Derfor er vitaminer og mineraler vigtige

27 feb, 2022 | Viden og Forskning

Mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler er livsvigtige. Du kan ikke danne energi, enzymer, hormoner eller signalstoffer, hvis du bare mangler enkelte vitaminer eller mineraler. Vita betyder liv, og din krop kan ganske enkelt ikke fungere uden en daglig tilførsel af disse mikroskopiske, men særdeles vigtige, næringsstoffer. Det bedste ville være at kunne få tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler gennem maden, men det er vanskeligt fra en typisk dansk kost. Det skyldes mest det faktum, at vi spiser for ensidigt, for forarbejdet og konventionelt. Stress kan også dræne kroppen for mikronæringsstoffer. Derfor kan de fleste af os have gavn af et dagligt tilskud af vitaminer og mineraler, så kroppen kan tilbydes det, den har brug for. Personligt mærker jeg, hvis ikke jeg får taget mine vitaminpiller. De har nemlig betydning for alle kropslige systemer, blandt andet for energiniveauerne, immunforsvaret, afgiftningsevnen, stofskiftet, hjertesundheden og fordøjelsen.

Kroppen giver lyd, hvis den mangler vitaminer og mineraler. Det betyder, at du ved at følge kroppens signaler, kan hjælpe dig selv til selvhjælp ved at tilføre en for dig optimal variation af næringsstoffer. Herunder finder du et par typiske symptomer på vitamin- og mineralmangel:
1. Eksem eller udslet (ses ofte ved mangel på biotin og B + A vitaminer samt zink)
2. Nedsat energi og immunforsvar samt træthed og hyppige infektioner (ses ofte ved generel mangel på mikronæringsstoffer, med særligt fokus på D3 vitamin, zink og selen)
3. Hårtab (ses ofte ved mangel på biotin og B vitaminer)
4. Urolige ben samt kramper i benene (ses ofte ved mangel på magnesium)
5. Mundsundhed (ses ofte ved generel mangel på mikronæringsstoffer samt omega 3)

Mange af disse symptomer kan skyldes mangel på mikronæringsstoffer. Tilførsel af relevante vitamin- og mineraltilskud, i en form og kvalitet som kroppen kan optage, vil ofte afhjælpe disse symptomer. Vær dog opmærksom på, at mange typer medicin kan have nogle af ovennævnte symptomer som hyppige bivirkninger.

Lider du af ovenstående symptomer, kan det betale sig at prøve nedenstående praktiske forslag:
1. Prioriter økologiske råvarer og i særlig grad mange økologiske grønsager i dine måltider
2. Suppler dine daglige måltider med en multivitaminpille af høj food state kvalitet fx. Nature’s Own CoQ10 multi, Terra Nova eller nani multi
3. Suppler med enkelte vitaminer og mineraler efter behov, altid af organisk/food state kvalitet. Eksempelvis en food state multivitaminmineralpille som Nature’s Own CoQ10 multi,i kombination med D3 vitamin samt et B vitamin kompleks fra samme firma, der indeholder en variation af vigtige B vitaminer som B6, B12, folinsyre samt biotin.
4. C vitamin er et vigtigt vitamin. Det kan betale sig at supplere din smoothie med lidt Plantforce C vitaminpulver, da det tilfører C vitamin i dets naturlige og letoptagelige form.
5. Mange danskere mangler omega 3 samt A vitamin. A vitamin indtages bedst i form af levertran, men kun en type levertran kan anbefales. Det er Nordic Natural cod liver oil.
Det er også en mulighed at supplere 1 barneske NN cod liver oil med 2 kapsler Nordfolk omega 3.

Tager du tilskud af enkelt vitaminer eller mineraler, så skal det altid have følge af en multivitamin-mineraltablet af høj kvalitet for optimal effekt.
Det kan desuden betale sig at vægte gode, økologiske råvarer som kål, avocado, bær, søde kartofler, mandler, nødder, svampe, bønner, linser og økologisk laks eller ørred.

Referencer:
Mock DM. Skin manifestations of biotin nutritional deficiencies. Semin Dermatol. 1991 Dec; 10(4): 296-302. PMID: 1764357
Zempleni J, Hassan YI, and Wijeratne SSK. Biotin and biotinidase deficiency. Expert Rev Endocrinol Metab. 2008 Nov; 3(6): 715-724. PMCID: 2726758
Eby GA and Eby KL. Rapid recovery from major depression using magnesium treatment. Med Hypotheses. 2006; 67(2): 362-70. PMID: 16542786
Holick MF. Vitamin D Deficiency. New Eng J Med. 2007; 357: 266-281. 1056/NEJMra070553

Du kan læse mere her om magnesium 
Du kan læse mere her om selen 
Du kan læse mere her om zink 
Du kan læse mere her om D vitamin 

Var du tilfreds med denne artikel Derfor er vitaminer og mineraler livsvigtige ? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!