Behandling af senfølger efter brystoperation

Forsiden Viden og Forskning Behandling af senfølger efter brystoperation

     3
Gæsteskribent

Tommy Hedelund

Tommy Hedelund er en af landets mest kompetente osteopater. Hans klinik hedder Klinik for Manuel Behandling, og den ligger Park Allé 15 i Aarhus. Tommy og hans dygtige stab af medarbejdere hjælper hver dag mennesker, der lider af alt lige fra skulder- knæ eller rygproblemer til mave-tarm problematikker og reflux. Du kan læse mere om osteopat Tommy Hedelund og hans dygtige stab via linket nederst i artiklen.

Behandling af senfølger efter brystoperation kan ske via osteopati og dermed afhjælpe gener som blandt andet smerter og lymfødem.

Mange brystopererede kvinder oplever senfølger efter endt behandling. Generne kan være af forskellig art, men smerter står for mange højt på listen. Smerterne kan relateres til nerveskader efter kemobehandling samt nerveskader efter kirurgi. Smerterne kan også relateres til en kronisk hævelse eller lymfødem på grund af væskeansamling. Dette ses ofte som konsekvens af operation med fjernelse af lymfeknuder til følge eller efter strålebehandling. I Danmark er der årligt omkring 5.000 nye tilfælde af brystkræft. Ved udgangen af 2013 var der 60.197 personer, som levede med diagnosen. Det vil sige både personer, som er i behandling eller går til kontrol, og personer, som betragtes som raske.

Behandling af senfølger efter brystoperation
Behandling af senfølger efter brystoperation

Nerver kan behandles i den osteopatiske praksis. Her fokuseres der især på bevægeligheden af nerven. Bindevævets beskaffenhed omkring selve nerven behandles også, da det er her, nervens sanseorganer, smerteførende nervefibre og nervens blodforsyning er lokaliseret. Efter en bryst operation, er nerverne ved de øverste 2-4 ribben ofte overskåret eller beskadiget. Disse nerver kommer fra nakken og løber til selve brystet. Nerverne hænger også sammen med nerverne ud i armen og nerverne til lungehinden på indersiden af brystkassen. Smerter i nakken, skulderen og armen samt smerter ved især forceret vejrtrækning er derfor forståelige efter endt behandling og her vil osteopatisk behandling kunne hjælpe. Behandlingen af nerverne vil ofte foregå i sideleje, hvor osteopaten forsigtigt bevæger nerven i relation til det ribben, den følger, samt det bindevæv, som holder den på plads. Dette med det formål at løsne bindevævet i og omkring nerven, således at forholdene for både sanseorganerne og de smerteførende nervefibre i nerven forbedres og blodforsyningen til nerven optimeres. Alt dette vil føre til, at nerven bedre kan bevæge sig, og at nervens funktion bedres, og smerterne lindres. Når nerven fungerer og bevæges bedre, vil den generelle bevægelighed i brystkasse, skulder og nakke optimeres, og en mere normal funktion opnås.

behandling af senfølger efter brystoperation

 

Lymfødem er en kronisk hævelse. Her vil behandlingen fokuseres på kroppens kompensations-muligheder. Ofte er lymfeknuderne fjernet, altså ikke eksisterende, så det osteopatiske fokus vil især være på at normalisere og optimere venernes tilbageløb. Når bindevævets fleksibilitet er nedsat, som følge af kirurgi og strålebehandling, vil vener, arterier og som før nævnt nerver, som ofte alle følger de samme anatomiske veje, alle være påvirkede. ”The tale of Spence” er, hvad vi i daglig tale kalder den ”hale”, som fra brystet prominerer op i armhulen. Det er oftest i denne region, at skildevagt-lymfeknuderne findes. Ofte fjernes de kirurgisk for at teste og for at undgå spredning af kræften. Konsekvensen af dette kan være irritation med arvæv og sammenvoksninger.

Vigtigt er det at optimere denne region, fordi lymferne fra brystet og armen samt visse af venerne er repræsenterede her og vil være dårligt fungerende. Dette gøres med patienten i ryg-liggende eller side-liggende stilling. Osteopaten vil med forsigtige hænder mobilisere og bevæge brystet og vævet i armhulen i forhold til de underliggende muskler og ribben, så sammenvoksninger mindskes og arvæv strækkes. Blåtegning fortil på brystet og under kravebenet ses som et tegn på, at venerne er på overarbejde, og på at væske fra armen og brystet ikke flyder optimalt. Dette er en klar indikation for ovenstående osteopatiske behandling. Udover behandling i armhulen er kravebenets bevægelighed også af stor betydning. Alt blodet fra armen, brystet og brystkassen skal passere her, og er området immobilt, bør det også behandles til en bedre funktion. Lymfødem giver hævelse af alle strukturer (musklerne, ledbåndene og knoglerne mm.) i armen, skulderen og brystkassen. Derfor er det vigtigt, at smerterne reduceres, sådan at øvelser og træning kan gennemføres og fungere som vedligehold og forebyggelse.

Du kan læse mere om Tommy Hedelund HER
Du kan læse mere om osteopati og funktionelle lidelser HER
Du kan læse mere om osteopati og behandling af vagus nerven HER
Klik ind på Tommy Hedelunds hjemmeside HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.