Irritabel tarm – sådan reducerer du generne

Forsiden Viden og Forskning Irritabel tarm - sådan reducerer du generne. De fleste voksne danskere har oplevet at have irritabel tarm, her faar du redskaber til at reducere generne...

     4
Irritabel tarm - saadan reducerer du generne

Irritabel tarm – sådan reducerer du generne. De fleste voksne danskere har oplevet at have irritabel tarm, hvor generne er kendetegnet ved blandt andet dårlig fordøjelse, mavesmerter, vekslende afføringsmønster og oppustethed. En stor del af vores immunforsvar og generelle sundhed er tilknyttet tarmen, og det er derfor vigtigt, at din fordøjelse fungerer og er i balance, også hvis du gerne vil tabe dig. Heldigvis kan der for de fleste være hjælp at hente i disse helt enkle råd:

  1. Vær opmærksom på, om det kan være noget i den mad, som du spiser, der kan irritere din tarm. De hyppigste problemskabere kan være et højt indtag af hvede eller andre fødevarer med glutenholdige fibre, men det kan også skyldes fibre fra andre kulhydrater som frugt eller visse typer grønt, eller eksempelvis meget kød og kødpålæg, æg eller mælkeprodukter, som kan forværre tilstanden. Det kan for mange være en hjælp at skrive en kort maddagbog hver dag, alene det, kan ofte være en øjenåbner.
  2. Udelad eventuelle problemskabere i en periode, gerne på mindst to måneder, og tilfør gerne Bone broth, fermenterede grønsager, velsyrnede yoghurter med eller uden komælk eller probiotika i kapselform, så du herigennem styrker den vigtige tarmbiota. Irritabel tarm kan simpelthen også skyldes ubalance i bakteriefloraen i tarmen. Det kan afhjælpes via tilskud af probiotika.
  3. Få dig rørt hver dag i mindst en halv time. Gå en tur eller tag cyklen til og fra arbejde. Det er væsentligt, at du finder en form for bevægelse, der gør dig glad, og som fungerer i din dagligdag.
  4. Sørg for at komme på toilettet hver morgen, det er utroligt vigtigt, men noget som mange overser eller undlader på grund af travlhed. Det kan dog betale sig at prioritere, for de fleste af os har stor sundhedsmæssig gavn af, at komme på toilettet om morgenen.
  5. Din nattesøvn og stressniveauer kan også have betydning for din tarmfunktion, og det kan derfor betale sig at prioritere en god nattesøvn i fuldstændigt mørke samt introducere stressreducerende tiltag, hvor nødvendigt.

Du kan læse mere om betydningen af en sund tarmbiota HER
Du kan læse mere om irritabel tarm og fibre HER
Du kan læse mere om, hvordan du får 600 g grønsager HER
Du kan læse mere om probiotika HER
Du kan finde opskriften på Bone broth HER
Du kan finde opskriften på Tarmbakteriernes festmåltid HER
Du kan finde opskriften på hjemmelavet yoghurt HER
Du kan finde opskriften på fermenteret kål HER

Var du tilfreds med denne artikel Irritabel tarm – sådan reducerer du generne? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.