Gode fedtstoffer mod gigt

Forsiden Viden og Forskning Gode fedtstoffer mod gigt

     6
Gode fedtstoffer mod gigt

Forholdet imellem indtaget af omega 6 og omega 3 fedtsyrer er helt afgørende for de signalleringsprocesser, der sendes i kroppen, men også for graden af inflammation i kroppens væv. Opmærksomhed på disse forhold kan let og enkelt styrke sundheden og afhjælpe symptomer og inflammationssmerter ved gigt.

Jeg har gennem mange år interesseret mig for fedt, ikke mindst for kvaliteten af det fedt, der sælges som mad i Danmark. Debatten om sundt fedt kontra usundt fedt er væsentlig for vores viden om, hvad sund mad er, og hvor meget maden kan gøre for os i forhold til bevarelse af indre sundhed og forebyggelse af sygdom. I særlig grad når vi taler gigt. Dine daglige valg af godt fedt kan således have betydning for såvel graden af gigt som inflammation i kroppens væv.

Der kan være flere årsager til udvikling af gigt, men en vægtig grund er, hvis forholdet imellem indtaget af omega 6 og omega 3 fedtsyrer tipper. De fleste får alt for store mængder inflammationsfremmende omega 6 fedtsyrer i form af fx. raffinerede planteolier, flydende margariner, færdigretteer, kød, kødpålæg og mælkeprodukter. De får også alt for få sundhedsgavnlige uforarbejdede fedtsyrer, de gode fedtstoffer, der ikke blot er vigtige – men livsnødvendige.
Omega 3 fedtsyrer af høj kvalitet er nødvendige at indtage hver dag, og dem får vi fra hørfrø, hampefrø og fede fisk, der IKKE er opdrættede. (Konventionelle opdrætslaks indeholder ikke meget omega 3, og deres foderplan ser ikke for sund ud). Fiskeolie af høj kvalitet er også en god omega 3 kilde, men her skal ledes. Personligt foretrækker jeg Nordfolk, Nordic Natural cod liver oil eller Algae omega.

Forholdet imellem omega 6 og omega 3 fedtsyrer er helt afgørende for en lang række faktorer, også for graden af inflammation i kroppens væv. De fleste omega 6 fedtsyrer fremmer i for store mængder graden af inflammation og dermed også risikoen for udvikling af gigt og andre sygdomme. Desværre mangler de danske kostråd, også de seneste, fuldstændig disse altafgørende nuancer. Her anbefales ovenikøbet planteolier, selvom de fleste planteolier er raffinerede omega 6 fedtsyrer, som vi helst skal undgå. De fremmer inflammation i kroppens væv og dermed risikoen for udvikling af sygdom. Vores høje indtag af raffinerede, ødelagte omega 6 olier i form af eksempelvis vindruekerneolie, solsikkeolie, majsolie etc. samt fra kød og kødpålæg og mælkeprodukter kan være direkte medvirkende til, at vi oplever stigende sundhedsmæssige problemer. Et højt indtag af sukker og hvede kan skubbe til denne uheldige udvikling.

Gode fedstoffer, blandt andet uforarbejdede omega 3 fedtsyrer, beroliger generelt, styrker immunforsvaret og kan imødegå den inflammatoriske proces og virke dæmpende på den. Omega 3 fedtsyrer får du fra hørfrø, hampefrø eller økologiske fede fisk som laks eller ørred.  Olier fra disse råvarer indeholder også omega 3, men da omega 3 fedtsyrer er sarte størrelser, så du skal være yderst kvalitetsbevidst. Nordfolk omega 3 er udvundet af plankton, og er mit personlige valg, men der skal indtages to stk. dagligt.Nordfolk omega 3 er udvundet af plankton, og er mit personlige valg, men der skal indtages to stk. dagligt.

Du kan læse meget mere her samt se en lille film, der fortæller, hvordan du kan sikre dig de bedste og sundeste fedtstoffer i hverdagen.

Du kan læse mere her om Nordfolk – omega 3
Læs meget mere i artiklen Sundt Fedt – fakta om sundt fedt
Her kan du læse artiklen Påvirkes gigt af vejret? 
Prøv Madforlivet’s effektive antiinflammatoriske te

Var du tilfreds med denne artikel om Gode fedtstoffer mod gigt? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev  og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.