Lækker, sund og billig mad til stor familie – sådan gør du

16 dec, 2022 | Viden og Forskning

Ny forskning sætter en tyk streg under fordelene ved at spise plantebaseret kost. Det er nemlig ikke bare sundere og bedre for klimaet – det er også billigere.

Det er gode nyheder i disse tider, hvor priserne på fødevarer er historisk høje – og kan presse de danske familier på budgettet. I denne artikel vil jeg gennemgå mine bedste tips til at lave sund og billig mad til dig med en stor familie.

Nøglen til sund og billig mad til hele familien – spis masser af grønt!

I en del år har der hersket en myte om, at det skulle være dyrt at leve af plantebaseret mad, men den fejlopfattelse modbeviser et nyt studie. Ved at indsamle data fra Verdensbanken om fødevarepriser, har forskerne regnet sig frem til, at vi europæere kan spare omkring 30 % på vores madbudget, hvis vi skærer ned på kødet.

Forskerne, hvis resultater man kan læse i Lancet Planetary Health, har både beregnet besparelserne på vegansk, vegetarisk, fleksitarisk og pescetarisk kost sammenlignet med en kost med store mængder kød og mejeriprodukter. Resultaterne taler deres eget sprog:

Spiser du plantebaseret, kan du spare cirka 30 % på familiens samlede madbudget. Afsværger du ikke helt kødet, men flekser og lejlighedsvist spiser kød for eksempel med kød i mindre mængder, kan du spare omkring 14 %.

Kun den pescetariske kost med fisk og skaldyr kan koste en smule mere, afhængig af, hvilke fisketyper du vælger. De billigste valg er ofte sild, ansjoser, sardiner eller skrubber.

Masser af grønt er win-win-win – og ekstra win til den pris- og sundhedsbevidste familie

Så ser du udelukkende på pengepungen, har du allerede et godt argument for at lade bøfferne blive i frysedisken og i stedet fylde kurven med grøntsager, bælgfrugter, nødder, frø og brune eller røde ris.

Ser du din kost i et videre perspektiv, vil gevinsterne blive endnu større.

Ved at spise flere grøntsager, tilsat gode proteiner, sundt fedt og en smule stivelse kan du både få et blodsukker i balance og en mindre risiko for inflammation i kroppen – to altafgørende faktorer til at styre udenom en lang række gener og livsstilssygdomme som for eksempel diabetes, hjertekarsygdomme og overvægt.

Andre studier anslår desuden, at den rigtige kostsammensætning kan forebygge op mod en ud af fem for tidlige dødsfald.

Brug tallerkenmodellen – og undgå forarbejdet mad

Brug tallerkenmodellen til at sammensætte et måltid, der giver din krop de bedste betingelser for et godt helbred. Det gør du ved at fylde den ene halvdel af tallerkenen med grøntsager og lade gode proteiner og sundt fedt dele den anden halvdel suppleret med en lille smule stivelse i form af groft brød eller brune ris.

Bemærk at tallerkenmodellen ikke levner plads til de forarbejdede, raffinerede, sukker- og glutenholdige fødevarer. Det er der en god grund til, for disse produkter gør intet godt for familiens fysiske eller mentale sundhed eller for vores generelle humør.

Bedst er det at gå efter økologiske grøntsager i sæson. Der er nemlig flere vitaminer og mineraler i de friske grøntsager, og de er som regel også både billigere og mere smagfulde. Endelig sikrer du dig også helt naturligt en vis variation i kosten ved at spise efter årstidernes skiften.

Klimaet vil også takke dig for at spise flere grøntsager og mindre kød, da produktionen af kød udleder både CO2 og metan i store mængder. Ved at spise færre animalske fødevarer, kan vi reducere klimaaftrykket på kloden med helt op til 35 %.

Gør det let for dig selv og familien og lave en ugentlig MADPLAN, handl ind en eller to gange om ugen og undgå impulsindkøb. Her kan du downloade Spar & spis MADPLAN

Reference: Marco Springmann, PhD, Michael A Clark, PhD, Prof Mike Rayner, PhD, Peter Scarborough, PhD, Prof Patrick Webb, PhD;
“The global and regional costs of healthy and sustainable dietary patterns: a modelling study”; The Lancet, vol. 5 , Issue 11: E797-807, Nov. 2021

Anden inspiration til at lave sund og billig mad til hele familien

Her kan du læse mere om Sund mad på budget  
Her kan du læse artiklen Spar op til 10.000 kr. om året på mad
Her kan du få inspiration til billig og sund aftensmad

Du kan læse meget mere om sund, billig mad og tallerkenmodellen i min nye bog Spar & Spis, som du kan finde HER

Spar & spis

Var du tilfreds med denne artikel Billig mad til hele familien? Så må du gerne klikke “kan godt lide” under opskriften. Tilmeld dig også mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!