Dalende fertilitet – et stigende samfundsproblem

Forsiden Viden og Forskning Dalende fertilitet – et stigende samfundsproblem

     4

Et stigende antal unge kvinder og mænd oplever ikke at kunne få børn. Dalende fertilitet er et stigende samfundsproblem. Infertilitet rammer i dag cirka 20% af de unge, danske par, der gerne vil have børn, og det er det højeste antal ufrivilligt barnløse nogensinde.

Årsagerne hertil er mange, men en af forklaringerne kan findes i det faktum, at mange unge kvinder og mænd er belastede af høje niveauer af toxiske og hormonforstyrrende kemiske stoffer i kroppen, utilstrækkelig ernæring, rygning, alkohol, medicinindtag, herunder P-piller, stress og blodsukkerubalancer. Disse faktorer kan være afgørende brikker i puslespillet om evnen til reproduktion. Derfor er det også opmuntrende at vide, at en omlægning af mad og livsstil for mange par hjælper til øget fertilitet og graviditet.

Ophobninger af tungmetaller og hormonforstyrrende stoffer i kroppen er et stigende problem, særligt blandt danske kvinder. Det kan påvirke fertiliteten negativt, og det er langt mere udbredt, end vi generelt gøres bekendt med. Kemiske stoffer som pesticidrester, PCB, dioxiner, PAH samt en lang række andre stoffer kan påvirke det endokrine system, der er kroppens livsvigtige styresystem, og ændre afgørende faser af fosterudviklingen. Disse stoffer er kort og godt særdeles hormonforstyrrende, og det allerværste er, at de kan nedarves igennem generationer.

Methylkviksølv, bly, cadmium og kobber kan ligeledes virke forstyrrende på kropslige balancer og på fertiliteten. Kobberniveauerne kan eksempelvis blive for høje i kroppen, hvis du bruger P-piller, har fået indsat en kobberspiral eller hvis dit drikkevand indeholder for høje kobberkoncentrationer. Høje kobberkoncentrationer fører til lave zinkniveauer og er en hyppig årsag til svigtende fertilitet. Methylkviksølv – verdens farligste tungmetal – findes i høje koncentrationer i rovfisk som tun, laks og haj. Rigtig mange kvinder spiser tun og laks, fordi de tror, at det er en sund spise. Det er det bare ikke altid, og slet ikke, hvis du gerne vil være gravid.

Gode fertilitetsfremmende råd og tiltag kan være:
At foretage eller at få foretaget et helbredscheck før en graviditet. Forudsætningen for en graviditet er nemlig, at der er næringsstoffer nok til rådighed, at der er balance i hormonerne (regelmæssige menstruationer og ægløsninger, og det kræver indtag af gode fedtstoffer), at blodsukkeret er i balance. og at der ikke er ophobninger af toxiske stoffer i kroppen, der kan skade det lille foster. Det betyder et farvel til tun, laks og haj, og ja tak til økologiske ørreder og økologisk laks. Indtag af en højkvalitets vitaminmineralpille, D3 vitamin samt gode og stabile olier kan ligeledes være befordrende for at blive gravid. Du kan læse mere om vitaminer og mineraler på min hjemmeside.

Du kan læse artiklen om methylkviksølv og manglende graviditet her
Du kan læse artiklen om pesticider og fosterpåvirkninger her
Du kan læse om graviditet og D3 vitamin her
Du kan læse læge Claus Hanckes artikel om dalende fertilitet her
Du kan læse mere om, hvordan du kan spise dig gravid her

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.