Gurkemeje optimerer humør og hukommelse

5 mar, 2019 | Viden og Forskning

Gurkemeje optimerer humør og hukommelse. Det viser et nyt studie. Gurkemeje indeholder det fantastiske stof curcurmin. Det er curcurmin, der giver karry og gurkemeje deres gule farve, og vi har i mange år vidst, at et dagligt indtag af curcurmin har stor og gavnlig antiinflammatorisk effekt i kroppen. Nu viser et helt nyt studie fra UCLA, offentliggjort i American Journal of Geriatric Psychiatry, at indtag af curcurmin også kan fremme såvel hukommelse som humør.
Studiet, der var et dobbelt blind, placebo kontrolleret studie, omfattede 40 voksne i alderen 50-90 år, alle med let hukommelssvigt. Deltagerne indtog enten 90 mg curcurmin eller placebo i en periode på 18 måneder. Deltagerne blev checket hver 6. måned og PET scannet efter 18 måneder. De deltagere, der indtog curcurmin, oplevede en markant bedring i deres hukommelse, svarende til en 28% hukommelsesforbedring, som de deltagere, der indtog placebo, ikke oplevede. Deltagerne i curcurmingruppen havde også langt mindre amyloid plakdannelse i hjernen i forhold til dem, der indtog placebo. Som en ekstra bonus følte curcurmindeltagerne også, at curcurminet havde positiv indflydelse på deres humør.
Fire af deltagerne tålte ikke curcurminen og fik mavesmerter.
For effektivt at opnå inflammationsreduktion skal der ofte store mængder curcurmin til, og derfor kan det være vanskeligt at spise sig til tilstrækkelige mængder ved at spise selve gurkemejeroden. Det menes, at andelen af curcurmin i gurkemejeroden er cirka 10%, men det kan variere afhængig af sort, og hvor den er dyrket. Det er fint at supplere maden, smoothien eller juicen med frisk gurkemejerod, men skal du opnå resultater, enten i forhold til bedring af gigtsmerter, hukommelse eller reducering af andre former for inflammation, så skal der et højkvalitetskosttilskud til med et højt indhold af aktivt curcurmin.

Det er også væsentligt at holde sig for øje, at curcurmin og dermed også gurkemeje skal varmes op for at curcurmins antiinflammatoriske og hukommelsesfremmende egenskaber aktiveres. Det vil sige, at gurkemejen skal svitses på panden, koges med risene eller bages med bollerne for at curcurminen aktiveres og dæmper inflammation etc. Sort peber kan have samme effekt, så anvender du gurkemeje som shot, i gurkemejedrik (Golden milk) eller i en smoothie, så tilsæt lidt friskkværnet sort peber, så aktiverer det også curcurminen.

Kilde: http://newsroom.ucla.edu/releases/curcumin-improves-memory-and-mood-new-ucla-study-says

Du kan læse mere om gurkemejes antiinflammatoriske egenskaber HER
Du kan finde opskriften på gurkemeje te eller Golden milk HER
Du kan finde opskriften på gurkemeje shot HER
Du kan læse mere om antiinflammatorisk levevis HER
Du kan prøve denne antiinflammatoriske te med gurkemeje HER
Prøv eventuelt en dejlig indisk ret med kylling, spinat og gurkemeje HER

Var du tilfreds med denne artikel Gurkemeje optimerer humør og hukommelse, viser nyt studie? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!