Irritabel tarm – sådan reducerer du generne

3 jan, 2019 | Viden og Forskning

Irritabel tarm – sådan reducerer du generne. De fleste voksne danskere har oplevet at have irritabel tarm, hvor generne er kendetegnet ved blandt andet dårlig fordøjelse, mavesmerter, vekslende afføringsmønster og oppustethed. En stor del af vores immunforsvar og generelle sundhed er tilknyttet tarmen, og det er derfor vigtigt, at din fordøjelse fungerer og er i balance, også hvis du gerne vil tabe dig. Heldigvis kan der for de fleste være hjælp at hente i disse helt enkle råd:

  1. Vær opmærksom på, om det kan være noget i den mad, som du spiser, der kan irritere din tarm. De hyppigste problemskabere kan være et højt indtag af hvede eller andre fødevarer med glutenholdige fibre, men det kan også skyldes fibre fra andre kulhydrater som frugt eller visse typer grønt, eller eksempelvis meget kød og kødpålæg, æg eller mælkeprodukter, som kan forværre tilstanden. Det kan for mange være en hjælp at skrive en kort maddagbog hver dag, alene det, kan ofte være en øjenåbner.
  2. Udelad eventuelle problemskabere i en periode, gerne på mindst to måneder, og tilfør gerne Bone broth, fermenterede grønsager, velsyrnede yoghurter med eller uden komælk eller probiotika i kapselform, så du herigennem styrker den vigtige tarmbiota. Irritabel tarm kan simpelthen også skyldes ubalance i bakteriefloraen i tarmen. Det kan afhjælpes via tilskud af probiotika.
  3. Få dig rørt hver dag i mindst en halv time. Gå en tur eller tag cyklen til og fra arbejde. Det er væsentligt, at du finder en form for bevægelse, der gør dig glad, og som fungerer i din dagligdag.
  4. Sørg for at komme på toilettet hver morgen, det er utroligt vigtigt, men noget som mange overser eller undlader på grund af travlhed. Det kan dog betale sig at prioritere, for de fleste af os har stor sundhedsmæssig gavn af, at komme på toilettet om morgenen.
  5. Din nattesøvn og stressniveauer kan også have betydning for din tarmfunktion, og det kan derfor betale sig at prioritere en god nattesøvn i fuldstændigt mørke samt introducere stressreducerende tiltag, hvor nødvendigt.

Du kan læse mere om betydningen af en sund tarmbiota HER
Du kan læse mere om irritabel tarm og fibre HER
Du kan læse mere om, hvordan du får 600 g grønsager HER
Du kan læse mere om probiotika HER
Du kan finde opskriften på Bone broth HER
Du kan finde opskriften på Tarmbakteriernes festmåltid HER
Du kan finde opskriften på hjemmelavet yoghurt HER
Du kan finde opskriften på fermenteret kål HER

Var du tilfreds med denne artikel Irritabel tarm – sådan reducerer du generne? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!