10 Gode Råd Til En Sundere Lever

1 sep, 2010 | Viden og Forskning

 

Leveren er et af vore vigtigste organer. Mange ved alt for lidt om alt det gode leveren gør for os – døgnets 24 timer. Leveren filtrerer mere end 500 liter blod i døgnet, den består af mere end 350 milliarder celler og er kroppens største organ med en vægt på gennemsnitligt 1½ kg. Vi er fuldstændig afhængige af leverens arbejde, og fungerer den ikke optimalt, kan det påvirke kropslige balancer, andre organer og vores humør. For leveren hjælper os bl.a. med at fordøje vor mad og afgifte vor krop.

Så vi skal passe rigtig godt på vores lever. For at opretholde en sund og effektiv leverfunktion, kan det være nødvendigt i perioder at gi’ den lidt kærlig pleje og omsorg. Vælg derfor en dag eller endnu bedre en uge, hvor du ikke skal så meget, og plej din lever med skønne friskpressede safter, blåbær eller usødet blåbærsaft, eventuelt kombineret med glutathionsrig kost (se nedenfor) og urteudtræk af bitre urter som artiskok og marietidsel. Gi’ leveren masser af god næring, gode tanker, eventuelt befordrende omslag samt hvile og pleje.

Hermed 10 gode råd til en sundere lever:

1. Spis kun økologiske fødevarer, så undgår du leverbelastende sprøjtegifte
2. Spis ikke for meget protein f.eks i form af okse- eller svinekød. Spis istedet fisk, fjerkræ, Acido yoghurt, æg, bønner og linser.
3. Spis gerne proteinerne frokost og morgenmad, undgå for mange proteiner til aftensmaden
4. Prøv en ugentlig dag med safter og supper, urteteer og leverstyrkende urter, grønt og bær, hvis det passer til dig
5. Tyg maden grundigt
6. Undgå miljøgifte, tobak og alkohol
7. Undgå stress
8. Få dig rørt hver dag i den friske luft
9. Pas på med ærgrelser og ufred. Gi’ slip!
10. Gør det til en vane at afslutte dagen med dejlige ting og prøv at få dig en god nattesøvn (mindst 7 timer i fuldstændig mørke).

Har du andre gode råd, du vil dele? Giv din kommentar nedenfor!

Leverstyrkende drikke (opskrifter til én person)

Ultra drik 1
5 gulerødder
½ kartoffel
Stokken fra broccoli
1 lille bdt. Persille
Lidt brøndkarse
Et par grønkålsblade, hvis sæson
Lidt frisk peberrod
¼ citron med skræl

Ultra drik 2
2 æbler
Et par grønkålsblade, hvis sæson
Et bundt friske spinatblade
Et par hvidkålsblade
1 stilk bladselleri
1/3 agurk
1 rødbede
2½ cm. Ingefærrod

Vælg kun økologiske råvarer. Rengør grøntsagerne og kør dem gennem saftpressen, drik straks.

Øvrige gode ting du kan gøre
Drik masser af vand og urtete i løbet af dagen. Undgå kaffe, tobak og alkohol. Suppler evt. med sauna og/eller bade, hvor du børster kroppen godt igennem. Du kan supplere med udtræk af bitre urter med f.eks. 10-15 dråber Phytomin 6 i vand 3 gange dagligt. Der er meget mere du kan gøre for at holde din lever ”fit for fight”, dette er blot enkle men effektive tiltag, men føler du virkelig din lever trænger til et grundigt eftersyn, så kan det betale sig at læse Vogels bog ”Leveren” Forlaget Hovedland og supplere med fødevarer og urter, der stimulerer alle leverens afgiftningsfaser.

Læs også:
Højt kolesteroltal – Et højt kolesteroltal behøver ikke være dårligt
Gode Råd Mod For Højt Blodtryk
8 gode livsråd mod kræft

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!