Nyd din kaffe med mælk – den er antiinflammatorisk

15 feb, 2023 | Viden og Forskning

Helt ny forskning fra Københavns Universitet tegner et billede af, at en daglig kop kaffe med mælk kan have antiinflammatorisk effekt. Man må knibe sig i armen for at tro på det, men den er øjensynligt god nok, og du kan formodentlig roligt nyde din kaffe med mælk.

Kaffebønner er rige på poplyphenoler, der er en form for antioxidanter. Mælk er rig på proteine, der består af kæder af aminosyrer. Kombinationen af de to ting giver antiinflammatorisk effekt, hvis de blandes. Polyphenoler er kendt for at kunne mindske oxidativt stress og inflammation i kroppens væv, og meget tyder på, at proteinerne fra mælk kan øge polyphenolernes antiinflammatoriske effekt.

Flere og flere undersøgelser tegner et billede af, at et par kopper kaffe dagligt er sundt for både hukommelse og livslængde, men når kaffen kombineres med lidt mælk, så lader det til, jf. denne foreløbige undersøgelse, at der kan lægges endnu en gavnlig effekt til, nemlig den antiinflammatoriske.

Høj grad af inflammation i kroppens væv er årsag til øget risiko for udvikling af en lang række sygdomme. Vores valg af mad og levevis er blandt andet afgørende for graden af inflammation. Derfor kan det betale sig at spise og drikke antiinflammatorisk, og det kan være en kærkommen nyhed, at en kop kaffe med mælk formodentligt kan støtte op på denne vej.

Forskerne fra Københavns Universitet har undersøgt, hvordan polyphenoler fra kaffe agerede, når de blev kombineret med aminosyrer fra mælk og blev påført immunceller, som forskerne havde tilført kunstig inflammation. Visse celler fik forskellige doser polyphenoler og aminosyrer, andre fik ingenting. De førstnævnte immunceller var op til dobbelt så gode til at bekæmpe inflammation som sidstnævnte. Nu venter flere studier på henholdsvis dyr og mennesker.

Forskerne formoder, at samme effekt vil kunne opstå med andre plyphenolrige råvarer, der kombineres med proteiner, for eksempel i en grønsagssmoothie med yoghurt, så er du ikke kaffedrikker, så er der stadig gode muligheder.

Referencer: Jingyuan Liu, Mahesha M. Poojary, Ling Zhu, Andrew R. Williams, and Marianne N. Lund; ”Phenolic Acid–Amino Acid Adducts Exert Distinct Immunomodulatory Effects in Macrophages Compared to Parent Phenolic Acids”; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 2023 71 (5), p. 2344-2355
Mahesha M. Poojary, Michael Hellwig, Thomas Henle, Marianne N. Lund; “Covalent bonding between polyphenols and proteins: Synthesis of caffeic acid-cysteine and chlorogenic acid-cysteine adducts and their quantification in dairy beverages”; Food Chemistry,Vol. 403, 2023, 134406

Her kan du læse artiklen Drik kaffe og lev længere
Her kan du læse mere om Kaffe og kolesterol
Her kan du læse artiklen Drik kaffe, det kan være sundt og livsforlængende 

Var du tilfreds med denne artikel Nyd din kaffe med mælk – den er antiinflammatorisk? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!