Faste, udrensning, detox – eller blot en indre hovedrengøring

16 feb, 2013 | Viden og Forskning

Kan det virkelig være nødvendigt at faste i ordets egentlige betydning – at lade være med at spise noget – for at rense kroppen for toxiner og andet skidt? Nogle sværger til en årlig fastekur og trives med det, for mange andre, kan det være tilstrækkeligt at vide, hvordan vi bedst stimulerer kroppens egne afgiftningsprocesser og anvender disse metoder i kortere eller længere perioder.

Kroppen har en række fantastiske organer, der hjælper med den indre rengøring og ved at stimulere disse kan du hjælpe din krop til selvhjælp og effektivt udskille giftstoffer og affaldsstoffer.  Disse afgiftningsorganer som tarm, lever, nyrer, lunger og hud bliver som regel rigeligt udfordrede i dagligdagen med vores nutidige levevis. Derfor kan det være en god ide at give kroppen en indre hovedrengøring i en periode på alt lige fra 3 dage til 30 dage, afhængig af hvad man har overskud til og ønsker om. Det er vigtigt at holde sig for øje, at når du stimulerer udskilningen af toxiner, så skal du også stimulere transporten ud af kroppen. I modsat fald kan du få det virkelig dårligt. Hermed tips til let afgiftning og udskilning:

1) Hvis man vil gi’ kroppen en hovedrengøring så er det som udgangspunkt en god ide at undlade at fylde det på, som vi ved kan belaste den. Det er primært alkohol, kaffe, kød og kemi. Så det kan være det første skridt at give kroppen ”fri” for det at udelade det i en periode.

2) Dernæst er det en god ide at drikke masser af friskt vand, se det som det indre brusebad, der hjælper kroppen med hovedrengøringen.

3) Start dagen med en friskpresset grønsagssaft, brug alle de grønsager du kan komme i tanker om, og meget gerne masser af kål i alle afskygninger, da det stimulerer afgiftningen i leveren. Suppler med frisk ingefær, agurk og æble for at give saften rundhed og sødme. Drik det med det samme, så får du størst glæde af saftens høje indhold af vitaminer og mineraler.

3) Drik en lækker smoothie til frokost, gerne med masser af blåbær og tilsæt lidt god olie som hørfrø-, hampefrøolie eller Udo’s Choice og blend med til sidst. Du kan lave smoothien tyk ved at tilsætte mindre vand, så kan du spise den med ske. Se opskrift her

4) Lav skønne grønsagssupper til aftensmad. Det er godt at sørge for masser af gode fibre fra grønsager, så tarmen kan udskille effektivt. Du kan hente inspiration til supper her

5) Slut dagen af med en udrensende god nat drik. Skræl to store økologiske kartofler skåret i mindre stykker, 1 løg samt et stykke peberrod. Kog grønsagerne i ca. 20 min. i ½ liter vand. Drik vandet inden sengetid.  Gem grøntsagerne i køleskabet til næste dag, portionen kan koges op 2-3 gange.

6) Få dig rørt hver dag i den friske luft, gerne så du får sved på panden. Huden er vores største organ og effektivt til afgiftning og udskilning ligesom dybe indåndinger er gavnlige.

Leveren er et af vore vigtigste organer. Den hjælper os bl.a. med at fordøje vor mad og afgifte vor krop. Mange ved alt for lidt om alt det gode leveren gør for os – døgnets 24 timer. Leveren filtrerer mere end 500 liter blod i døgnet, den består af mere end 350 milliarder celler og er kroppens største organ med en vægt på gennemsnitligt 1½ kg. Vi er fuldstændig afhængige af leverens arbejde, og fungerer den ikke optimalt, kan det påvirke kropslige balancer, andre organer og vores humør. Leveren elsker kål og bitre urter, så du kan blandt andet hjælpe den ved at drikke brændenældete og spise masser af kål.  Du kan også supplere dine lette udrensningsdage med leverdråber, der indeholder ekstrakt fra marietidsel, artiskok, brændenælde og mælkebøtte.

Læs mere om leverstimulerende tiltag her

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!