Kan vi selv danne tarmens vægttabsmedicin?

17 sep, 2024 | Viden og Forskning

Kan vi selv danne tarmens vægttabsmedicin GLP-1?

GLP-1 er et hormon, der dannes i tyndtarmen. Hormonet aktiveres i fordøjelsen, når vi spiser og det er kendt for at have blodsukkerreducerende, mættende og appetithæmmende effekt. GLP-1 er en forkortelse af glukagon-lignende-peptid 1, og det er det hormon, som lægemiddelindustrien har fremstillet i en kunstig udgave til lægemidlerne Ozempic mod type-2 diabetes og Wegovy mod overvægt.

Det kunstige GLP-1 kaldes også semaglutid, og er således en medicinsk fremstillet udgave af tarmhormonet GLP-1, som både fremmer blodsukkerbalancen og snyder krop og hjerne til at tro, at den er mæt. Dette stof anvendes i dag i to af de mest populære medicintyper på markedet, og det kan hjælpe både mennesker med type-2 diabetes og mennesker, der vejer for meget.

Igennem de senere år har forskningen vist os, at dannelsen af GLP-1 også kan stimuleres af en række råvarer. Eksempelvis er proteiner velkendte GLP-1 stimulanser , men polyfenoler fra eksempelvis grønsager, krydderurter, frugt, grøn te eller kaffe hører muligvis til blandt de stærkeste GLP-1 stimulatorer, vi kender til. Forskningen er baseret på studier in vitro (foretaget i reagensglas, og ikke på mennesker), og derfor har vi savnet yderligere forskning, der har kunnet vise disse råvarers fulde effekt på mennesker.

Vi danskeres indtag af forarbejdede fødevarer, færdigretter og andre nemme løsninger er steget dramatisk i de senere år. Det fører ofte til et højere kalorieindtag og mindre næringsrig mad. Forarbejdede fødevarer giver heller ikke i samme grad som uforarbejdede råvarer, tarmen noget at arbejde med. Ved i stedet at spise masser af økologiske grønsager og naturlige, uforarbejdede råvarer, så giver du tarmen det, den har brug for og igangsætter samtidig dannelsen af GLP-1 i højere grad, end hvis du vælger de forarbejdede fødevarer.

Vi mennesker kan altså, ved at spise masser af fiberrige grønsager, grønkål og rosmarin og drikke grøn te til, helt naturligt stimulere tarmens produktion af GLP-1 . Det kan for eksempel hjælpe dig, hvis du har et ønske om at tabe dig:

1. spis flere fiberrige grønsager, særligt grønkål
2. spis andre typer kål i kombination med linser, bønner, chiafrø, hørfrø og quinoa
3. Krydr´ din mad med krydderurter som rosmarin og basilikum med mere

Plantemad arbejder sig langsommere igennem fordøjelsen og nedbrydes langsomt af tarmens mikrober, hvis livret netop er grønsagernes fibre. I samme proces aktiveres nogle særlige celler i tarmen, der løbende danner GLP-1. Den forarbejdede mad passerer langt hurtigere igennem tarmen, og den type mad indeholder ikke i samme grad fibre, som kan nære tarmmikroberne. Derfor, så mætter forarbejdet mad ikke i samme grad som rigtig mad, det nærer heller ikke i samme grad, og derfor ender det ofte med, at vi spiser mere og danner mindre GLP-1.

Referencer: 
Steinert; “Ghrelin, CCK, GLP-1 an PYY: Secretory controls and physiological roles in eating and glycemia in health, obesity and after RYGB”; Physiol Rev 97: 411–463, 2017 Published December 21, 2016.
Satheesh, Neela & Fanta, Solomon; “Kale: Review on nutritional composition, bio-active compounds, anti-nutritional factors, health beneficial properties and value-added products”; Cogent Food & Agriculture: 6; 1-32 (2020).
Kyu Sik Kim et al.;”GLP-1 increases preingestive satiation via hypothalamic circuits in mice and humans”; Science385,438-446(2024).
Meagan Phelan ,Winning researchers unlocked GLP-1 drugs for obesity.Science384,968-970(2024).

Her finder du opskriften på Grønkåls smoothie
Her finder du opskriften på Omelet med frysetørret grønkål
Her finder du opskriften på Grønkålssalat 

Var du tilfreds med denne artikel Kan vi selv danne tarmens vægttabsmedicin GLP-1? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!