D vitamin – vitaminet du ikke vil undvære

Forsiden Viden og Forskning D vitamin – vitaminet du ikke vil undvære

     5
D vitamin - vitaminet du ikke vil undvaere

D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi mennesker kan danne, og det spiller en helt naturlig rolle i beskyttelsen mod blandt andet luftvejsinfektioner, vira og osteoporose. Nu viser ny dansk forskning, at det også beskytter mod tuberkulose, en sygdom, der igen er dukket op herhjemme.

Vitaminet du ikke vil undvære

Vi ved i dag, at det rent sundhedsmæssigt er dumt at mangle D vitamin i kroppen, for D vitamin er om muligt et af de vigtigste beskyttende vitaminer, vi kan danne. Alligevel må det konstateres, at cirka halvdelen af den danske befolkning mangler det i november/december måned. Sundhedsstyrelsen har bedt de praktiserende læger om ikke rutinemæssigt at måle danskernes D vitaminniveauer, selvom en sådan test kun koster cirka 100 kroner, og selvom de fleste, der arbejder med sundhed ved, at der vil kunne spares mange penge på de totale sundhedsudgifter i Danmark, hvis alle danskere lå tilstrækkeligt højt på D vitamin året rundt. D vitamin har en beskyttende effekt, og følgerne ved at undlade at måle D vitaminniveauerne i blodet og behandle eventuel mangel i tide, vil også kunne føre til nedsat livskvalitet og øget sygdomsforekomst blandt mange danskere.

D vitamin kan beskytte dig

Banebrydende studier, foretaget på Københavns Universitet, viser, at D vitamin, udover at kunne modvirke luftvejsinfektioner, vira og osteoporose, også spiller en central rolle i bekæmpelsen af tuberkulose. Det skyldes, at D vitamin er i stand til at hjælpe immunforsvaret med at danne særlige stoffer, der kan modvirke tuberkulose. Tuberkulose er en luftvejslidelse, der smitter på samme måde som coronavirus, blot med bakterien Mycobacterium tuberculosis (Mtb).

En lang række studier har vist, at D vitamin har en lang række indvirkninger på biologiske processer, og nylige undersøgelser har fundet, at D vitamin er tæt forbundet med udvikling af hjertekarsygdomme, diabetes, kræft, infektionssygdomme og autoimmune sygdomme. Under corona påviste en række forskere, at D vitamin kunne have en beskyttende effekt over netop denne virus.

D vitamin kan have en vis beskyttende effekt overfor disse sygdomme

Meget tyder derfor på, at D vitamin har en vis effekt overfor:

 1. Osteoporose og knoglebrud
 2. Træthed og muskeltræthed
 3. virale og bakterielle infektioner
 4. luftvejsinfektioner og -lidelser
 5. hjertekarsygdomme
 6. diabetes
 7. kræft
 8. autoimmune sygdomme

Disse studier understreger vigtigheden af at have normale niveauer af D-vitamin i kroppen, og det bedste du derfor kan gøre, er at sørge for at du og dine kære får tilstrækkeligt med D vitamin hver dag hele vinteren igennem.

Sådan får du tilstrækkeligt

D vitamin danner vi naturligt om sommeren ud fra solens stråler. På grund af vores lange og mørke vintre her i Danmark, og fordi vi ikke kan spise os til tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer, må vi nødvendigvis tage D vitamin i tilskudsform i vintermånederne, det anbefales også af vores styrelser. OG det er vigtigt, vi skal bare huske på, at:

 1. Behovene for D vitamin er individuelle, og mennesker, der er mørke i huden eller vejer for meget, har stofskifte- lever- eller nyresygdomme, ofte har behov for højere doser end gennemsnittet.
 2. D vitamin tages bedst som separat tilskud, kombineret med en højkvalitets olie.
 3. Der suppleres derudover med en multivitamin af høj kvalitet og optagelighed

D vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der potentielt kan overdoseres. Der skal dog store doser til. D vitamins effekt kan sammenlignes med en omvendt U formet kurve, hvor for lave niveauer kan øge risikoen for sygdom, men det kan for høje niveauer også. De fleste ligger derfor bedst i området 70-150 nmol/l i blodet året rundt og kan således dosere derefter.

Mangelsymptomer på D3 vitamin er træthed, uoplagthed, smerter i led og muskler med mere.

Mine foretrukne

Mine foretrukne D vitaminer og øvrige vitaminer er food state former, hvor vitaminerne og mineralerne er bundet op på en fødevarematrix. Det øger optageligheden. De findes i blandt andet Nature’s Own, Nani, NDS samt i visse af Pharma Nords produkter. Personligt tager jeg hver dag:

Nature’s Own CoQ10 multi
Pharma Nord CoQ10 100 mg
Nature’s Own D vitamin
Pharma Nord selen og zink
Zooca omega 3

OBS! Er du kvinde over 50 kan du med fordel supplere med Nature’s Own Bone support til natten. Her får du calcium, magnesium, bor, K2 og D vitamin samlet, til styrkelse af knoglesundheden. Tager du både Bone support og multien, som nævnt her ovenfor, så får du formodentlig tilstrækkeligt med D vitamin og kan udelade det som separat tilskud.
De fleste mænd behøver ikke tilskud af calcium, men kan ofte med fordel supplere med 1-2 Natur’s Own magnesium til natten.

Du kan læse mere her Kan vitaminer og mineraler beskytte dig?
Læs mere her Ny forskning i relation til D vitamin
Du kan læse mere her Tid til D vitamintilskud

Referencer:
Klaus Olgaard, Jessica Xin, Hjaltelin, Søren Brunak, Charlotte Menné Bonefeld, Martin Kongsbak-Wismann, Carsten Geisler et al.; “Reduced vitamin D-induced cathelicidin production and killing of Mycobacterium tuberculosis in macrophages from a patient with a non-functional vitamin D receptor: A case report”; Front. Immunol., vol. 13, 03 November 2022; Sec. Microbial ImmunologyWang H, Chen W, Li D, Yin X, Zhang X, Olsen N, Zheng SG.; “Vitamin D and Chronic Diseases”; Aging Dis. 2017 May 2;8(3):346-35
Jan Alexander, Alexey Tinkov, Tor A. Strand, Urban Alehagen, Anatoly Skalny and Jan Aaseth; “Early Nutritional Interventions with Zinc, Selenium and Vitamin D for Raising Anti-Viral Resistance Against agressive COVID-19”; Nutrients 2020, 12(8), 2358;
Farrell SW, DeFina L, Willis B, et al.; “Cardiorespiratory fitness, different measures of adiposity, and serum vitamin D levels in African-American adults”; J Investig Med. 2019;67(7):1087-1090.

Var du tilfreds med denne artikel D vitamin – vitaminet du ikke vil undvære? så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.