Mandelmælk – et godt alternativ til rismælk

16 maj, 2013 | Viden og Forskning

Fødevarestyrelsen har med sin advarsel mod børns indtag af riskiks og rismælk gjort mange forældre urolige. Har vi nu udsat vores børn for en øget risiko for at få kræft, fordi vi har givet dem riskiks og rismælk? Lad os endelig mane til besindighed.

Ris indeholder ganske rigtigt uorganisk arsen, der i høje doser kan øge risikoen for udvikling af kræft. Der skal dog temmelig høje doser til, men grunden til, at advarslen er rettet mod børns indtag, er, at børn vejer mindre end voksne  og er dermed i højere grad udsatte for påvirkninger fra disse toxiske stoffer. Der findes ikke mange andre fødevarekilder til uorganisk arsen end ris. Risene optager stoffet fra vandet, det dyrkes i, og der kan derfor være ligeså meget eller mere uorganisk arsen i brune ris i forhold til de afskallede, hvide ris. Vi kan også få uorganisk arsen via vort drikkevand, og det er måske i bund og grund den største kilde til indtag af disse stoffer. MEN der skal som sagt temmelig høje doser til, førend det bliver kritisk.

Der er givetvis politik i, at Fødevarestyrelsen vælger at advare netop mod indtag af riskiks og rismælk og ikke komælk og hvedebrød. Men når det så er sagt, så kan vi vælge at tolke hovedbudskabet derhen, at det nu engang er bedst at spise groft og varieret. Riskiks har aldrig været en sund fødevare. De indeholder acrylamider, der ikke er sunde, de påvirker blodsukkeret markant og er derfor ikke – og har aldrig været – et sundt bud på et varieret mellemmåltid.  Brug i stedet minirugbrød og gulerødder, sunde hjemmebagte kiks og mysliboller med et stykke frugt.

Rismælk kan sagtens indtages i fornuftige mængder, men ligesom alt andet, skal indtaget ikke overdrives. Varier med mandelmælk og havremælk, og prøv eventuelt denne hjemmelavede mandelmælk, den smager fantastisk og er fyldt med næring.

Giver du dit barn grød, så varier også her og prøv eksempelvis grød med quinoa, boghvede eller andre korntyper. Du kan også købe færdige grødblandinger af høj kvalitet og smag fra f.eks. Aurion. 

 

Se opskrift på mandelmælk HER

Se opskrift på hjemmelavede kiks HER

Se opskrift på mysliboller HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Kræftens Bekæmpelse har i en årrække opfordret danskerne til, at købe konventionelle lammefjordskartofler. De har (haft) en økonomisk aftale med kartoffelindustrien ved Lammefjorden i Odsherred om salg af deres lammefjordskartofler, pakket i lyserøde poser, for at...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!