Dansk grundvand forurenet af pesticider

22 okt, 2018 | Viden og Forskning

Dansk grundvand forurenet af pesticider. Det danske grundvand er mange steder forurenet af pesticider, og Miljøstyrelsen har slået alarm, for i de seneste år, har vandværkerne måttet lukke cirka 100 boringer om året på grund af massiv forurening. Problemet accelererer hastigt, og resterne fra mange års intensiv sprøjtning er nu på vej ned igennem jordlagene til grundvandet og dermed til vores drikkevand. Der trænger i den grad til en overordnet politisk indsats på dette område, og det haster.

Pesticidrester virker hormonforstyrrende og er under mistanke for blandt andet at kunne være kræftfremkaldende.

En nylig kortlægning af vores vandforsyning i Danmark har vist, at mange af landets vandværker har for høje niveauer af pesticider og nedbrydnings produkter i drikkevandet. Mange steder kan pesticid indholdet godt være under “grænseværdien” fordi pesticiderne kan være i en nedbrydningsproces, der skaber nye kemiske forbindelser. Disse nye forbindelser er forskerne først for nylig blevet opmærksomme på. men endnu værre er det, at drikkevandet ikke tilnærmelsesvist analyseres for alle de toksiske stoffer, som i dag er mulige forurenere af vores postevand. Mange vandværker har “fortyndet” sig ud af problemerne med for høje pesticidrester, men det er en uholdbar og aldeles usikker og utilfredsstillende metode. Danske forbrugeres sundhed må i fokus, og det betyder, at vi må tage livtag med den overbevisning, der hedder, at vi har verdens reneste drikkevand. Den holder nemlig ikke, det danske grundvand er ødelagt af mange års intensiv og ubetænksom sprøjtning, og vi må derfor udvise ansvar og rense vandet, før det sendes ud til alle os danskere. Det er enkelt og effektivt at rense grundvandet, før det sendes ud til alle os danskere, men det koster selvfølgelig.

Miljøstyrelsen har, på baggrund af denne kortlægning fra Kommunen.dk, valgt at indkalde vandværkerne til krisemøde vedrørende det, som mange kalder for en bombe under den danske vandforsyning. Det skønnes, at der nu er pesticidrester i 43% af vores grundvand. Ingen kender det fulde omfang af problemet, for vi måler ikke.

Danmarks miljøforsker nummer et, Phillipe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, mener, at disse fund skal tages dybt alvorligt. Forurenet drikkevand kan gøre os syge, og desuden, så kan en øget påvirkning fra en lang række toksiske stoffer fremkalde den såkaldte cocktaileffekt, hvor et stofs negative sundhedsmæssige effekt mangedobles på grund af tilstedeværelsen af andre toksiske stoffer.

Jeg tilhører den generation, der kan huske, at politikere og eksperter forsikrede os om, at pesticider aldrig ville kunne trænge igennem jordlagene og nå ned til grundvandet. Og jeg er efterhånden godt og grundigt træt af den konstante misinformation, som vi danskere udsættes for. Jeg husker en lang række tidligere eksempler på udokumenterede officielle udsagn som ”margarine er sundere end smør”, ”mælk giver stærke knogler”, ”sukker feder ikke”, ”æg øger kolesteroltallet”, “amalgam gør ingen skade i tænderne” og ”fedt er farligt”. Disse fejlagtige udsagn har kostet mange danskere dyrt. Derfor har jeg truffet min beslutning.

Jeg renser mit vand, og jeg har netop kunnet konstatere, at rensningen er effektiv i forhold til pesticidrester, nitrat med mere. Tiden er efter min mening til, at sætte hensynet til den enkelte danskers sundhed øverst på dagsordenen, og rense det vand, som vi drikker hver dag og er afhængige af. Flere og flere lever økologisk og sundt, så er det da paradoksalt, hvis vi så får masser af pesiticidrester ind igennem drikkevandet. Ingen kan idag med sikkerhed fortælle os, hvordan menneskekroppen reagerer på påvirkninger fra disse mange forskellige kemiske og potentielt sygdomsfremkaldende stoffer. Det er også en af årsagerne til, at jeg renser mit vand, før jeg drikker det.

Alligevel kan det i den grad undre, at vores Miljø- og Fødevareminister ikke omgående griber ind og forlanger, at det danske drikkevand renses, og får lovgivet om, at vandværkerne rutinemæssigt skal analysere for samtlige mulige pesticider og toksiske stoffer. Vandet kan effektivt renses ved hjælp af blandt andet kulfiltre, der er en enkel og naturlig rensemetode.

Indtil de ansvarlige tager reelt ansvar og handler, så kan du træffe din beslutning. Jeg har valgt at investere i en vandrensemaskine, der netop renser vandet ved hjælp af kulfiltre, der udskiftes en gang om året. Det er enkelt og effektivt. Du kan også anvende kulstænger, de er billigere, men jeg har valgt rensemaskinen, fordi den er mere effektiv, fjerner mere og er let at anvende i hverdagen. Der findes mange forskellige vandrensemaskiner på markedet, det kan du checke ud, ligesom jeg gjorde. Du kan læse mere om problematikken med vores drikkevand samt rensemetoden via links herunder.

Kilder:
Kommunen.dk          
https://www.kommunen.dk/artikel/pesticid-problem-det-ligner-en-regulaer-katestrofe-for-vandforsyningen     
https://www.emu.dk/sites/default/files/BAM.pdf

Du kan se DR’s udsendelse KONTANT om det danske grundvand HER
Du kan læse mere om forurenet dansk postevand HER   
Nitrat i drikkevandet kan gi’ kræft. Læs med HER
Du kan læse Philippe Grandjeans forskning om pesticiders effekt på børns hjerner HER

Var du tilfreds med denne artikel om Dansk grundvand forurenet af pesticider? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!