Hvad er fluor stoffer?

6 jun, 2018 | Viden og Forskning

Hvad er fluor stoffer? Der skelnes imellem flourid, der er uorganisk og findes i naturen og i drikkevandet og så fluor stoffer, der er syntetisk fremstillede kemiske forbindelser. Begge dele stammer fra grundstoffet fluor, men deres indvirkning på menneskekroppen er meget forskellig. Det er påvirkninger fra fluor stoffer, som skal undersøges nærmere af Philippe Grandjean i forhold til hormonforstyrrende effekt, overvægt og manglende vedligeholdelse af vægttab.

Der er således forskel på den fluor, der tilsættes tandpasta og så de fluorstoffer, der skal undersøges for potentielt at kunne forstyrre hormonbalancen og stofskiftet. Den fluor, der tilsættes tandpasta er i form af natrium fluorid i små mængder, og det kan beskytte tandemaljen. Også natrium fluorid kan i for store mængder være skadeligt, og det er derfor, at særligt små børn skal lære ikke at spise tandpastaen. Det er også fluorid, der findes naturligt i vores drikkevand samt i havene.

Når vi taler om fluor stoffer, så er det en anden sag, idet de ikke kan nedbrydes og må betragtes som stærkt belastende for såvel miljø som mennesker. De fleste fluor stoffer er potentielt sundhedsskadelige for alle levende organismer, er mistænkt for blandt andet at kunne forstyrre hormonbalancen og hæmme vægttab. Alligevel er det tilladt at anvende fluor stofferne i rigtig mange processer og produkter, blandt andet i mad emballager, i overfladebehandling samt i imprægneret tøj, sko, tæpper, møbler og bilinteriør.

PFC, PFAS, fluorocarbon og fluorine er blot nogle af de betegnelser, du kan støde på i din dagligdag, når vi taler om fluor stoffer. Selvom der er mange forskellige betegnelser, dækker de grundlæggende over det samme – nemlig fluor stoffer. Stofferne kaldes blandt andet for perfluorerede stoffer eller PFC’er. Perfluorooctanoate tilhører eksempelvis gruppen af stærkt hormonforstyrrende stoffer, der er kendt som polyfluorforbindelser (PFC).

Mad er den primære kilde til de hormonforstyrrende stoffer, vi mennesker har i blodet, og i relation til fluor stoffer stammer de primært fra mademballage, der er behandlet med fluor stoffer, så de bliver fedtafvisende. Det kommer dog bag på de fleste, at også bagepapir, madpapir, mademballage, tøj, sko, bilsæder, maling, tæpper og møbler kan afgive disse toksiske stoffer, som vi mennesker optager i blodet.

Kemiske fluorstoffer anvendes eksempelvis til at gøre Goretex tøj og sko vand- og smudsafvisende. Visse renserier anvender også fluorstoffer. Stofferne er svært nedbrydelige i naturen, ligesom de kan være potentielt skadelige for mennesker. Det kan undre, at det overhovedet er tilladt at anvende disse fluor stoffer, for vi ved, at de er skadelige, og vi optager dem, når vi omgiver os med dem eller indtager dem via mad, der har ligget i emballager, der er behandlet med disse stoffer, eksempelvis pizzabakker.

Det er muligt at købe udendørs tøj i forretningerne, der ikke er behandlet med fluorstoffer, ligesom det er muligt at købe mademballage, bagepapir med mere, der ikke indeholder disse potentielt skadelige stoffer. Flere og flere pizzariaer er også gået over til at anvende ubehandlede eller økologiske og bæredygtige pizzabakker. Skal du have ny bil, så lad den stå med døre og vinduer åbne i et par uger eller køb en let brugt, hvor fluorstofferne er dunstet af. Skal du have ny sofa, så spørg i forretningen efter en, der ikke er behandlet med fluorstoffer etc. Det betaler sig at have stor opmærksomhed på denne problematik.

Du kan læse mere om overvægt og fluor stoffer HER
Du kan læse mere om hormonforstyrrende stoffer og overvægt HER
Du kan læse mere om fluorstoffer og mademballage HER
Du kan læse mere om fluorstoffer på Tænks hjemmeside HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!