Ny forskning – aldring kan bremses

Forsiden Viden og Forskning Ny forskning – aldring kan bremses

     5
Ny forskning aldring kan bremses

Helt ny forskning, foretaget af blandt andet professor Urban Alehagen, viser, at vi er i stand til at bremse menneskets aldringsproces.
Resultaterne viser, at kroppens celler kan holdes vitale i længere tid, når forsøgspersoner indtager en kombination af selen og coenzym Q10. Forskernes håb er, at dette vil kunne hjælpe ældre personer med at holde sig friske og sygdomsfri i længere tid.

I undersøgelsen så forskerne nærmere på de såkaldte telomerer, der er en slags snipper i enden af cellens DNA eller arveanlæg, der beskytter cellen. Snipperne bliver kortere og kortere med alderen, og anvendes som en markør for en celles forventede levetid. Telomerers længde anvendes derfor hyppigt som en form for aldringsmarkør. Forskerne målte samtidig en række andre aldrings-markører.

Resultaterne af denne uafhængige forskning var overbevisende. De forsøgspersoner, der indtog en kombination af selen og CoQ10 hver dag, havde markant længere telomerer end den gruppe, der fik placebo. Gruppen af forsøgspersoner, som fik de to aktive præparater, SelenoPrecise og Bio-Quinone Q10, havde således længere telomerer, hvilket fører forskerne til den konklusion,  at tilskud af disse to stoffer kan have stor betydning for aldringsprocessen.

Professor Urban Alehagen

Professor Urban Alehagen er kardiolog ved Universitetshospitalet i Linköping i Sverige og leder af undersøgelsen. Han fortæller; ”Vi mennesker er udsat for en accelererende aldringsproces, hvor øget oxidativ stress og øget inflammation sætter ekstra fart på processen, specielt hvis vi har lave niveauer af selen og Q10. Hvis folk, som mangler de to stoffer, tager et tilskud, kan det bremse aldringsprocessen, så den forløber i et langsommere tempo”.

Det seneste studie er foretaget ved hjælp af blodprøver, som forskerne har taget regelmæssigt fra de i alt 443 forsøgsdeltagere over en periode på fem år. Denne seneste undersøgelse er en fortsættelse af Urban Alehagens banebrydende studie fra 2013, offentliggjort i International Journal of Cardiology. Her var resultaterne også særdeles overbevisende. De forsøgspersoner, der hver dag indtog tilskud af selen og Q10, havde hele 54 % lavere risiko for at dø af hjertekarsygdom. Normalt er det en af de mest almindelige dødsårsager blandt ældre. Det gjorde forskerne nysgerrige efter at finde yderligere sammenhænge, så de begyndte systematisk at analysere de over 50.000 blodprøver, som var blevet opbevaret på køl. Det er siden blevet til mere end 20 opfølgningsstudier.

100 års pakken

Det er en af årsagerne til, at jeg selv tager det, jeg kalder 100 års pakken hver dag. Og jeg mærker, hvis jeg en dag glemmer at tage mine tilskud. Det er velkendt og helt normalt, at vores egen produktion af CoQ10 aftager med alderen. For os, der bor i Danmark, er det også almindeligt at mangle selen og D3 vitamin, fordi vores jord er selenfattig, og vi har lange perioder med lavtstående sol og mindsket lys. Ovenstående forskning viser, at vi skal have mindst 100 mikrogram selen dagligt for at være dækket ind. Vores gennemsnitlige indtag ligger på under det halve. Anden forskning har også vist, at D3 vitamin har en immunmodulerende og sygdomsforebyggende effekt, og det optimale er, at ligge på 100 nmol/l året rundt. Det kræver for de fleste danskere, at vi tager tilskud hver dag i vintermånederne, for nogle hele året. ed indtag af enkelt vitaminer og mineraler, er det en god ide altid også at indtage en multivitamin/mineralpille af høj kvalitet, for mikronæringsstofferne arbejder sammen og har brug for hinanden. Nature’s Own CoQ10 multi er af høj food state kvalitet og adskiller sig ved at indenholde CoQ10. Det betyder, at du kan nøjes med 1 tablet med 100 mg CoQ10 ved siden af, i stedet for to og derved spare penge. Du kan læse mere via links herunder.

Derfor indeholder min 100 års pakke flg:

Natures Own CoQ10 multivitamin/mineral – 1 stk
Nature’s Own D3 vitamin – 1 stk (fra september til maj)
Pharma Nord Seleno Precise 100 mcg – 1 stk
Pharma Nord Bio-Quinone Q10 100 mg – 1-2 stk
Nordfolk/Zooca Omega 3 – 2 stk

OBS!
Er du kvinde over 50 år, så kan du med fordel tage Nature’s Own Bone support til natten, 2-3 stk afhængig knogle status + evt. en ekstra magnesium.
Som mand over 50 skal du ikke umiddelbart tage calciumtilskud medmindre du lider af knogleskørhed. Derimod kan de fleste mænd have gavn af 1-2 magnesium til natten.

Referencer:
“Selenium and Coenzyme Q10 Intervention Prevents Telomere Attrition, with Association to Reduced Cardiovascular Mortality—Sub-Study of a Randomized Clinical Trial”, Nutrients 2022, 14, 3346.
Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., Post, C., & Aaseth, J. (2016). Relatively high mortality risk in elderly Swedish subjects with low selenium status. European Journal of Clinical Nutrition, 70(1), 91-96. doi:10.1038/ejcn.2015.92
Alehagen, U., Aaseth, J., & Johansson, P. (2015). Reduced cardiovascular mortality 10 years after supplementation with selenium and coenzyme q10 for four years: follow-up results of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial in elderly citizens. PLoS ONE 10(12): e0141641. doi:10.1371/journal.pone.0141641
Alehagen, U., Johansson, P., Aaseth, J., Alexander, J., Wågsäter, D. (2017). Significant changes in circulating microRNA by dietary supplementation of selenium and coenzyme Q10 in healthy elderly males. A subgroup analysis of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens.
PLoS ONE 12(4): e0174880. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0174880
Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., & Dahlström, U. (2013). Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: a 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. International Journal Of Cardiology, 167(5), 1860-1866. doi:10.1016/j.ijcard.2012.04.156

Her kan du læse professor Urban Alehagen’s artikel Tilskud af selen redder liv
Her kan du læse Overlæge Henrik Heys’s artikel her Ny forsking i relation til D vitamin

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel om Ny forskning – aldring kan bremses?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.