Moderne mad kan give E vitaminmangel

Forsiden Viden og Forskning Moderne mad kan give E vitaminmangel viser et delresultat fra det store amerikanske NHANES studie viste, at mange manglede E vitamin

     5

Moderne mad kan give E vitaminmangel viser et delresultat fra det store amerikanske NHANES studie. Resultatet viste, at 87% af de deltagende amerikanere imellem 20 og 30 år og 43% af dem over 50 år, manglede E vitamin.

NHANES studiet har til formål at undersøge og vurdere amerikanernes ernæringsmæssige status gennem en kombination af interviews og fysiske undersøgelser. Resultatet omkring E vitamin mangel kom bag på forskerne, som konkluderede, at den mad, som mange amerikanere (AHO: og europæere) spiser i dag, ikke tilfører tilstrækkelige mængder af det beskyttende E vitamin.

E vitaminer har en beskyttende effekt i kroppen, de hæmmer blandt andet harskning af kroppens fedtstoffer, beskytter cellemembranerne, og udøver en antioxidant effekt i kroppen. De virker nærmest som en slags biologisk konserveringsmiddel. E vitaminer styrker også kroppens store slimhindeareal.

E vitaminer består af en familie af næringsstoffer, kaldet tokoferoler og tokotrienoler. Familien består af otte forskellige tokoferoler og tokotrienoler, som alle har betydning for sundhed og indre balance. Den dominerende tokoferol i kroppens væv er gamma-tokoferol, men tyske forskere har fundet, at gamma-tokotrienol kan have gavnlig effekt i relation til cancerbehandling. Desværre indeholder langt de fleste kosttilskud som sælges i Danmark enten kun det syntetiske dl-alpha-tokoferol eller det mere naturlige alpha-tokoferol. Førstnævnte er som sagt syntetisk og kan ikke sammenlignes med de E vitamin former, vi naturligt har i organismen. Det andet udgør kun en mindre del af det fuldstændige E vitamin. Derfor er ingen af de nævnte former optimale at indtage, idet indtag kun af et enkelt tokoferol kan skabe ubalance og mangel på de øvrige.

Normalt får vi naturlige E vitaminer fra:
hele hvedekerner
hvedeklid
broccoli
rosenkål
havregryn
hasselnødder
mandler
hvedekimolie
hasselnøddeolie
mandelolie
hvedegræsjuice.

Der findes også lidt E vitaminer i fede fisk, skaldyr og æg, men E vitaminerne er sarte og ødelægges let af for hård tilberedning. Meget tyder også på, at indholdet af naturlige E vitaminer er lavt i vore moderne, ofte forarbejdede fødevarer. I kombination med, at vi muligvis også indtager færre af de E vitaminrige fødevarer, så fører det til mangel af denne særdeles gavnlige E vitaminfamilie.   Det er særdeles uheldigt, men NHANES studiet viste også, at en kombination af E vitaminrig mad og kosttilskud i løbet af kort tid kunne genoprette balancen. Det er væsentligt at sikre sig, at de kosttilskud, man vælger at indtage, indeholder samtlige tokoferoler og tokotrienoler. E-vitamin familien har nemlig stor betydning for hjerte og karsystemet, idet de kan styrke blodkarrenes elasticitet og de kan formidle en øget ilttilførsel ud til cellerne.

Kilde. PLoS One 2015, Aug 19; 10(8):e0135510

Du kan læse mere om vitaminer og mineraler HER
Du kan læse mere om E-vitaminer HER
Du kan læse mere om A-vitamin HER
Du kan læse mere om D3 vitamin HER
Du kan søge i næsten 1200 artikler HER

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.