Naturlig behandling af dårlig fordøjelse med osteopati

17 feb, 2014 | Viden og Forskning

Dette indlæg er skrevet af Tommy Hedelund

Tommy Hedelund er en af landets mest kompetente osteopater. Hans klinik hedder Klinik for Manuel Behandling, og den ligger Park Allé 15 i Aarhus. Tommy og hans dygtige stab af medarbejdere hjælper hver dag mennesker, der lider af alt lige fra skulder- knæ eller rygproblemer til mave-tarm problematikker og reflux. Du kan læse mere om osteopat Tommy Hedelund og hans dygtige stab via linket nederst i artiklen.

Osteopati er manuel behandling, altså behandling med hænderne, men faget favner også ernæringsmæssige og andre vejledende tilgange. Osteopati kan dermed også med held naturligt behandle dårlig fordøjelse og tarmproblematikker ud fra et nervemæssigt, et venøst/ arterielt/ lymfatisk perspektiv samt under inddragelse af lokale tarmproblematikker som eksempelvis arvæv, sygdom eller lignende.
Tarmsystemet er kontrolleret og styret af vores autonome nervesystem. Dette system har centrum i hjernen og distribueres ud fra rygmarven øverst i nakken, mellem skulderbladene samt fra korsbenet. Koordineringen mellem tarmen og dens lukkemuskler er vigtig for at opnå et normalt flow i systemet. Skulle det ske, at én af vores 5 lukkemuskler skulle være forkrampet på grund af et problem i ryggen svarende til det område, hvor nerverne til musklen distribueres, kan man opleve mavekramper, forstoppelse, diarré, oppustethed med mere. Èn af disse muskler (ileo cecal klappen) er lokaliseret i samme område som vores blindtarm, og det er faktisk set, at patienter er blevet underlagt operation for blindtarmsbetændelse, selvom den underliggende årsag har været krampe i musklen.
Alt det blod, som kommer fra tarmsystemet, skal via portåren (en vene) igennem leveren for at blive renset for både næringsstoffer samt giftstoffer, inden det løber tilbage til hjertet. Hvis portåren og leveren ikke fungerer optimalt, vil blodet
1.) Forblive i tarmsystemet. Det bevirker, at tarmen suger urenset blod til sig, tarmvægen vil hæve, komme i krampe, og tarmbevægelserne samt optagelsen af næringsstoffer vil forringes.
2.) Blodet vil forsøge at komme tilbage til hjertet via omveje (kaldet “anastomoser”) Disse findes ved spiserøret samt ved endetarmen. Blodet vil ophobes i disse områder, og reflux og hæmorider ses ofte som konsekvens heraf. Derfor er leverens sundhed (med alt hvad dette begreb indebærer) essentiel for et sundt og velfungerende tarmsystem.
Det arterielle blod (iltet blod fra hjertet) til tarmsystemet kommer fra hovedpulsåren, Aorta. Efter at Aorta kommer ud under mellemgulvet, nabo til spiserøret og leveren, fragår der 3 mindre arterier til hele tarmen samt alle organerne i maven minus underlivet og endetarmen. Igen, problemer i leveren kan skabe problemer i dette område, ofte med konsekvens på kun den øverste af disse arterier. De to andre arterier er fra naturens side lokaliseret steder, hvor der ikke er ret meget plads, og de bliver derfor let klemt af selv små problemer. Når du beder tarmen om at arbejde, f.eks. efter et måltid, vil tarmen kræve maximal blodgennemstrømning. Nedsat blodgennemstrømning på bare nogle få % kan give symptomer, som kan være svære at diagnosticere, da dette afhænger af, hvad der er spist og hvornår man bliver undersøgt med mere.
Lymfesystemet består af lymfeknuder og “lymfeårer” og er en vigtig del i kroppens immunsystem. Ca. 70 % af kroppens lymfeknuder finder vi i tarmsystemet. Lymfen finder vi i bughinden og de hinder, der omgiver organerne. Hinderne er smurte med en smule væske, så de kan bevæges mod hinanden. Under kikkert operationer puster man ofte en gas ind i maven for at få plads til at operere. Denne gas kan udtørre denne væske, så der i bughinden kommer tørre områder med nedsat bevægelighed. Det hæmmer lymfens evne til at fungere optimalt. Symptombilledet er også her at tarmene vil hæve og der vil opstå kramper. Vi ser også arvæv og sammenvoksninger mellem tarmene efter åbne operationer mod eksepelvis blindtarmsbetændelse, galdesten, endometriose med mere samt ved betændelses sygdomme som colitis MB. Crohn. med flere.
Osteopatisk behandling af disse tilstande består af behandling af rygsøjlen, leveren, bughinden og hinderne omkring organerne, vener og arterier, samt organet i sig selv.
Med Osteopati kan vi normalisere og optimere rygmarven disse steder for derigennem at have en positiv indvirkning på koordineringen og kontrollen af tarmsystemet samt dets lukkemuskler. Behandlingen her vil ofte bestå af mobilisering samt manipulering af rygsøjlen samt behandling med fokus på at hjælpe den enkelte nerve til at bevæge sig bedre i sine omgivelser.
Organerne behandles ved rent fysisk at bevæge dem i forhold til hinanden samt ved at strække interne ledbånd. Herved kan man f.eks hjælpe leveren ved at strække ledbånd under den, så portåren bedre kan tømme sig ind i leveren (indgangen) samt ved at løsne over og bag leveren, så blodet bedre og hurtigere kan komme væk (udgangen). Bughinden strækker vi for at stimulere normal funktion. Ved stræk udskiller bughinden, samt andre hinder, den før omtalte væske, der tillader, at organerne kan glide i forhold til hinanden. Arvæv fra åbne operationer strækkes for at opnå en bedring af den lokale bevægelighed.
Alt dette, så krampe forsvinder, og så lymfe, vener, arterier og nerver igen kan hjælpe kroppen til at fungere optimalt.
Et af osteopatiens største principper er: ” Movement is life “. Vi søger at opnå og stimulere til en så normal funktion som muligt.
Læs mere om betydningen af en sund fordøjelse HER
L
æs mere om Tommy Hedelunds syn på funktionelle lidelser HER
Læs mere om refluks, mavesyre og Tommy Hedelunds forslag til behandling HER
Du kan læse mere om Tommy Hedelunds Klinik for Manuel Behandling HER
Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mobiltelefonen skal ud af soveværelset

Mobiltelefonen skal ud af soveværelset

Mobiltelefonerne skal ud af soveværelserne. Vi har længe vidst, at en af de største trusler mod en god nattesøvn, er de blå lyspåvirkninger fra mobiltelefoner, computere, tv og LED lamper. Et nyt forskningsresultat underbygger denne eksisterende viden og slår fast, at...

Kender vi årsagen til Parkinson’s sygdom?

Kender vi årsagen til Parkinson’s sygdom?

Parkinsons sygdom er den hastigst voksende neurologiske sygdom, både herhjemme og på verdensplan. Antallet af Parkinsonramte danskere er fordoblet i perioden 1990-2015, og WHO skønner, at forekomsten af sygdommen i verden vil være mere end fordoblet igen, inden 2040....

Spis ekstra jomfruolivenolie og undgå demens

Spis ekstra jomfruolivenolie og undgå demens

Vi ved, at middelhavsmad er den sundeste mad, vi kan spise. Vi ved også, at en god økologisk ekstra jomfruolivenolie, der jo også er kendetegnende for middelhavslandene, er stjernesund og kan dæmpe inflammation, forebygge hjertekarsygdom, dia og regulere både blodtryk...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!