Undgå mikroplastik i hverdagen

Forsiden Viden og Forskning Undgå mikroplastik i hverdagen

     3

Mikroplastik udgør et stigende sundhedsmæssigt problem, ikke blot for miljø og dyr men også for os mennesker. Hvis du gerne vil undgå mikroplastik i daglidagen, så er der en del, du selv kan gøre.

Masser af fødevarer indeholder i dag mikroskopiske plastikstykker, enten fordi de tilsættes (og ja, det er desværre fuldt lovligt), eller fordi de udskilles i miljøet og dermed optages af dyr og planter. Plejeprodukter, rengøringsmidler, tøj og ikke mindst karklude er nogle af de værste kilder til mikroplastik i mad og miljø. Hvis du gerne vil undgå sundhedsskadelig mikroplastik i dagligdagen, så får du her fem gode råd til, hvordan du kan manøvrere udenom de værste kilder:

  1. Engangskarklude består af mere end 20% mikroplastik, der frigives til luft og miljø, når du bruger, vasker og tørretumbler dem. Derfor er det en rigtig god ide at undgå ikke bare engangskarklude men også skuresvampe. Skift til gammeldags strikkede karklude eller køb MEMO karklude, der er 100% nedbrydelige og uden plast. Jeg er så heldig at have en god veninde, der har strikket de smukkeste bomuldskarklude til mig, men du kan selv strikke dem eller købe skønne, hjemmestrikkede karklude og samtidig støtte et godt formål via Donation25. Du kan læse mere HER
  2. Der er mikroplastik i meget af det tøj, som du køber, særligt tøj, fremstillet af syntetiske materialer som eksempelvis løbe- og træningstøj. Her må politikerne på banen for at sikre et forbud. Indtil da: køb tøj af bomuld eller andre naturprodukter, hvor det er muligt.
  3. En afgørende kilde til mikroplastik i dagligdagen er plejeprodukter. En nylig hollandsk undersøgelse viste nemlig, at de fleste almindelige plejeprodukter, herunder tandpasta, shampoo, deodoranter og skrubbecreme, indeholder helt op til 10 procent ren plastik i form af polyethylen. Polyethylen deklareres som PE. En flaske shampoo eller skrubbecreme kan faktisk indeholde imellem 200.000 og 300.000 stykker mikroplastik. Svanemærkede produkter er fri for mikroplastik, men kan til gengæld indeholde andre problematiske, kemiske stoffer. Ønsker du at undgå både mikroplastik og hormonforstyrrende kemi i dine daglige plejeprodukter, så kan du med sindsro købe økologiske mærker som Weleda, Jurlique, Annemarie Börlind, Lavera og Melissa. Disse mærker er garanteret fri for mikroplastik.
  4. Der er mikroplastik i mange fødevarer og fisk. Det er tilladt at tilsætte mrikroplastik til fødevarer i et vist omfang, og det anvendes som fyldmiddel. Fisk kan være fyldt med mikroplastik, som de får indenbords, fordi verdenshavene er fyldt med plastpartikler. Du kan undgå begge dele ved konsekvent at vælge økologiske fødevarer og økologiske fisk. Du kan læse mere om økologiske fisk og hvor du køber dem HER
  5. Der kan også være mikroplastik i luften indendøre. Det kan komme fra karklude, tæpper, møbler, tøj, tørretumbling, rengøring eller andet. Du kan løse en stor del af dette problem ved at lufte grundigt ud hver eneste dag.

Det kan betale sig at gøre en indsats for at nedbringe mængden af plastik og mikroplastik i dagligdagen, for hver enkelt af os kan være med til at gøre en stor forskel. Mikroplastik er en tikkende bombe under vores miljø og under vores allesammens sundhed. Vi kan selv løfte en del af ansvaret ved at gøre en aktiv indsats, men vi kommer ikke udenom, at vores politikere bare må tage det ansvar at forbyde tilsætning af mikroplastik i mad, pleje- og rengøringsprodukter samt i tøj.

Du kan læse mere om mikroplastik i din mad og i dit miljø HER
Du kan læse om USA, der har forbudt mikroplastik i mad og tandpasta HER
Du kan læse artiklen ”Er der plastik i din mad?” HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.