Pesticid alarm! Danskerne udsættes for pesticidrester i et omfang, som aldrig set tidligere

Forsiden Viden og Forskning Pesticid alarm! Danskerne udsættes for pesticidrester i et omfang, som aldrig set tidligere

     2

Ekstra Bladet afslørede i går, at danskerne udsættes for pesticider i så stort et omfang, at det kan udgøre en helbredsrisiko. En ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet viser, at i særlig grad udenlandsk frugt og grønt indeholder så store mængder pesticidrester, at det kan udsætte danske forbrugere for en sundhedsrisiko at spise dem.

Adskillige danske og udenlandske forskere advarer mod det stadigt stigende forbrug af pesticider. Ikke alene er grænseværdierne blot anslåede værdier, der er heller ingen, der kender den samlede effekt af indtaget af mange forskellige pesticidrester på en gang. De interagerer og mange kan forstærke effekten af et enkelt pesticid flere hundrede gange. Fænomenet kaldes for cocktaileffekten, og netop den cocktail kan det betale sig at have den allerstørste respekt for.

Pesticidrester selv i mindre mængder har vist sig at kunne skade børns hjerner og påvirke deres indlæringsevne negativt. Det er desuden påvist, at pesticidrester kan skade vores centralnervesystem, sænke immunforsvarets evne til at beskytte os, øge risikoen for udvikling af kræft samt sænke forplantningsevnen. Indtag af flere forskellige pesticidrester, som vi får ind i os gennem al konventionel frugt og grønt, såvel dansk som udenlandsk, kan udgøre en sådan helbredsfarlig cocktail.

De fleste forbrugere har tillid til danske politikere, der påstår, at vi har verdens højeste fødevaresikkerhed. Danske forbrugere er ikke klar over, at de sammen med deres børn intetanende deltager i det største menneskelige eksperiment nogensinde. De er slet ikke klar over, hvor farlig al den kemi de spiser er. Og politikerne løfter ikke en finger for, at give danskerne et reelt valg. Tværtimod, de har netop stemt for et EU forslag om højere grænseværdier for enkelte pesticider.

Det er ikke alene uacceptabelt, at der overhovedet sælges varer med rester af sundhedsfarlig kemi, som ikke er udførligt mærkede med, at de indeholder disse stoffer. Det er uanstændigt, at danske politikere, DTU og Fødevarestyrelsen forsøger at nedtone debatten og problemet. Det vil givetvis blive betragtet som både barnligt og naivt at forlange klar mærkning og dansk stop for brug af pesticider, men ærlig talt, er det rimeligt, at fødevareproducenter og konventionelle landmænd skal have lov til at ødelægge vores mad? Den mad, som vi er afhængige af, og som skal nære os og skabe basis for sundhed og balance. Derfor er der kun en vej for os forbrugere; at købe økologisk. Dermed undgår du pesticidrester og sender et klart og utvetydigt politisk signal om, at det her vil du hverken finde dig i eller deltage i.

Det nytter ikke noget at købe dansk, for dansk frugt og grønt er også fyldt med pesticider. Læs mere HER              

Du kan læse om, hvordan pesticidrester skader børns hjerner HER                                                                              

Du kan læse mere om cocktaileffekten HER