Viden om Mælk

Forsiden Viden og Forskning Viden om Mælk

     5
mælk

Det kan betale sig at tilegne sig viden om mælk, og finde ud af, om du tåler det eller ikke tåler det. Mælk er ikke nødvendigvis sundt at indtage for os mennesker og en ½ liter mælk om dagen er absolut ikke en garanti for sunde knogler, måske snarere tværtimod.

Mælk anno 2016 indeholder mange forskellige stoffer, proteiner og hormoner, der potentielt kan skabe ravage i den indre biokemi, men specielt væksthormonerne GTF 1 og GTF 2 er værd at rette opmærksomheden imod. Såvel væksthormonet GTF 1 som mælkeproteinet kasein tyder meget på, at vi skal være yderst påpasselige med ikke at indtage i for store mængder. Disse stoffer kan nemlig under de rette omstændigheder lede til forskellige sygdomme.

Adskillige undersøgelser kæder vort høje mælkeindtag og dermed indtag af kasein og GTF 1 sammen med udviklingen af bl.a.:

• Sukkersyge – type 1 diabetes mellitus
• Mellemørebetændelser – ørebørn og indsætning af dræn i ørerne
• ADHD – DAMP
• Kræft
• Knogleskørhed
• Overvægt

Når man har læst disse forskningsresultater, så har man ikke umiddelbart lyst til at indtage hverken mælk, ost eller yoghurt, men for de, der nyder lidt lidt velsyrnet yoghurt med bær og mysli om morgenen, så kan der være håb at hente i Jersey mælk. Mad for Livet nyhedsbrev har været i kontakt med Thise Mejeri, og de har lovet os at undersøge deres Jersey mælk i relation til indhold af GTF-1 og -2. Jersey mælk indeholder nemlig hyppigst mere GTF2 og mindre GTF 1. Thise har en ren Jersey mælk ligesom deres yoghurter er lavet på mælk fra Jersey køer. Vi håber snart at kunne bringe deres undersøgelser.

Men også Jersey produkterne skal indtages med omtanke, for kasein indholdet er cirka det samme som i mælkeprodukter fra andre kvægracer. Gode alternativer til komælk er iøvrigt rismælk, mandelmælk, havremælk og kokosmælk eller blandinger af de forskellige typer.

Ost er jo næsten en nationalspise, men ønsker du at undgå GTF 1 og for meget kasein, så kan økologiske fåre- eller gedeoste være gode valg. Her er kasein og væksthormon niveauerne lavere end i komælksprodukter.

Læs også
Er mælk sundt?
Viden om Mælk
Kvinde Kend Din Kalk
Læge Per Bennickes artikel om komælk
Komælk er ikke godt for små børn
Mælk og kræft

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned