Drik kaffe, det kan være sundt og livsforlængende

Forsiden Viden og Forskning Drik kaffe, det kan vaere sundt og livsforlaengende for de fleste. Laes mere her...

     4
Drik kaffe

Drik kaffe, det kan være sundt og livsforlængende. En gruppe koreanske forskere har gennemgået 40 eksisterende studier omkring kaffe og kaffes sundhedsmæssige effekter. Resultatet er overraskende, idet en til to kopper kaffe dagligt ser ud til at være sundt for de fleste, og muligvis endda livsforlængende.

Jeg har tidligere skrevet om, at både dansk og amerikansk forskning tidligere har konkluderet, at en til to kopper kaffe – for mange mennesker og i en vis udstrækning – vil kunne modvirke udviklingen af en række sygdomme som eksempelvis Parkinsons sygdom eller type 2-diabetes.

Disse resultater er derfor godt nyt for alle os, der bor i Danmark, for vi hører til blandt de allermest kaffedrikkende folkeslag i verden. Vi forbinder ofte kaffe med en hyggestund, og anvender også kaffe, hvis vi trænger til lidt ekstra energi.

Der er dog ikke enighed om emnet, heller ikke forskningsmæssigt, men de varierende resultater og holdninger kan skyldes det faktum, at vi er forskellige, og det er yderst individuelt, om du tåler kaffe, og om din krop formår at afgifte koffeinen effektivt. Nogle forskere mener, at svaret ligger i vores gener, andre, at det handler om din levers konstitution og effektivitet. Danner du eksempelvis tilstrækkeligt af de enzymer, der skal til for at kunne afgifte koffein effektivt? Det er et spørgsmål, et andet omhandler kaffens kvalitet og koffeinindhold.

Kaffe indeholder koffein, der i for store mængder blandt andet kan føre til uro, hjertebanken, forhøjet blodtryk og dårlig nattesøvn. Er du stresset og har høje niveauer af adrenalin og kortisol i blodet, så kan et højt kaffeindtag være fristende, men faktisk kan det forværre situationen.

Kaffe er desuden en stærkt sprøjtet afgrøde, så det kan betale sig at købe økologiske bønner, så du undgår uønsket kemi. Kaffe indeholder også det kræftfremkaldende stof acrylamid og er generelt meget syre- og vanedannende. Derfor kan kaffe virke forskelligt på os.

Forskerne fra Københavns Universitet fandt desuden frem til, at det er sundere at drikke gammeldags filterkaffe fremfor stempelkandekaffe, nescafe eller espresso. Det skyldes, at kaffe indeholder en række usunde stoffer, der er mest forekommende i stempelkandekaffe, nescafe og espresso. Disse stoffer, hvoraf den ene gruppe er acrylamider, der mistænkes for at være kræftfremkaldende, andre hedder diterpener, cafestol og kahweol. Sidstnævnte kan eksempelvis øge kolesterolniveauerne med 5-10 procent, hvis du drikker mere end to kopper kaffe dagligt.

Du kan nemlig undgå hovedparten af ovennævte ulemper, hvis du drikker økologisk filterkaffe i stedet for stempelkandekaffe, nescafe eller espresso, idet hovedparten af stofferne filtreres fra, når du laver gammeldags kaffe igennem et filter eller anvender en aero press. nyde en, max to daglige, gode kopper frisk, økologisk filterkaffe.

Tolererer du fint kaffe, så nyd en eller to kopper dagligt af høj kvalitet, baseret på nænsomt ristede, økologiske bønner, friskmalede og som filterkaffe. Og før kl. 14 af hensyn til nattesøvnen. Jeg ønsker dig gode kaffestunder.

Reference: Coffee consumption and all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis by potential modifiers”; May 2019, European Journal of Epidemiology 34(1):1-22
DOI: 10.1007/s10654-019-00524-3; European Journal of Epidemiology, May 19 

Du kan læse mere om kaffe HER
Du kan læse om, hvorfor du ikke skal indtage kaffe og vitaminpiller samtidigt HER
Du kan læse om hvorfor filterkaffe er bedst HER
Du kan læse mere om aero press HER

Var du tilfreds med denne artikel Drik kaffe, det kan være sundt og livsforlængende? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.