Fibre forebygger brystkræft

Forsiden Viden og Forskning Fibre forebygger brystkræft

 

Fibre forebygger brystkræft. Et nyt studie fra Harvard University viser, at for hver ekstra 10 g fibre, du som pige indtager i teenageårene, falder din risiko for udvikling af brystkræft senere i livet. Studiet, der blandt andet er udført af ph.d Maryam S. Farvid fra Harvard University, viser, at indtag af fibre forebygger brystkræft, og for hver 10 g fibre der indtages, enten fra grønsager, frugt eller fuldkorn, reduceres brystkræftrisikoen med op til 13% senere i livet.

Hun opfordrer derfor til, at der i højere grad fokuseres på teenageres indtag af grønsager og fuldkorn og udtaler: ”Børnelæger og ernæringsforskere kunne opmuntre teenagere og deres forældre til at sikre sig, at de spiser rigeligt med fiberrig mad, såsom frugter, grønsager og fuldkorn.”

Grønsager er rige på fibre og er efter min mening de bedste og væsentligste kilder til de gavnlige og næringsrige fiberstoffer. Fibre fra grønsager nærer tarmens væsentlige flora, der huser cirka 70% af dit immunforsvar. Fibre fra grønsager binder også brugte østrogener og kolesterol til sig og transporterer dem ud af kroppen, så de ikke kan forårsage ballade i den indre biokemi.

Man skelner imellem:
Opløselige fibre, der findes i blandt andet agurk, blåbær, bønner og nødder. Disse fibre omdannes til en form for gelé i tarmen, der hjælper fordøjelsen og øger fornemmelsen af mæthed.
Uopløselige fibre, der blandt andet findes i grønne grønsager, grønne bønner, selleri og gulerødder. De opløses ikke, men binder derimod uønskede stoffer til sig, letter og fremmer en sund fordøjelse og en regelmæssig afføring.

En anden nylig undersøgelse har vist, at de mennesker, der indtog flest kostfibre, havde 25 % lavere risiko for at dø af en række sygdomme, sammenlignet med dem, der havde et lavt fiberindtag, ligesom andre undersøgelser har vist, at et højt fiberindtag kunne nedbringe risikoen for tarmkræft.

Du kan derfor med stor sundhedsfordel indtage mindst 500 g økologiske grønsager hver dag. Det kunne være i form af Tarmbakteriernes festmåltid til morgenmad, en nærende og fyldig grøn salat til frokost og kål, broccoli, løg, rodfrugter og grønne grønsager til aftensmåltidet. Vej grønsagerne af om morgenen, så der afsættes 500 g per person i familien, og de, der eventuelt er tilbage om aftenen, kan du anvende i en delikat grønsagssmoothie.

Du kan læse mere om betydningen af en sund tarmflora HER
Du kan læse mere om fibre og irritabel tyktarm HER
Du kan finde opskriften på Tarmbakteriernes festmåltid HER
Du kan finde opskriften på en nærende salat HER
Du kan finde opskriften på kålsalat HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.