Overvægt, vægttab og hormonforstyrrende kemi

Forsiden Viden og Forskning Overvægt, vægttab og hormonforstyrrende kemi

     6
Overvaegt, vaegttab og hormonforstyrrende kemi

Overvægt, vægttab og hormonforstyrrende kemi. Overvægt er et stigende problem blandt såvel børn som voksne, og mens lægerne bekæmper hinanden i forhold til, hvem der har de mest velunderbyggede løsninger på dette voksende problem, så er en helt ny vinkel på årsagen til varig overvægt lanceret. For måske skyldes svær og vedholdende overvægt hverken manglende selvkontrol eller fysisk dovenskab. Professor Philippe Grandjean skal i de kommende år undersøge, om det i stedet kan være fluorstoffer fra mad, emballager og omgivelser, der kan ophobes i vores kroppe og forstyrre stofskifte og dermed også vanskeliggøre bevarelsen af vægttab. Det er Danmarks Frie forskningsfond, der støtter Philippe Grandjeans undersøgelser i mulige sammenhænge imellem fluorstoffer og overvægt.

OG noget må være helt galt, for flere og flere børn og voksne udvikler overvægtig til trods for, at vi spiser mere fornuftigt og motionerer mere. I det mindste er overbevisningen, at vi spiser mere fornuftigt, men det er aldrig nogensinde undersøgt, hvordan det stigende antal kemiske stoffer i vores mad, emballager og omgivelser påvirker os. Så måske kan tilsætningsstoffer, pesticidrester, konserveringsmidler, farvestoffer eller andre stoffer fra konventionelle fødevarer, emballager og omgivelser påvirke os negativt og muligvis bidrage til hormonelle forstyrrelser og dermed til den voksende overvægtsproblematik?

Nu bliver der set nærmere på et aspekt, nemlig fluorstoffer, og det er helt suverænt, at dette emne tages op, synes jeg, også selvom det muligvis kun er en flig af mange mulige forklaringer. Årsagen til forskernes interesse for netop fluorstoffer, baserer sig på et amerikansk forsøg, hvor deltagerne tabte sig, men tog det meste på igen efterfølgende. De deltagere, der havde de højeste niveauer af fluorstoffer i kroppen, tog mest på. Udfordringen kan ligge i, at disse stoffer kan ændre vores hormonbalance og stofskifte, således at kroppen i højere grad gemmer indtagne kalorier som fedt. Teorien er derfor, at høje niveauer af fluorstoffer i kroppen kan bevirke, at man efter et vægttab hurtigt tager de tabte kilo på igen.

De emballager, som vores fødevarer er pakket ind i, det madpapir eller bagepapir, vi anvender i vores køkkener eller det engangsservice vi bruger til vores frokostmad. Alle disse former for mademballage kan indeholde sundhedsskadelige fluorstoffer, også kaldet diPAPs. Svenske forskere har tidligere i et nordisk studie undersøgt en lang række fødevareemballager og er kommet frem til den konklusion, at hovedparten af dem indeholder fluorstoffer, der, når de kommer i kontakt med fødevarer, kan gøre dem sundhedsskadelige at spise, idet stofferne kan vandre fra emballager til mad. Selv om der er tale om små mængder, så er forskerne i dag urolige for, om selv små mængder er tilstrækkeligt til at kunne have skadelig indvirkning på menneskekroppen og hormonbalancen.

Vi udsættes idag for fluorstoffer fra rigtig mange produkter, som vi omgiver os med, og det er overraskende for mange, at også fødevarer kan indeholde disse potentielt skadelige stoffer. Indtil nu er det bedste du kan gøre at vælge økologiske råvarer, også økologiske laks, at undgå for mange fødevareemballager, at gemme madrester imellem to tallerkener, og at være opmærksom på, hvilke produkter og fødevarer, der kan indeholde fluorstoffer og undgå dem.

Området trænger i den grad til politisk bevågenhed og derfor er det virkelig suverænt at Philippe Grandjean og Danmarks Frie forskningsfond tager fat i dette helt oversete emne.

Du kan læse mere om de forskellige former for fluorstoffer og hvor de findes HER
Du kan læse mere om overvægt HER
Du kan læse mere om hormonforstyrrenden stoffer og overvægt HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned. .