Nej – Alle Fisk Er Ikke Økologiske!
Det er noget værre sludder, når fiskehandlere, madhuse, netforretninger og restauranter forsøger at bilde dig ind, at alle vilde fisk er økologiske. Det er faktisk vildledning af værste skuffe. Og at tro på det, og dermed spise store mængder konventionelle fisk, kan få større negative sundhedsmæssige konsekvenser, end du måske lige forestiller dig.
Verdenshavene er stærkt forurende. Det betyder, at fiskene blandt andet ophober de yderst farlige dioxiner og methylkviksølv. Disse stoffer får du ind i din krop, når du spiser fisken. Problemet er så stort, at Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside advarer gravide mod for højt indtag af laks fanget i Østersøen . De skriver ordret;
Store laks fra Østersøen har et særligt højt indhold af dioxin. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende ikke indtager mere end én portion østersølaks ca. 125 g én gang om måneden. Dioxin påvirker fosterets udvikling.
Det er ikke kun gravide og fostre, der påvirkes af dioxiner og methylkviksølv. Det gør vi alle sammen, og det er ikke kun laks, der indeholder disse stoffer. Det gør de fleste store rovfisk. Derfor kan det efter min mening ikke anbefales at spise store mængder “vilde” eller konventioenelle fisk,. Problemet er så stort, at fisk vitterligt er det vigtigste område, indenfor hvilket, det kan anbefales, at købe økologisk. For din sundhed, for dine børns sundhed, for miljø og natur.
Dedikerede mennesker har arbejdet hårdt for, at danskerne også fremover kan spise fisk uden at skulle bekymre sig om de sundhedsfarlige kemikalier. Det er et stykke pionerarbejde uden sidestykke, der er gjort i Danmark indenfor området økologisk fiskeopdræt.
Siden 2005 er en række danske dambrug, havbrug og linemuslingeproduktionsanlæg omlagt til økologisk produktion med statskontrol – en produktionsform, der eksempelvis medfører at de økologiske fisk og skaldyr, som opdrættes, er uden uønsket kemi, får foder rigt på omega 3 og uden GMO soja og produceres med øje for maksimal trivsel for dyr, mennesker og natur. Hertil kommer, at du ved at købe økologiske fisk og skaldyr er med til at bevare søer og åer samt de vilde fisk i havene – fisk hvoraf 70% af alle verdens bestande i dag er overfiskede.
På de danske økologiske opdrætsanlæg produceres primært ørreder – regnbueørreder, kildeørreder og bækørreder – samt blåmuslinger fra miljøskånsom lineproduktion. Men også udlandet fokuserer på økologisk akvakultur. I Irland er op mod 80 % af lakseproduktionen produceret efter EU’s regler for økologisk akvakultur, ligesom der findes en række økologiske havbrug med lakseproduktion i Skotland, på Shetlandsøerne og i Norge. I Midt- og Sydeuropa produceres økologiske karper, blåmuslinger, østers, seabass, seabream, tilapia, pighvar og tang m.m. – og så langt væk som i New Zealand produceres økologiske laks og økologiske grønne muslinger. Økologisk opdræt af fisk og skaldyr er nu udbredt globalt!
Det betyder, at du nu kan købe økologiske fisk i visse danske forretninger og netbutikker. Du kan købe ørreder, laks, fiskefars og rogn i Irma, på Irma Torvet (se www.irmatorvet.dk) og i andre af COOP’s forretninger. Visse helsekostforretninger forhandler også økologiske fisk og fiskefars. Du er altid sikret levering af hele det økologiske sortimentet hos det fantastiske Fiskehus i Thisted (se www.fiskehuset.dk/okologisk-fisk), hvor du kan bestille via telefon og net, og så leveres den økologiske fisk frisk og på køl dagen efter.
Jeg kan kun anbefale af hele mit hjerte, at du vælger økologisk, når menuen derhjemme står på fisk. Det kræver en indsats af dig at finde disse produkter, men de er der, og det er hele indsatsen værd. Jo flere vi er, der efterspørger de økologiske fisk, jo flere salgssteder tager dem ind i sortimentet.
Læs mere på www.okofisk.dk – hvor du kan finde nyheder, lister over mulige leverandører og restauranter med økologiske fisk og skaldyr med mere. Husk, at selvom restauranten er økologisk, er fisken det ikke nødvendigvis. Spørg efter økologiske fisk og skaldyr næste gang du besøger en økologisk restaurant og næste gang du er hos din fiskehandler. På den måde er du med til at sikre fokus på området!
Læs også:
Øko… hvad for en fisk?
Giftig laks – fyldt med nitrit!
Fisk, Tungmetaller og Omega 3
Hold dig fra Pangasius fisk!
Tigerrejer er fyldt med kemi!