Loppefrøskaller – hvad er loppefrøskaller eller Husk?

Forsiden Viden og Forskning Loppefrøskaller – hvad er loppefrøskaller eller Husk?

     5
Loppefroeskaller

Her kan du læse mere om loppefrøskaller eller Husk, og hvad det bruges til

Mange spørger mig om, hvad loppefrøskaller eller Husk egentlig er for noget, og hvad de kan bruges til. Du kan læse mine svar herunder.

Loppefrøskaller er de yderste skaldele fra ørkenplanten Plantago ovata, der primært dyrkes Indien og Pakistan, hvor den trives i køligt tørt vejr og sandjord. Loppefrøskaller kendes også under navnet psyllium frøskaller, og sælges som økologiske Loppefrøskaller, eller i ikke økologisk form under navnet Husk.

Loppefrøskaller er særdeles fiberrige med hele 80-88 gram fibre per 100 gram. Loppefrøskaller er derfor sunde for de fleste at spise, og de kan gøre noget helt særligt for glutenfrit bagværk. Når du bager glutenfrit, så har de meltyper du bager med, ikke den naturlige hæveevne som glutenholdigt mel har. Ved at piske en geleagtig masse af loppefrøskaller og vand, som du tilsætter dejen, så tilfører du både luftighed og væde til dit glutenfri brød.

Der er dog to ting, der skal overvejes, inden du bruger loppefrøskaller i din mad og i dit brød.

  1. Fibre er vigtige for vores fordøjelse, men lider du af dysbiose eller irritabel tarm, så kan det være nødvendigt at udvise påpasselighed i indtaget af fibre, herunder også loppefrøskaller. Fibre nærer vores tarm, og derfor er det for det meste og de fleste rigtig godt at spise masser af grønsager, fuldkorn og loppefrøskaller med mere. Men der er undtagelser fra reglen, og der findes mennesker, der netop i en periode kan have bedst af ikke at spise for mange fibre fra disse råvarer. Ved dysbiose eller irritabel tarm kan et højt fiberindtag nemlig potentielt forværre tilstanden.
  2. Loppefrøskaller sælges under rigtig mange navne og i adskillige former. I bund og grund er det dog samme sag. Det er forskelle i tørringen og malingsgraden, men det er ikke noget, der bevirker afgørende forskelle i effekten, når du skal anvende det. Mit råd er derfor; Brug de billigste, helt almindelige økologiske loppefrøskaller – hvis altså ikke du lider af irritabel tarm eller dysbiose.

Her kan du finde opskriften på Det bedste glutenfri surdejsbrød
Her kan du finde opskriften på Lækre glutenfri boller
Her kan du læse mere i artiklen om Fibre og irritabel tarm

Var du tilfreds med denne artikel om Loppefrøskaller – hvad er loppefrøskaller og Husk? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.