Fordøjelsen – din 3. hjerne

28 jul, 2018 | Viden og Forskning

Fordøjelsen – din 3. hjerne. Det er i høj grad din fordøjelse og sammensætningen af de cirka to kilo bakterier, der holder til i dine tarme, der er bestemmende for udvikling af sundhed eller sygdom. Cirka 70% af dit immunforsvar bor i tarmene, og din fordøjelse og kvaliteten af din tarmbiota har så stor betydning, at man taler om at de udgør den 3. Hjerne. Du har således en ekstra hjerne i din tarm og mave, der udover stor- og lillehjernen, sender signaler rundt til kroppens systemer og celler og dermed bestemmer, hvordan de fungerer og agerer. Din fordøjelse har desuden særdeles stor betydning for, hvor effektivt du optager næringsstofferne fra den mad, du spiser.

Du taler med din indre biokemi via den mad, som du vælger at spise. Ud fra den mad du spiser, dannes der nye celler, signalstoffer, hormoner og enzymer. Deres kvalitet og form er afgørende for hvilke signaler der sendes videre til dine celler. De tarmbakterier, som du danner, blandt andet ud fra fibrene i den mad du spiser, udgør en selvstændig mavehjerne, der taler med din storhjerne og dine celler og dermed har direkte indflydelse på såvel din fysiske som din psykiske konstitution.

Forskningen indenfor betydningen af en varieret og optimal tarmbiota, og dermed den 3. hjerne, er eksploderet de seneste år. Faktisk tyder meget på, at selve årsagen til adskillige psykiske lidelser kan sidde i tarmen og dermed i mavehjernen og ikke i storhjernen, som man hidtil har troet.

Tarmbiotaen består optimalt af en lang række gavnlige mælkesyrebakterier, der – når de er i balance og mange nok – kan hæmme forekomsten af uønskede bakterier, svampe og parasitter i tarmen. Overvækst af uønskede bakterier, parasitter og svampe i tarmene kan øge forekomsten af affaldsstoffer, der kan perforere tarmslimhinden blodhjernebarrieren og udløse angst, depression og andre psykiske lidelser. At en sund og velafbalanceret tarmbiota kan regulere immunforsvaret og have indflydelse på udvikling af såvel fysisk som psykisk sygdom er den primære årsag til, at tarmen og tarmbiotaen kaldes for den 3. Hjerne.

Nyere forskning, foretaget af blandt andet Oluf Borbye Petersen, viser, at der foregår en betragtelig og konstant vekselvirkning af signaler imellem hjernen og tarmen, men også omvendt fra tarmens bakterieflora til hjernen. Sammensætningen af dine tarmbakterier er således helt afgørende for dit helbred og humør samt for udvikling af sygdom eller sundhed.

Tarmvæggen udgør grænsefladen imellem din indre og den ydre verden. I tarmvæggen bor derfor både beskyttende tarmbakterier og størstedelen af dine immunforsvarsceller i form af hvide blodlegemer. Det er sammensætningen af disse tarmbakterier, der kaldes for tarmbiotaen eller mikrobiomet. En velafbalanceret tarmbiota har stor betydning for dit immunforsvars evne til at beskytte dig og ultimativ betydning for en velfungerende hjerne. Heldigvis er din tarmbiota modtagelig for gavnlige stimuli og kan forme sig afhængig af, hvad du vælger at spise og drikke, og hvordan du i øvrigt lever og tænker. Du kan understøtte en sund og velafbalanceret tarmbiota ved at:

  1. Spise masser af økologiske grønsager, gerne 500 g om dagen. Det er de vandopløselige fibre fra grønsager, der blandt andet indgår i dannelsen af sunde mælkesyrebakterier
  2. Spise mindre glutenholdig mad. Gluten findes i hvede, rug og byg
  3. Spise gavnlige mælkesyrebakterier til tarmen hver eneste dag, så den kan holde balance og forsvar intakt. Det kan være i form af fermenterede grønsager,
    Bone Broth, velsyrnede yoghurter eller kefir
  4. Du kan også supplere med tilskud af mælkesyrebakterier i kapselform. Her tages en kapsel dagligt sammen med et måltid.

Din fordøjelse er er uløseligt og intimt forbundet med hjernen, og din tarmsundhed afgør dit helbred og din eventuelle risiko for udvikling af en lang række sygdomme som diabetes og overvægt, men også depression, migræne, angst og ADHD.

Du kan læse mere om fordøjelsen som nøgle til din sundhed HER
Du kan læse mere om fordøjelse og autoimmune sygdomme HER
Du kan læse mere om migræne og tarmsundhed HER
Du kan læse mere om depression og tarmbakterier HER
Du kan læse mere om probiotika og mælkesyrebakterier HER

Var du tilfreds med denne artikel om fordøjelsen – din 3. hjerne? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!