Ny viden om kolesterol

9 apr, 2018 | Viden og Forskning

Ny viden om kolesterol. Hidtil har det været sådan, at LDL kolesterolet er blevet kaldt det Lede kolesterol, og HDL kolesterolet for det Herlige kolesterol. Det skal der muligvis ændres på nu, for helt ny forskning har vist, at HDL kolesterolet ikke beskytter i samme grad mod hjertekarsygdomme, som hidtil antaget, men derimod spiller en væsentlig rolle i kroppens immunforsvar. Såvel for høje som for lave HDL kolesterolværdier kan nemlig, ifølge den nye forskning, være forbundet med højere risiko for smitsomme sygdomme.

Der opereres normalt med tre tal, når kolesterolet måles hos lægen:

  • Total kolesterol
  • LDL kolesterol
  • HDL kolesterol

Total kolesteroltallet viser blodets samlede indhold af LDL og HDL kolesterol samt triglycerider. Tidligere anvendte man dette totaltal som indikator og risikovurdering i forhold til udviklingen af åreforkalkning og hjertekarsygdomme. I dag ved vi, at det i højere grad er forholdet imellem triglycerider, HDL kolesterol og muligvis også LDL kolesterol, der er interessant at kende i forhold til en eventuel risikovurdering[1]. I Danmark betragtes et totalkolesteroltal over 5 som for højt. Uanset alder og omstændigheder. Kolesteroltallet stiger med alderen, og det ville være fint, såfremt lægens normalkurve også gjorde det.

LDL står for Low Density lipoproteins. LDL kolesterolniveauerne stiger naturligt med alderen. Nyere forskning har vist, at forhøjede LDL niveauer kan ses som et signal fra kroppen om ubalance. Det kan eksempelvis opstå på baggrund af stress, traumer, arterielle skader, øget inflammation, for højt sukker- eller alkoholindtag eller andre kropslige stressfaktorer. For at kompensere for disse ubalancer, kan kroppen vælge at øge sin produktion af LDL kolesterol i leveren. En af LDL kolesterolets spidskompetencer er blandt andet at kunne afhjælpe og reparere arterielle skader[2]. Et andet aspekt er, at kolesterol som fedtstof indgår i dannelsen af langtidsstresshormonet kortisol, så stress kan, ligesom vores valg af øvrig livsstil, påvirke kroppens dannelse af kolesterol. Forhøjede LDL kolesterolniveauer kan derfor være et råb om hjælp fra kroppen om, at der er områder, som trænger til omsorg, og som ikke er i balance.

HDL kolesterol står for High Density Lipoproteins. Denne type kolesterol har hidtil været anset for at være sundhedsfremmende, idet HDL kan modvirke oxidation af LDL kolesterol, forebygge inflammation og sørge for transport af brugt kolesterol til udskillelse via leveren. Ny forskning sætter imidlertid spørgsmålstegn ved, om HDL’s funktioner er ubetinget sundhedsfremmende. I et nyt studie blev 97,166 personer, der deltog i en generel befolkningsundersøgelse i København samt 9,387 personer fra Københavns City Heart Study, medtaget. Her blev set på disse personers HDL kolesterol niveauer i forhold til deres udvikling af smitsomme sygdomme.

Der blev fundet en U formet kurve, der indikerede sammenhæng imellem koncentrationer af HDL-kolesterol og så risikoen for udvikling alle former for infektioner. Det vil sige, at såvel personer med lave kolesteroltal (under 0,8 mmol/l) som personer med høje niveauer (over 2,6 mmol / l) kunne have øget risiko for udvikling af smitsomme sygdomme[3].

Et tidligere studie har vist, at et højt niveau af HDL kolesterol ikke nødvendigvis beskytter mod hjertekarsygdomme, som man tidligere har troet[4]. HDL kolesterols betydning i relation til udviklingen af hjertekarsygdomme ser således ud til at være mindre end tidligere antaget, men dette seneste studie viser, at HDL i stedet spiller en rolle i forhold til immunforsvarets effektivitet.

Der er efter min mening i den grad behov for yderligere uvildige undersøgelser i forhold til kolesterols betydning for immunforsvar, kropslige balance og livslængde.

Kilder:

  1. Jeppesen J, Hein HO et al, “Relation of high TG-low HDL cholesterol and LDL cholesterol to the incidence og ischemic heart-disease. An 8 year follow-up in the Copenhagen male study”; Arterioscler Thomb Vasc Biol.; 1997;17(6): 1114-220
  2. Sane, A.S., Kukreti, S.C.; ”Effect of preoperative stress on serum cholesterol levels in humans”, Experientia 1978; 34, pp.213-214.
  3. https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article-abstract/doi/10.1093/eurheartj/ehx665/4710060?redirectedFrom=fulltext
  4. http://science.sciencemag.org/content/351/6278/1166.long

Du kan læse mere om, hvordan du balancerer dine kolesteroltal helt naturligt HER
Du kan læse mere om Kolesterol skandalen HER  
Læs også artiklen “Kolesterol behøver ikke være dårligt” HER

Du kan læse mere om kaffe og kolesterol HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!