Glutenfri rejsetips

Forsiden Viden og Forskning Glutenfri rejsetips

     4
Rejsetips - god, glutenfri rejseinspiration

Her kan du finde gode tips til den glutenfri rejse.

Det er ikke kun i Danmark, at flere og flere mennesker oplever bedring ved at spise mindre eller slet ingen glutenholdig mad. Den glutenfri levevis breder sig på verdensplan med lynets hast, og den større opmærksomhed på glutenholdig mad betyder derfor også, at det er blevet lettere at tage på rejse og leve glutenfrit. Af alle rejser, som jeg har været på, har særligt to byer gjort indtryk og inspireret mig med deres store udvalg af glutenfri restauranter og produkter. Den ene by er Rom, der overraskede særdeles positivt med et righoldigt udvalg af glutenfri pasta og pizza. Den anden by er London, der er noget af et slaraffenland for alle, der lever glutenfrit. Herunder finder du mine bedste tips til restauranter i begge byer.

Til en start er der lige mine tre bedste råd til den glutenfri rejse:

  1. Undersøg hjemmefra, hvor du kan spise glutenfrit i den by eller det område, som du skal besøge. Lav en liste med restauranter til morgenmad, frokost og aftensmad, hvis du skal spise ude, eller adviser hotellet, som du har booket dig ind på. De fleste sørger så for glutenfrit brød.

  2. Tænk i andre baner end lige brød. Der findes masser af andre ting, som du kan spise, og som ikke indeholder gluten. Eksempelvis grønsager, æg, frugt, kød, asiatiske retter med ris, supper med mere. Ved at være fleksibel vil du i højere grad kunne slappe af og nyde landets kultur og indbyggere.

  3. Tag lidt glutenfri kiks, energibarer eller vakuumpakket brød med på rejsen, og hav det med i rygsækken undervejs. Så kan du altid lave dig et glutenfrit måltid, når sulten melder sig.

Den glutenfri rejse til Rom

De fleste rystede på hovedet, da jeg meddelte, at jeg skulle på glutenfri rejse til Rom. “Hvorfor lige Rom?” spurgte de. “Det er jo pizzaens, pastaens og focacciaens hjemland?” Det var da også med stor spænding, at jeg kastede mig ud i projektet, men til min store overraskelse erfarede jeg, at temmelig mange restauranter i Italiens hovedstad havde virkelig gode, glutenfri retter på menuen. Italienerne har et generelt højt kendskab til cøliaki og gluten. Det viste sig også, at alle italienske børn testes for cøliaki og glutenallergi, før de fylder seks år. Det indgår i en helt normal helbredsundersøgelse. Der er også i Italien en stigende efterspørgsel efter glutenfri fødevarer, og supermarkederne har fine udvalg af glutenfri produkter. Faktisk var det at leve senza glutine i Italien en særdeles positiv oplevelse.

For de fleste italienere har god mad stor betydning. Især god mad indtaget i hyggeligt selskab. Derfor ligger det italienerne meget på sinde også at sørge for, at vi, der lever glutenfrit, får samme gode madoplevelse og indlemmes i det hyggelige selskab. Der sporedes således en slet skjult stolthed over at kende til problematikken om gluten og være i stand til at servere virkelig gode glutenfri måltider. Du kan derfor sagtens besøge det skønne, hjertevarme og smukke støvleland, også selvom du ikke spiser gluten.
De tre bedste glutenfri restaurantoplevelser i Rom:
1. Voglia di Pizza Via dei Giubbonari 33, Roma (glutenfri, italienske retter).
2. Baylon Café Via di San Francesco a Ripa 152, Roma (morgenmad).
3. Vivi Bistrot har tre restauranter i Rom. De serverer økologiske salater, smoothies og safter, også til at tage med på farten, hvis du eksempelvis har lyst til at nyde din frokost i den smukke Borghese park eller på Den Spanske Trappe.

Den glutenfri rejse til London

London er et mekka af glutenfri restauranter og produkter. Jeg tror næsten, at alle Londons restauranter har glutenfri retter på menukortet. Der findes sågar helt glutenfri restauranter. Rigtig mange englændere lever uden glutenholdig mad, og det betyder, at der i bagerier, supermarkeder og helsekostforretninger kan købes det lækreste og friskeste glutenfri brød hver eneste dag. Udbuddet af glutenfri kvalitetsfødevarer er omfattende. Du kan derfor med sindsro drage til den dejlige by London og forvente spændende og inspirerende glutenfri mad.

Min bedste restaurantoplevelse – uden sammenligning – havde jeg i Notting Hill, hvor Honest Burger, der ligger midt på Portobello Road, serverede de ypperligste glutenfri burgere, som jeg nogensinde har smagt.

  1. Honest Burger – bedste glutenfri burger ever – fantastisk koncept. Findes også i Brixton, Camden, Clapham, Fitzrovia, King’s Cross, Liverpool Street, Soho og Tooting. Honest burger ligger flere steder i London, men også i Notting Hill.
  2. Kæden Hummus Bros serverer kun lækre, glutenfri retter, det er et super sted til en hurtig frokost. De har ligeledes afdelinger flere steder i London fx. i Clerkenwell, Holborn, Soho og St. Paul’s.
  3. Zizzi har de mest delikate glutenfri pastaer og pizzaer på kortet. Du kan finde Zizzi-restauranterne over hele England, men den jeg besøgte var Zizzi ved Notting Hill Gate i London.

Det er ikke vanskeligt at undgå glutenholdig mad på rejser, men det kan betale sig at være velforberedt, tjekke restauranterne ud og advisere hotellet om de glutenfri ønsker. Lige at ha’ lidt glutenfrit med i rygsækken er heller ikke nogen dum ide, afhængig af landet, der skal besøges. Rigtig god rejse.

Her kan du læse mere om Glutenfri – hvad er gluten og hvorfor skal man spise glutenfrit?  
Her kan du læse omDe værste tarmskurke og irritabel tarm
Her kan du læse mere om Skal årsagen til autoimmune sygdomme findes i maven?

Brug for hjælp til fordøjelsen og glutenfri inspiration? Jeg har udgivet en ny bog om tarmsundhed og glutenholdig mad

“Gaven til Maven” er min seneste bog om fordøjelsen og sammenhængene mellem irritabel tarm, oppustethed, diarré og andre udfordringer i tarmsystemet og så vores indtag af glutenholdig mad samt korn som hvede, rug og byg.

Løsningen kan være at leve glutenfrit. Bogen er et stort passionsprojekt, der har været undervejs i flere år og som udkommer på Politikens Forlag den 7. september 2021.

Du kan købe bogen her.

ar du tilfreds med denne artikel med Glutenfri rejsetips? Så må du meget gerne “Synes godt om” artiklen herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.