D vitamin i mælk giver falsk tryghed

Forsiden Viden og Forskning D vitamin i maelk giver falsk tryghed, og er efter mange eksperters mening ikke loesningen i forhold til at imoedekomme den store mangel på det vigtige D vitamin blandt danskerne

     4
Gæsteskribent

Henrik Hey

Dr. Med Henrik Hey er overlæge på Vejle sygehus, ekspert i D vitamin og osteoporose og fortaler for daglig anvendelse af såvel D3 vitamin som K2 vitamin og god fiskeolie forebyggende. Overlæge Henrik Hey har været med til at gøre en stor forskel, og han har taget mange kampe med Sundhedsstyrelsen for at få dem til at anbefale og anvende naturlige vitaminer og næringsstoffer såvel forebyggende som i behandlingen af sygdomme.

D vitamin i mælk giver falsk tryghed, og er efter mange eksperters mening ikke løsningen i forhold til at imødekomme den store mangel på det vigtige D vitamin blandt danskerne. Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen er alligevel opsatte på, at få lovgivet omkring D-vitamin berigede fødevarer. Der lægges således op til, at den danske mælk fremover beriges med det livsvigtige vitamin. Men vil D vitamin beriget mælk kunne løse danskernes udbredte mangel på D vitamin, eller giver D vitamin i mælk en falsk tryghed?

Først og fremmest må det slåes fast, at vi hverken kan få tilstrækkeligt med D vitamin igennem maden eller solen i vintermånederne i Danmark. Det er især om vinteren at vi som danskere skal være opmærksomme på at få tilstrækkeligt med D vitamin. Om sommeren danner vi det naturligt ud fra solens stråler. Det skønnes, at cirka halvdelen af alle danskere mangler D vitamin i vintermånederne, og det er skidt, for D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, som vi kan danne i vores krop. Det beskytter os mod en lang række sygdomme. Derfor kan det undre, hvorfor det kan være så svært for de danske styrelser, at anbefale D vitamin i form af kosttilskud vinteren igennem.

D-vitamin indtag gennem mælken kan være et skridt i den rigtige retning, men det kan også give en falsk tryghed, for det dækker langtfra behovet. Mælk, beriget med D vitamin, indeholder cirka 0,75 mikrogram per 100 ml. Det betyder, at de danskere, der drikker en halv liter mælk dagligt, som Fødevarestyrelsen anbefaler, vil indtage 3,75 mikrogram D vitamin. Det skønnede daglige behov ligger cirka ti gange højere. Selvom du drikker en halv liter D vitamin beriget mælk hver dag, vil det således langtfra kunne dække dit behov for det vigtige D3 vitamin om vinteren. Og danskerne har som sagt generelt lave niveauer af D-vitamin. Det anbefales, at indholdet af D3 vitamin i blodet, ligger imellem 70-100 nmol/l. Det er individuelt, hvilke doser den enkelte behøver for at holde disse niveauer året rundt.

Tidligere undersøgelser fra Sygehus Lillebælt, Medicinsk Afdeling, Vejle Sygehus, viser, at cirka 40 procent af den voksne danske befolkning ligger på niveauer under 50 nmol/l i blodet. Det samme gælder for teenagere, hvor antallet, der mangler D3 vitamin, udgør knapt 50 procent. Undersøgelserne på Vejle Sygehus viser således, at mere end en million danskere har for lave D-vitamin niveauer i blodet.

Befolkningens niveauer af D3 vitamin har betydning for den generelle folkesundhed. Derfor skal løsningen med at tilsætte det livsnødvendige vitamin til mælk muligvis genovervejes, også fordi en sådan beslutning kan skabe en falsk tryghed. Mange vil nemlig tro, at de ved at drikke mælk med D vitamin, indtager tilstrækkeligt. Det vil i stedet være optimalt og ønskeligt med anbefalinger af et D vitamintilskud i form af et kosttilskud på 25 – 50 µg dagligt fra september til maj måned, for på denne måde at sikre optimale niveauer blandt danskerne. Husk, at D vitaminoptagelsen øges og effekten bedres, når det indtages sammen med et mulitivitaminmineraltilskud af høj kvalitet. D vitamin i mælk giver falsk tryghed.

Du kan læse overlæge Henrik Heys artikel om D vitamin og for lave doser HER
Du kan læse mere om betydningen af D3 vitamin HER
Du kan læse mere om D vitamin som kosttilskud HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.