Er rugbrød sundt?

Forsiden Viden og Forskning Er rugbroed sundt? De fleste danskere betragter rugbroed som en sund spise, men mange rugbroed er idag....

     5
Er rugbroed sundt?

Er rugbrød sundt? De fleste danskere betragter rugbrød som en sund spise. Et rigtigt fuldkornsrugbrød, bagt af stenkværnet rugmel, hele korn og kerner, er også som udgangspunkt en sund spise. Men sunde og nærende rugbrød er en sjældenhed i Danmark i dag. Desværre. Hvordan er vi havnet i en situation, hvor langt hovedparten af de rugbrød, der sælges i supermarkeder og hos bagere, ikke er bagt af fuldkornsrugmel, men derimod af lige dele raffineret rugmel og hvidt næringsdrænet hvedemel, tilsat maltsukker, som farver det mørkt. Det oplyste fiberindhold behøver ikke nødvendigvis at stamme fra rug, som man vil kunne forvente det af et rugbrød, men kan derimod være udvundet af roer eller andre fødevarer, som ikke har de gavnlige egenskaber, som ses i ægte fuldkornsrug. Skiveskåret rugbrød kan desuden indeholde rester af dårlige fedtstoffer. Det sunde danske rugbrød er dermed forvandlet til noget, der i værste fald kan sammenlignes med sandkage, der i stedet for at nære kroppen, kan belaste den.

I Madmagasinet på DR har du kunnet opleve, hvordan journalisterne i programmet har måttet lede efter et rigtigt rugbrød på hylderne i danske supermarkeder. Et rigtigt rugbrød er bagt på stenkværnet rugmel, og det er sundt. Et sådant rugbrød kan nære tarmen og forebygge sygdom. Det tilfører vigtige fibre og det er fyldt med næringsstoffer, som styrker organismen.

Derfor er det også uforståeligt, at rugbrød, bagt primært af hvidt raffineret mel og farvet mørkt af maltsukker, overhovedet må sælges under betegnelsen rugbrød. Ikke alene er det drænet for næringsstoffer, det virker også som sukker i kroppen. Det er usundt, og endnu værre, det er også snyd. Som forbruger lades du i stikken, for vi køber og spiser rugbrød i den tro, at det er sundt og godt for os, men kvaliteten af de rugbrød der sælges i Danmark idag er vanskelig at gennemskue. Derfor må der efter min mening kunne stilles fem klare krav til dansk rugbrød:

  1. At det for at kunne kaldes rugbrød er bagt primært på rigtigt fuldkornsrugmel
  2. At det er rigt på naturlige fibre, primært fra rug
  3. At det er bagt på en velsyrnet surdej og IKKE tilsættes store mængder eddike
  4. At indholdet af maltsukker og hvidt raffineret hvedemel holdes på et minimum
  5. At anvendelsen af raffinerede fedtstoffer reduceres, også i fremstillingen af skiveskåret rugbrød, der udgør 94% af det rugbrød der sælges i Danmark.

Det allerbedste du kan gøre er efter min mening at bage det gode rugbrød selv. Her får du opskriften på to lækre rugbrød, bagt primært af økologisk, stenkværnet rugmel, og de smager virkelig godt. Det ene med hasselnødder, det andet traditionelt. Du kan lave din egen surdej, få en gammel surdej af en god ven eller købe en i en helsekostforretning. Gå i en stor bue udenom færdige rugbrødsblandinger, men bag dit helt eget rugbrød, som du ved, hvad indeholder. I min verden er det allerbedste rugbrød helt enkelt bagt af økologisk, stenkværnet mel, hele og skårne rugkerner, frø, fibre og surdej. Det er let og det er sundt.

Du får opskriften på verdens bedste rugbrød (Claus Dalbys’s) HER
Du får opskriften på rugbrød med hasselnødder HER  
Du kan læse mere om surdej og hvordan du laver det HER 

Var du tilfreds med denne opskrift? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.