Ny forskning – narkolepsi skyldes influenzavirus

Forsiden Viden og Forskning Ny forskning – narkolepsi skyldes influenzavirus

     3
narkolepsi influenzavirus

 

Narkolepsi er en sygdom, der medfører pludselige søvnanfald og muskellammelser. De mennesker, der lider af sygdommen, kan pludselig falde i søvn, også midt på dagen eller midt i et møde. Det er en invaliderende sygdom, der påvirker livet for dem, der er så uheldige at have fået den.

Ny forskning med dansk deltagelse viser nu, at nakolepsi skyldes en virusinfektion. Specifikke vira, særligt fra svineinfluenza, har vist sig at kunne igangsætte en autoimmun reaktion. En autoimmun reaktion er reaktion, hvor kroppens eget immunforsvar forvirres og istedet for at beskytte os, angriber kroppens eget væv. I tilfældet med narkolepsi er det hjernen, der angribes, og områder af hjernen ødelægges. Det omfatter ved narkolepsi de områder og de signalstoffer, der regulerer søvnen. 

Forskerne har påvist, at vira fra svineinfluenza, også kaldet H1N1, kan igangsætte den autoimmune reaktion i kroppen, der kan føre til søvnsygdommen narkolepsi.  Risikoen opstår både, når man rammes af sygdommen svineinfluenza, og når man lader sig vaccinere mod den. Denne nye viden vil forhåbentlig føre til ændret vaccinationspraksis og øge mulighederne for at hjælpe dem, der lider af sygdommen. 

Læs også:
Gode Tips til Bedre Nattesøvn
Sleep Master – Fantastiske Sovebriller
Søvn og vægttab – Kan vi sove os slankere?