NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

Forsiden Viden og Forskning NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

     6
NAD+ longevity

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på kosttilskuddet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det kan forbygge aldersrelaterede sygdomme.

Vi lever længere og længere, og vores børn og børnebørn kan formodentlig se frem til at blive tæt på 100 år gamle. Netop derfor er det ekstra vigtigt at sætte ind på sundhedskontoen, mens vi kan, så vi kan sikre os en alderdom i sundhed og livsglæde.

Forskningen understøtter denne tanke, og den helt nye interessante forskningsretning epigenetikken viser, at det er realiserbart for os mennesker både at leve længere og sundere.

Hvad er NAD+, og hvilken funktion har det?

NAD er et vitaminlignende stof med det meget mundrette fulde navn Nikotinamid-adenindinukleotid, og dets primære funktion er at manøvrere udenom aldersrelaterede sygdomme og bevare energiniveauerne hele livet.

NAD+ kan vi normalt selv danne ud fra B3 vitamin i nikotinamid form, men evnen til omdannelse daler med årene. Lave NAD+ niveauer kan bidrage til manglende energi, hjertekarsygdomme, manglende hukommelse og flere andre sygdomme. Med andre ord; NAD+ kan hjælpe med at holde dig sund og vital og leve et godt, langt liv.

NAD+-niveauer bruges til at måle kroppens aldring

NAD+ har således stor betydning for aldringsprocessen, og anvendes derfor også som et målbart aldringsparameter.

Stoffet har betydning for din energidannelse, for dit immunforsvars evne til at beskytte dig samt dit DNA, ligesom din fedtsyreomsætning, dine led samt dine cellers og huds sundhed er helt afhængige af tilstrækkelige NAD+-niveauer. Din kognitive formåen som hukommelse og koncentrationsevne hænger ligeledes sammen med dine niveauer af NAD+.

En række undersøgelser har vist, at NAD-niveauer falder med alderen, og forringelsen af ​​NAD-metabolismen fremmer adskillige aldringsrelaterede sygdomme. Omvendt har opreguleringen af ​​NAD-metabolismen, eksempelvis i form af kosttilskud med forløberne til NAD+, vist sig at forhindre faldet af NAD+ og har vist gavnlige virkninger mod aldring og ældningsassocierede sygdomme.

Derudover har mange undersøgelser vist, at genetisk og/eller ernæringsmæssig aktivering af NAD-metabolismen ser ud til at kunne forlænge levetiden for forskellige organismer. Samlet set er det klart, at NAD-metabolismen spiller flere vigtige roller i aldringsprocessen og for levetiden.

NAD+ som kosttilskud

Nikotinamid-adenindinukleotid eller NAD+, findes i stort set alle celler i din krop, og omdannes ud fra B3 i nikotinamid ribosid (NR) og nikotinamid mononukleotid (NMN) formerne.

Det kan derfor med alderen være en god ide at tage kosttilskud med B3 vitamin i nikotinamid form samt spise tryptofanholdige fødevarer som økologisk laks, æg, græskarkerner og ananas, de er forløberne til serotonin (budbringeren af det gode humør), og sammen med B3 indgår de i dannelsen af NAD+. Faste, både faste-imiterende og periodisk faste kan ligeledes stimulere dannelsen af NAD+.

At holde sine NAD+-niveauer højt hele livet kan sikre en sundere alderdom i raskhed og glæde. NAD+ er et effektivt værktøj i bekæmpelsen af aldring. Personligt tager jeg NAD+ fra Life Extensio, Europe. Du kan læse mere HER

Referencer: Yaku K, Okabe K, Nakagawa T. NAD metabolism: Implications in aging and longevity. Ageing Res Rev. 2018 Nov;47:1-17.

Ny bog – fokus på NAD+

Du kan læse mere om NAD+ i min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan købe bogen HER

Ny bog – 7 veje til et langt liv
Ny bog – 7 veje til et langt liv

Var du tilfreds med denne artikel om NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital? Så må du gerne klikke “kan godt lide” under opskriften. Tilmeld dig også mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.