Gurkemeje er sundt og dæmper inflammation

Forsiden Viden og Forskning Gurkemeje er sundt, dæmper inflammation og virker således antiinflammatorisk

     5

Gurkemeje er sundt og dæmper inflammation. Det kan derfor betale sig at bruge gurkemeje med rund hånd i ris og grønsagsretter, for gurkemeje er sundt og så kan det dæmpe inflammation. Inflammation er en form for betændelse i kroppens væv, og forhøjede inflammationsniveauer indgår i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme.

Curcurmin, der er det stof, der giver såvel karry som gurkemeje den gule farve, har antiinflammatorisk effekt, og det underbygges i et nyt studie, offentliggjort i Phytotheraoy Research. Her fik to grupper gigtpatienter henholdsvis traditionel smertereducerende gigtmedicin og curcurmin. Begge grupper havde cirka samme følelse af smertereduktion, omkring 42-43%, men curcurmin gruppen havde ingen bivirkninger. 

For at opnå inflammationsreduktion skal der ofte store mængder curcurmin til, og derfor kan gigtpatienter vanskeligt spise sig til tilstrækkelige mængder ved at spise gurkemeje. Gurkemejen i maden kan derfor med fordel suppleres med gode kosttilskud med curcurmin fra gurkemeje. 

I de fleste helsekostforretninger kan du købe økologisk gurkemeje. Det er en lillebitte rod, som du kan rive i bagværk, i ris, over grønsager eller fisk. Det smager dejligt, tilfører en fantastisk smuk gul farve, men pas på fingrene, når du river den, for de afgiver meget farve, og det kan være svært at få af. 

Det er også væsentligt at holde sig for øje, at curcurmin og dermed også gurkemeje skal varmes op for at curcurmins antiinflammatoriske egenskaber aktiveres. Det vil sige, at gurkemejen skal svitses på panden, koges med risene eller bages med bollerne for at gurkemeje er sundt og dæmper inflammation. Sort peber kan have samme effekt, så anvender du gurkemeje som shot, i gurkemejedrik (Golden milk) eller i en smoothie, så tilsæt lidt friskkværnet sort peber, så aktiverer det også curcurminen. 

Du kan finde opskriften på gurkemeje te eller Golden milk HER
Du kan finde opskriften på gurkemeje shot HER
Du kan prøve denne antiinflammatoriske te med gurkemeje HER
Prøv eventuelt en dejlig indisk ret med kylling, spinat og gurkemeje HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.