Tilskud af selen redder menneskeliv 

Forsiden Viden og Forskning Tilskud af selen redder menneskeliv 

     6
Tilskud af selen redder menneskeliv 
Gæsteskribent

Urban Alehagen

Professor Urban Alehagen er kardiolog ved Linköpings Universitet i Sverige. Urban Alehagen har igennem de seneste 15 år studeret effekterne af tilskud af selen samt CoQ10 i forhold til hjertekarsygdomme. Han har publiceret mere en 20 videnskabelige artikler om dette emne.

Professor Urban Alehagen har igennem en årrække forsket i sammenhængen imellem hjertesygdom og mangel på selen og CoQ10. Hans banebrydende forskning har påvist, at ved at give tilskud af selen og CoQ10 blev hjertefunktionen blandt forsøgspersonerne markant bedret på alle parametre, og graden af mennesker, der døde af hjertesygdom blev reduceret.

Denne artikel er skrevet til Madforlivet af professor Urban Alehagen. Den beskriver hans forskning indenfor tilskud af selen og CoQ10 i forhold til hjertekarsygdomme. Urban Alehagen har publiceret mere en 20 videnskabelige artikler om dette emne og er banebrydende i sin forskning om tilskud af selen og CoQ10 i behandlingen af hjertesygdomme.

Vi har igennem mange år været opmærksomme på, at selenmangel kan føre til øget risiko for udvikling af hjertesygdom og åreforkalkning, men også til hjertedød. Vores forskningsteam har været i stand til at påvise, at “sunde” ældre pensionister generelt har lave niveauer af selen, hvilket fører til øget risiko for hjertekarsygdomme. Vi har også været i stand til at påvise, at tilskud af selen, i kombination med coenzym Q10 – som kroppen også anvender i alle levende celler – kan have positive og beskyttende effekter.

Vores forskningsenhed har været i stand til at påvise, at ved at give tilskud af selen og CoQ10 reduceredes graden af inflammation i kroppens væv, deltagerne oplevede en bedre livskvalitet, hjertefunktionen blev bedret på alle parametre, og graden af mennesker, der døde af hjertesygdom blev ligeledes reduceret. Alle disse effekter stammer fra det faktum, at indtag af disse kosttilskud korrigerer ubalancen, som cellen udsættes for ved et for lavt indtag af selen og CoQ10.

Som det fremgår af nedenstående, så viser opfølgende studier, at den gode effekt på hjertesundheden af tilskuddene holder. Tilskud af selen redder menneskeliv.

Tilskud af selen redder menneskeliv 

SelenSelen er et sporstof, der findes i alle levende celler. Selenholdige proteiner spiller en væsentlig rolle for immunforsvaret og indgår i beskyttelsen mod infektioner, men har også betydning for kroppens energiproduktion.

Jorden her i Europa indeholder lave niveauer af selen, hvilket betyder, at de fleste indbyggere generelt indtager for lidt selen til, at cellerne kan fungere normalt. Vores kilder til selen i denne del af verden er hovedsageligt kød og fisk, men vi får også lidt ved indtag af fuldkornsbrød. Såfremt vi skulle spise os til tilstrækkeligt høje selenniveauer via maden, ville vi skulle spise så meget, at det ganske enkelt ikke er muligt for et almindeligt menneske.

CoQ10
Coenzym Q10 findes i alle levende celler i kroppen. Kroppen har sin egen produktion af CoQ10, men den falder med alderen. I en alder af 80 år vil vi kun have cirka halvdelen af vores COQ10-produktion i hjertemuskelcellerne tilbage, sammenlignet med, når vi er i 20’erne. Disse forhold påvirker også kroppens forsvarsevne, idet CoQ10 og selen, udgør en af de stærkeste antioxidantkombinationer i kroppen. Cellerne har brug for CoQ10 for at kunne opbygge de vigtige selenholdige proteiner, og omvendt har cellen brug for selen for at kunne aktivere CoQ10.

Konklusion
I disse tider med vedvarende coronapandemi har vores forskningsgruppe været i stand til at offentliggøre en litteraturanmeldelse, hvor vi har vist, at der er en række undersøgelser, der påviser, at du sandsynligvis også får et bedre immunforsvar mod virusinfektioner, herunder også mod COVID-19 ved indtag af selen og CoQ10. Senest har vi fundet data, der indikerer, at en korrektion af den mangel på selen og CoQ10, som vi hyppigt oplever i vores del af verden, vil kunne have en positiv indflydelse på aldring af det kardiovaskulære system. Det er meget spændende data!

AHO: Det er således et spørgsmål om at erstatte en mangel på selen og CoQ10 med tilskud af organiske food state former og altid sammen med en multivitaminmineralpille af allerhøjeste kvalitet. Eksempelvis Nature’s Own CoQ10 multi, Pharma Nord CoQ10 100 mg, Pharma Nord selenoprecise, Pharma Nord eller Nature’s Own D3 samt Nordfolk omega 3. Som altid er det vigtigt som forbruger at være yderst kritisk, når det gælder valg af kosttilskud. Du kan læse mere om gode valg af vitaminer og mineraler i artiklen Spiser du også vitaminpiller?

Referencer:
Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., Post, C., & Aaseth, J. (2016). Relatively high mortality risk in elderly Swedish subjects with low selenium status. European Journal of Clinical Nutrition, 70(1), 91-96. doi:10.1038/ejcn.2015.92
Alehagen, U., Aaseth, J., & Johansson, P. (2015). Reduced cardiovascular mortality 10 years after supplementation with selenium and coenzyme q10 for four years: follow-up results of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial in elderly citizens. PLoS ONE 10(12): e0141641. doi:10.1371/journal.pone.0141641
Alehagen, U., Johansson, P., Aaseth, J., Alexander, J., Wågsäter, D. (2017). Significant changes in circulating microRNA by dietary supplementation of selenium and coenzyme Q10 in healthy elderly males. A subgroup analysis of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens.
PLoS ONE 12(4): e0174880. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0174880
Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., & Dahlström, U. (2013). Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: a 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. International Journal Of Cardiology, 167(5), 1860-1866. doi:10.1016/j.ijcard.2012.04.156
Brigelius-Flohé, R., Banning, A., & Schnurr, K. (2003). Selenium-dependent enzymes in endothelial cell function. Antioxidants & Redox Signaling, 5(2), 205-215.

Her kan du læse artiklen Selen – gi’ spormineralet selen større opmærksomhed
Her kan du læse artiklen  Kan vitaminer og mineraler beskytte dig?
Her kan du læse artiklen Lave D vitaminniveauer øger risikoen for Covid-19

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel Tilskud af selen redder menneskeliv?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.