser til følge.

Milliarder af små stykker polyethylen plastik fra eksempelvis den tandpasta, shampoo, sæbe, skrubbecreme, fugtighedscreme, læbestift, øjenmakeup, tøj eller karklude, som vi anvender hver dag, forurener verdenshavene. En flaske shampoo eller shower gel kan indeholde imellem 200.000 og 300.000 stykker mikroplastik. Polyethylen plastikstykkerne er så små, at rensningsanlæggene ikke fanger dem, så de filtreres ikke fra. Der udledes således milliarder af stykker mikroplastik fra danske rensningsanlæg hver eneste dag. De småbitte stykker plastik udledes i havene, og her spiser fiskene dem. I en nylig undersøgelse blev der fundet plastikstykker i 30% af de undersøgte fisk, og der er i en anden undersøgelse fundet mikroskopiske stykker af plastik i maverne på en lang række forskellige havdyr i Antarktis. Andre miljøgifte fra havene kan desværre også klæbe sig fast i de små plaststykker med øgning af fiskenes i forvejen høje toxicitet til følge.

Det er polyethylens mikroskopiske størrelse, der gør den til en særdeles farlig form for plastik. Vi er ikke opmærksomme på de mange produkter, der indeholder store mængder mikroplastik, ligesom vi heller ikke er opmærksomme på, at der kan være småbitte stykker plastik i den fisk, vi spiser. Forbrugersikkerheden på dette område er foruroligende lav, og politikerne har efter min mening lukket øjnene for problematikken.

De færreste af os er heller ikke klar over, hvor mange mikroskopiske plaststykker vi rent faktisk frisætter, når vi vasker og tørretumbler vores engangskarklude eller gør rent. Det forekommer urimeligt, at så mange potentielt sundhedsskadelige stoffer tillades i vores mad og omgivende miljø. På dette område hersker reglen om omvendt bevisbyrde, således, at et tilsætningsstof, kemisk ingrediens eller som her polyethylen ofte godkendes til brug i mad og produkter uden at være tilbundsgående undersøgt. Viser det sig sundhedsskadeligt er det herefter op til forbrugere eller forskere at bevise, at stoffet er sundhedsskadeligt. En ofte bekostelig og langvarig proces, og heller ikke et område, hvor forskerne står i kø for at gøre en indsats. Der er ikke megen prestige i dette område. Vejen hen imod forbud af kemiske stoffer, tilsætningsstoffer, mikroplastik med mere er således yderst vanskelig. Det er på høje tide, at folkesundheden kommer i første række på dette område, også i Danmark. Når USA kan, så kan vi også. Der skal tages fat omkring denne problematik og lovgives effektivt, så vi alle kan føle os trygge. Alt andet er dybt urimeligt.

Du kan læse mere om mikroplastik i mad og miljø HER 
Du kan læse mere om, hvad du selv kan gøre og om engangskarklude og mikroplast HER
Du kan læse artiklen “Er der plastik i din mad?” HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.