Fødevareministeren siger ja til Monsanto GMO majs

Forsiden Viden og Forskning Fødevareministeren siger ja til Monsanto GMO majs

     4

Fødevareminister Eva Kjer Hansen fastholder, at Danmark vil stemme ja i EU, så Monsanto frit kan få lov at sælge sin genmodificerede majs, også i Danmark. Danmark vil således stemme for en godkendelse af Monsantos nye, genmodificerede majstype, MON 87427.

Nu er den nye genmodificerede majs ikke den eneste GMO afgrøde, som EU har godkendt. Der ligger i forvejen en lang række godkendelser af GMO fødevarer, mange af dem afgrøder, som Monsanto har designet, så eneste anvendelige ukrudtsmiddel er det kræftfremkaldende glyphosat eller Roundup.

Vi anvender eksempelvis i Danmark virkelig store mængder GMO soja i foderet til opdræt af blandt andet konventionelle grise, køer, fisk og kyllinger. Erfaringer og undersøgelser med GMO soja i dyrefoder har vist sig at kunne skade svin og gøre dem syge. Det er rester af glyphosat fra ukrudtsmidlet Roundup, der er under mistanke for at gøre dyrene syge.

Et fransk studie har vist, at glyphosat fremkaldte kræftsvulster blandt rotter. Dansk Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) ved Aarhus Universitet har advaret fødevareministeren mod godkendelsen af den nye GMO majs, da de mener, at rester fra glyphosat i GMO afgrøder også risikerer at kunne gøre mennesker syge og hele området trænger til at blive yderligere undersøgt. Greenpeace har forsøgt at advare ministeren mod godkendelse, og WHO kategoriserer i dag glyphosat som potentielt kræftfremkaldende. I Californien har The Environmental Protection Agency netop besluttet at kategorisere Roundup og glyphosat som kræftfremkaldende. Flere stater i USA forventes at følge efter.

Alligevel står fødevareminister Eva Kjer Hansen fast på, at den nye genmodificerede majstype er sikker at spise for både mennesker og dyr i Danmark.

Det skal i Danmark ikke deklareres på en fødevare, om de dyr, der indgår i fødevaren, har spist genmodificeret foder. Stort set alle konventionelle fødevarer, fremstillet af dyr, der har spist genmodificerede afgrøder, indeholder rester af glyphosat. Den eneste måde, hvorpå du kan undgå at få stoffet indenbords, er ved at købe og spise økologisk.

Du kan læse mere om Aarhus Universitets undersøgelser samt om glyphosats indvirkning på smågrise HER
D
u kan læse mere om glyphosat HER
L
æs her: Roundup gør os syge HER

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.