Økologi ER sundere

Forsiden Viden og Forskning Økologi ER sundere

     4

Økologi ER sundere, og økologiske råvarer ER sundere end konventionelle. Adskillige undersøgelser, senest en engelsk metaundersøgelse, slår fast, at økologiske afgrøder indeholder markant flere næringsstoffer end konventionelle. Undersøgelsen er den største og mest systematiske af sin art, og den er foretaget af et forskerhold på Newcastle University i samarbejde med en række internationale eksperter. Der findes flere sunde fedtsyrer og flere mikronæringsstoffer i økologiske afgrøder samt færre problematiske stoffer. Det er tre af de væsentligste resultater af den omfattende undersøgelse.

Sunde fedtsyrer og mikronæringsstoffer er livsnødvendige og afgørende for stort set alle indre, kropslige processer. Økologiske afgrøder indeholder heller ingen rester af pesticider, genmodificeret soja eller anden uønsket kemi. Det er sundere for os mennesker, men det er også sundere for dyrene og for miljøet.

At økologi i dag anses som et alternativ til det ”normale” eller konventionelle, der er fyldt med GMO og kemikalier, er i sig selv et paradoks. Økologi betyder ”læren om naturens husholdning”, og i vores bedsteforældres tid var økologisk dyrkning og råvarer jo det normale. Umiddelbart burde økologisk landbrugsproduktion og økologiske råvarer således også være en ren win win situation for såvel statens udgiftskonti og vores allesammens sundhed.

Men det passer ikke ind i de konventionelle landmænd og Landbrug og Fødevares strategi, at flere og flere undersøgelser nu påviser, at økologiske fødevarer indeholder flere mikronæringsstoffer og mindre kemi. Det passer heler ikke ind i strategien, at flere og flere danskere vælger økologiske fødevarer til og konventionelle fødevarer fra. Der er stærke interesser bag det danske konventionelle landbrug. Interesser, der formodentlig strækker sig helt ind i ministerierne.

Det er helt grundlæggende usundt – for os alle sammen. Det betyder, at der foregår et intenst lobbyarbejde til fremme af det konventionelle landbrug og for øget gødskning og sprøjtning. Det er som forbruger særdeles vanskeligt at gennemskue, også fordi fødevarerne ikke skal mærkes med, at de indeholder rester af glyphosat, GMO, pesticidrester og andre potentielt sundhedsskadelige kemiske stoffer, men også fordi vores officielle sundhedsråd ikke oplyser os om de potentielt negative konsekvenser, som indtag af disse kemiske stoffer kan have.

Tilstedeværelsen af mange forskellige kemiske stoffer på en gang i organismen kan være sundhedsskadeligt og betegnes som den såkaldte cocktaileffekt. Effekten kædes sammen med øget risiko for overvægt, nedsat fertilitet, allergi og udviklingen af en hel masse andre sygdomme. I det økologiske landbrug er det ikke tilladt at anvende pesticider, dyrene må ikke fodres med genmodificeret (GMO) soja, og der må ikke tilsættes eller anvendes andre skadelige kemiske stoffer i fremstillingen af økologiske fødevarer.

Vi forbrugere har stor magt. Lad os udøve den magt, lad os fortælle landbruget klart og utvetydigt, at vi ikke ønsker al dens kemi, der ikke alene kan ødelægge vores helbred men også miljøet og grundvandet. Derfor, for din egen, din families og det danske grundvands skyld: KØB ØKOLOGISK.

Kilde: http://www.ncl.ac.uk/press/news/2015/10/organicvsnon-organicfood/
Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologisk her
og du kan læse mere om de mange pesticidrester i fødevarer her
Du kan læse om, hvordan pesticidrester kan skade dit barns hjerne her

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.