Lad os gøre drikkevandet til et tema i valgkampen!

5 sep, 2022 | Viden og Forskning

Lad os gøre drikkevandet til et tema i valgkampen!

Rent drikkevand er ikke længere en selvfølge i Danmark, og eksperterne forudser, at problemet kun bliver værre. De anbefaler stærkt, at vores drikkevand renses, før det sendes ud. Nye analyseresultater viser, at det er muligt, men vi mangler ansvarlige, handlekraftige politikere.

Fokus er for øjeblikket rettet på gruppen af giftige flourstoffer, også kaldet PFAS og PFOS. De truer, sammen med pesticidrester og mange andre sundhedsskadelige stoffer, vores drikkevand og sundhed. Både danske og udenlandske forskere advarer imod disse giftige stoffer igen og igen, og i de seneste måneder har man næsten dagligt i medierne kunne læse om PFAS-forurening overalt i landet.

Der findes cirka 12,000 forskellige fluorstoffer. I Danmark tester vi for 4-12 ud af disse 12,000. FIRE til tolv – du læste rigtigt. Grænseværdien for PFAS i drikkevandet er herhjemme sat til 2 ng/l. På hvilken baggrund vides ikke, men Danmarks miljøforsker nummer et, Philippe Grandjean, har til TV2-news oplyst, at den efter hans mening bør være 0 ng/l. USA forventes at komme med et forbud og en grænseværdi på 0 inden længe.

Vi kan ikke vente med at handle, for det er ikke uden grund, at man kalder gruppen på cirka 12,000 flourstoffer for verdens farligste kemikalier. De mistænkes for at påvirke vores hormon- og immunforsvar negativt, øge risikoen for visse former for kræft, skade vores reproduktionsevne og nedsætte effekten af vacciner, som vi jo ellers i høj grad sætter vores lid til i disse år. Fluorstofferne er ikke-nedbrydelige og vanskelige at udskille og komme til livs. For mig at se, er det nødvendigt at reagere omgående og gøre flg.:

1. PFAS skal forbydes. Vi kan og vi skal forbyde det nu, også selvom det betyder enegang i EU.
2. Drikkevandet skal renses, før det sendes ud til de danske husstande, og det skal gå hurtigt.
3. De personer, der har været udsat for høj eksponering fra PFAS, skal hjælpes.

Det er skræmmende og frustrerende, at de eneste, der ikke ser ud til at have vores drikkevandskvalitet på dagsordenen er dem, der rent faktisk både kan og bør gøre en forskel, nemlig politikerne. Temaet er end ikke indeholdt i det nye finanslovsforslag, og miljøministeren skubber problemet ud til kommunerne, holder dem ansvarlige og synes i øvrigt at trække sagen i langdrag. Måske til efter et valg?

Derfor skal vi gøre drikkevandet til et tema i valgkampen! Del denne artikel, skriv læserbreve og lad os få rent drikkevand på dagsordenen. Indtil da, kan du gøre som jeg, rense dit vand.

Her kan du læse artiklen Forbyd fluorstoffer Nu
Her kan du læse artiklen Så rens da det vand

Var du tilfreds med denne artikel Lad os gøre drikkevandet til et tema i valgkampen!? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!