Kosttilskud virker, viser nyt studie

20 aug, 2018 | Viden og Forskning

Kosttilskud virker, viser nyt studie. Svenske forskere har tidligere i fire år fulgt 443 sunde ældre, der henholdsvis indtog 200 mcg selen samt 200 mg coenzym Q10 eller placebo. 12 år efter studiets ophør, kunne forskerne blandt 181 af de tidligere deltagere registrere en markant reduceret dødelighed grundet hjertekarsygdomme blandt de deltagere, der indtog selen og CoQ10. Blandt de deltagere, der led af iskæmisk hjertesygdom, diabetes og for højt blodtryk viste studiet en signifikant reduceret risiko for hjertedød blandt de deltagere, der havde indtaget selen og CoQ10 sammenlignet med de, der havde indtaget placebo. Selv mange år efter indtaget, havde indsatsen haft positiv effekt.

Den beskyttende effekt af indsatsen er således ikke begrænset til interventionsperioden, men ser ud til at fortsætte også efterfølgende, da dette opfølgende lille studie blev foretaget 12 år efter indsatsen. Selv efter tolv år observeredes der en signifikant reduceret risiko for hjertedødelighed i gruppen, der havde taget selen og CoQ10, herunder også patienter med diabetes, hypertension, iskæmisk hjertesygdom eller nedsat funktionel kapacitet, sammenlignet med de deltagere, der indtog placebo.

Tidligere har et omfattende studie konkluderet, at et dagligt indtag af Coenzym Q10 ikke bare gavner hjertesundheden men også øger livskvaliteten og livslængden blandt hjertepatienter og mennesker i risiko for hjertesvigt. Resultaterne stammer fra det hidtil mest overbevisende studie på området, der helt tilbage i 2003 og de efterfølgende ti år fulgte to grupper forsøgspersoner med risiko for hjertesvigt. Den ene gruppe fik 100 mg CoQ10 dagligt, den anden gruppe fik placebo. Allerede efter tre måneder stod det klart for forskerne, at indtag af CoQ10 havde stor positiv effekt. Det viste sig nemlig, at de mennesker, der modtog placebo havde en dobbelt så høj dødsrisiko, sammenlignet med deltagerne, der indtog CoQ10.

Studiet viste også, at tilskud af CoQ10 ikke blot forbedrede hjertesundheden men også bedrede hukommelsen, energiniveauerne og højnede den generelle livskvalitet.

Tilskud af Coenzym Q10 har også vist sig at kunne mindske risikoen for tilbagefald blandt brystkræftpatienter, at kunne hjælpe kræftpatienter til højere energiniveauer og ikke mindst er det væsentligt at gøre opmærksom på, at kolesterolsænkende medicin blokerer for kroppens dannelse af det vigtige CoQ10, hvorfor tilskud på ml. 100-300 mg dagligt er påkrævet ved indtag af statiner.

Erfaringsmæssigt kan det betale sig at vælge CoQ10 af høj kvalitet, eksempelvis Pharma Nords Bio Active Ubiquinol, men for optimal effekt kan det anbefales at indtage 200 mg dagligt. Kombiner gerne med en multivitaminmineralpille af høj kvalitet, eksempelvis Nature’s own, Terra Nova, Life extension eller Nani. Suppler eventuelt med NAD+ og selen, allerbedst i organisk food state form fx. fra Nature’s own, NDS eller Nani samt D3 vitamin i vintermånederne og omega 3, bedst i form af Nordic Natural cod liver oil. Læs herunder, hvordan ekstrakt fra røde ris kan have en gavnlig kolesterolsænkende effekt, helt naturligt og bivirkningsfrit.

Reference: Alehagen et al; ”Still reduced cardiovascular mortality 12 years after supplementation with selenium and coenzyme Q10 for four years: A validation of previous 10-year follow-up results of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial in elderly”; PLoS One. 2018; 13(4): e0193120.
European Journal of Heart failure 2013;15(S1):S20

Du kan læse mere om Kolesterol og hjertesundhed HER
Du kan læse mere om den kolesterolsænkende effekt ved ekstrakt af røde ris HER
Du kan læse mere om hjertesundhed HER

Var du tilfreds med denne artikel Kosttilskud virker, viser nyt studie? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!