Danskerne er vilde med økologi

18 jul, 2017 | Viden og Forskning

Danskerne er vilde med økologi. Økologiske fødevarer er populære som aldrig før, og danskerne har i den grad sat deres kryds ved renere og bedre råvarer ved at købe økologi i den størrelsesorden, som det sker for øjeblikket. I særlig grad ses stigningen indenfor onlinehandel, hvor økologiske virksomheder som eksempelvis Aarstiderne nu tegner sig for en betydelig økologisk markedsandel. Irma står i spidsen for den økologiske linie og er den supermarkedskæde i Danmark, der har den suverænt højeste andel af økologiske fødevarer, nemlig 28%. En lang række offentlige institutioner og virksomheder har også omlagt til økologi, hvilket smitter af på den stigende økologiske omsætning og markedsandel.

Der er mange gode grunde til at vælge økologiske råvarer. En af de væsentligste er, at økologiske råvarer er mere næringsrige, de indeholder simpelthen flere mikronæringsstoffer end konventionelle råvarer. En anden vægtig årsag er også, at du undgår en lang række kemiske stoffer og pesticider ved at vælge økologisk. Indtag af disse kemiske stoffer er i vid udstrækning forbundet med øget risiko for udvikling af sygdom. Mere end 3000 af de toksiske pesticider og andre sprøjtemidler, der er tilladt i det konventionelle landbrug, er IKKE tilladt i det økologiske, så dem undgår du at få indenbords, når du vælger økologisk.

Økologi betyder naturens husholdning, og tidligere var det jo bare normalt, at man dyrkede jorden økologisk. I dag er det desværre nødvendigt at have et begreb, der kaldes økologi, som et alternativ til det kemifyldte konventionelle, der således er blevet det ”normale”.

Certificeret økologisk betyder, at der ikke anvendes syntetisk gødning eller forbudte pesticider, fødevarerne bestråles ikke og indeholder ingen genetisk modificerede organismer (GMO’er). Desuden er økologisk landbrug bæredygtigt og godt for miljøet og dyrene. Økologisk landbrug tillader ikke anvendelsen af giftige kemikalier, men bruger specifik jordforvaltning med bæredygtige metoder, vandbevaringsmetoder og forureningsreduktion. Økologisk landbrug hjælper således med at bevare naturens økosystemer.

Økologi kan ikke gradbøjes. Når nogen fortæller dig, at deres varer er ”næsten” økologiske eller fremstillet uden brug af pesticider, antibiotika eller GMO, så støt dem ikke ved at købe deres produkter. Mange anvender nemlig anprisninger uden at der er hverken kontrol eller sandhed bag. Ved at købe deres produkter er du med til at undergrave det røde Ø mærke, og de certificeringer og kontrollerer, der hører med til økologisk landbrug. Derfor, vælg altid fødevarer med det røde Ø mærke, det er din garanti for ægte økologisk kvalitet.

Og det betaler sig, for ikke alene er økologiske råvarer sundere, dine valg af økologiske råvarer sender også et utvetydigt signal til landets politikere om, at vi som forbrugere ønsker at de prioriterer ren og næringsrig mad, et sundt miljø samt dyreopdræt med dyr, der har et godt dyreliv.

Du kan læse mit bedste sundhedsråd HER
Du kan læse, hvorfor økologiske råvarer er sundere HER
Du kan læse mere om, at økologisk gavner samfundsøkonomien HER 
Du kan læse om økologi som middel i kampen mod resistente bakterier HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!