Fibre forebygger brystkræft

31 maj, 2016 | Viden og Forskning

Fibre forebygger brystkræft. Et nyt studie fra Harvard University viser, at for hver ekstra 10 g fibre, du som pige indtager i teenageårene, falder din risiko for udvikling af brystkræft senere i livet. Studiet, der blandt andet er udført af ph.d Maryam S. Farvid fra Harvard University, viser, at indtag af fibre forebygger brystkræft, og for hver 10 g fibre der indtages, enten fra grønsager, frugt eller fuldkorn, reduceres brystkræftrisikoen med op til 13% senere i livet.

Hun opfordrer derfor til, at der i højere grad fokuseres på teenageres indtag af grønsager og fuldkorn og udtaler: ”Børnelæger og ernæringsforskere kunne opmuntre teenagere og deres forældre til at sikre sig, at de spiser rigeligt med fiberrig mad, såsom frugter, grønsager og fuldkorn.”

Grønsager er rige på fibre og er efter min mening de bedste og væsentligste kilder til de gavnlige og næringsrige fiberstoffer. Fibre fra grønsager nærer tarmens væsentlige flora, der huser cirka 70% af dit immunforsvar. Fibre fra grønsager binder også brugte østrogener og kolesterol til sig og transporterer dem ud af kroppen, så de ikke kan forårsage ballade i den indre biokemi.

Man skelner imellem:
Opløselige fibre, der findes i blandt andet agurk, blåbær, bønner og nødder. Disse fibre omdannes til en form for gelé i tarmen, der hjælper fordøjelsen og øger fornemmelsen af mæthed.
Uopløselige fibre, der blandt andet findes i grønne grønsager, grønne bønner, selleri og gulerødder. De opløses ikke, men binder derimod uønskede stoffer til sig, letter og fremmer en sund fordøjelse og en regelmæssig afføring.

En anden nylig undersøgelse har vist, at de mennesker, der indtog flest kostfibre, havde 25 % lavere risiko for at dø af en række sygdomme, sammenlignet med dem, der havde et lavt fiberindtag, ligesom andre undersøgelser har vist, at et højt fiberindtag kunne nedbringe risikoen for tarmkræft.

Du kan derfor med stor sundhedsfordel indtage mindst 500 g økologiske grønsager hver dag. Det kunne være i form af Tarmbakteriernes festmåltid til morgenmad, en nærende og fyldig grøn salat til frokost og kål, broccoli, løg, rodfrugter og grønne grønsager til aftensmåltidet. Vej grønsagerne af om morgenen, så der afsættes 500 g per person i familien, og de, der eventuelt er tilbage om aftenen, kan du anvende i en delikat grønsagssmoothie.

Du kan læse mere om betydningen af en sund tarmflora HER
Du kan læse mere om fibre og irritabel tyktarm HER
Du kan finde opskriften på Tarmbakteriernes festmåltid HER
Du kan finde opskriften på en nærende salat HER
Du kan finde opskriften på kålsalat HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!