Forebyg influenza med zink

Forsiden Viden og Forskning Forebyg influenza med zink. Zink indgaar i rigtig mange af kroppens vigtige funktioner helt fra oeverste etage, hvor det hjaelper hjernen med at fungere optimalt og ud til hver eneste vaevscelle

     5
forebyg influenza med zink

Zink er et af de vigtigste spormineraler, vi har i kroppen. Det indgår i mere end 200 enzymatiske processer og udgør en væsentlig del af immunforsvaret. Derfor skal du ikke mangle zink.

Forebyg influenza med zink. Du skal helst ikke gå ned på zink. Zink indgår nemlig i rigtig mange af kroppens vigtige funktioner helt fra øverste etage, hvor det hjælper hjernen med at fungere optimalt og ud til hver eneste vævscelle. Én af zinks allervigtigste funktioner er, at styrke vores immunforsvar, så kroppen kan bekæmpe infektioner og inflammation. Får du tilstrækkeligt med zink, kan du altså hjælpe kroppen til selvhjælp i kampen mod en række sygdomme – blandt andet de desværre aktuelle efterårsforkølelser og influenzaer.

Zink har dog også mange andre gode egenskaber. Det medvirker i mere end 200 af kroppens enzymatiske processer, dvs. processer, som har betydning for vores fordøjelse, stofskifte, energi, fertilitet og dannelse af nyt væv. Dermed har zink også betydning for, hvor hurtigt du heler. Har din teenager strækmærker, fordi han vokser hurtigere, end huden kan følge med, så kan det være tegn på zinkmangel. Samme teenagere kan i øvrigt have gavn af zink, hvis han lider af acne. Din smags- og lugtesans kan også være påvirket negativt, hvis ikke du får zink nok. Det samme kan dit syn, for zink indgår også i omsætningen af A-vitamin til dine øjne. Sidst, men ikke mindst er zink væsentlig for, at din hjernes funktionsevne er optimal, og for omsætningen af fedstoffer, samt at du vokser, som du skal.

Et amerikansk studie har for nylig vist, at en tredjedel af ældre led af zinkmangel. Et zinktilskud fik dødeligheden som følge af hjertekarsygdomme til at falde betydeligt, og det samme gjaldt forekomsten af aldersrelateret øjenforkalkning. Antallet af infektioner faldt med to tredjedele, ligesom zinktilskuddet var med til at mindske risikoen for led- og vævssygdomme samt for oxidativt stress, som kan lægge kimen til udvikling af en lang række sygdomme. Udover de ældre er mennesker med sukkersyge, insulinresistens og overvægt typisk i risikogruppen for at lide af zinkmangel.

Zinkmangel er i dag noget nær en folkesygdom, og det skyldes blandt andet, at den zink man tidligere fik i rigelige mængde gennem maden, til dels er gået tabt. Vores afgrøder indeholder nemlig ikke længere lige så mange vitaminer og mineraler som tidligere. De hyppigste mangelsymptomer på zink er nedsat smags- og lugtesans, hvide pletter på neglene, strækmærker på huden, særligt henover balderne, acne eller fedtet hud samt hyppige infektioner.

Mangler du zink, så er østers og bøffer gode zinkkilder, men også frø, kerner, fuldkorn og nødder indeholder zink. Har du behov for zinktilskud, så vælg et organisk eller food state zinktilskud og indtag det lige før du lægger dig til at sove for at øge optageligheden. Husk også, at vitaminer og mineraler arbejder sammen, og derfor får du de bedste resultater, hvis du kombinerer din food state zink til natten med en god multivitaminmineralpille om morgenen, fx. Nature’s Own CoQ10 multi, Terra Nova eller Life Extension. Du kan også styrke dit immunforsvar yderligere ved at sørge for at have tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer (70-100 nmol/l) samt supplere med organisk food state zink. Det kan du læse mere om i artiklen “Kan vitaminer og mineraler beskytte mig?”

Kilde: Ananda S. Prasad;”Zinc: An Antioxidant and Anti-Inflammatory Agent: Role of Zinc in Degenerative Disorders of Aging”; J Trace Elem Med Biol. 2014 Oct;28(4):364-371

Du kan læse mere om zink HER
Du kan læse mere om betydningen af vitaminer og mineraler HER

Var du tilfreds med denne artikel om Forebyg influenza med zink? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.