Er mælk sundt?

Forsiden Viden og Forskning Er mælk sundt?

     3

Vi bliver indprentet gennem de officielle kostråd, at mælk er sundt og at indtag af mælk er væsentligt for knoglesundheden. Vores børn får helt automatisk mælk i skolen, og på landets hospitaler udgør mælkeprodukter en stor del af ernæringen til de syge. Et nyt svensk studie sætter nu spørgsmålstegn ved de officielle anbefalinger og traditioner, som vi hidtil har levet efter.

Vi hører i Danmark til blandt verdens mest mælkedrikkende lande. Vi er vokset op med mælk som en helt grundlæggende fødevare, og mange af os kan huske mantraet om, at en halv liter mælk om dagen giver sunde knogler. Problemet er bare, at det ikke nødvendigvis passer, det  som myndighederne og Fødevare-landbrug har forsøgt at overbevise os om i mange år.

To sideløbende svenske studier med mere end 100,000 deltagende mænd og kvinder har vist en øget risiko for knogleskørhed og knoglebrud blandt de deltagende kvinder og en generel højere dødelighed  blandt samtlige af de deltagere, der indtog mere end tre glas mælk om dagen. Der sås i såvel kvinde- som mandegruppen øget forekomst af oxidation og inflammation blandt de deltagere., der drak mere end tre glas mælk dagligt. Øget inflammation indgår i udviklingen af alle velfærdssygdomme. 

Hidtil har vi i Danmark ikke været villige til at undersøge mælks potentielt sygdomsfremmende effekt, til trods for udenlandske studier fra blandt andet Harvard University, der viste, at særligt indtag af konventionelle mælkeprodukter kunne øge risikoen for udvikling af hormonelt betingede kræftformer. Mælk er ikke bare mælk, og vi reagerer som mennesker også vidt forskelligt på indtag af mælk. Økologisk mælk kan således være en udmærket proteinkilde for  dem, der kan tåle mælk. For alle dem, der ikke tåler mælk, må rådet være, at udelade komælksprodukter i maden. Vi skal i højere grad end det har været kotume i Danmark lære at lytte til vores kroppe og til, hvad der gør os godt og mindre godt og handle derefter. Og det er ikke spor vanskeligt at spise sig til hverken de proteiner eller mikronæringsstoffer fra andre fødevarer end mælk.

Vi trænger grundigt til uvildig forskning i mad og sundhed, til åbenhed overfor udenlandske studier, der viser noget andet, end det der passer ind i vores verdensbillede, og vi trænger i allerhøjeste grad til, at få adskilt industri og monetære interesser fra fødevareforskningen og udarbejdelsen af officielle kostanbefalinger. Reference: http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

Læs også
Viden om Mælk
Kvinde Kend Din Kalk
Læge Per Bennickes artikel om komælk
Mælk og kræft

Sunde alternativer til mælk

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.