Nyd din kaffe med mælk – den er antiinflammatorisk

Forsiden Viden og Forskning Nyd din kaffe med mælk – den er antiinflammatorisk

     5
Nyd din kaffe med maelk – den er antiinflammatorisk

Helt ny forskning fra Københavns Universitet tegner et billede af, at en daglig kop kaffe med mælk kan have antiinflammatorisk effekt. Man må knibe sig i armen for at tro på det, men den er øjensynligt god nok, og du kan formodentlig roligt nyde din kaffe med mælk.

Kaffebønner er rige på poplyphenoler, der er en form for antioxidanter. Mælk er rig på proteine, der består af kæder af aminosyrer. Kombinationen af de to ting giver antiinflammatorisk effekt, hvis de blandes. Polyphenoler er kendt for at kunne mindske oxidativt stress og inflammation i kroppens væv, og meget tyder på, at proteinerne fra mælk kan øge polyphenolernes antiinflammatoriske effekt.

Flere og flere undersøgelser tegner et billede af, at et par kopper kaffe dagligt er sundt for både hukommelse og livslængde, men når kaffen kombineres med lidt mælk, så lader det til, jf. denne foreløbige undersøgelse, at der kan lægges endnu en gavnlig effekt til, nemlig den antiinflammatoriske.

Høj grad af inflammation i kroppens væv er årsag til øget risiko for udvikling af en lang række sygdomme. Vores valg af mad og levevis er blandt andet afgørende for graden af inflammation. Derfor kan det betale sig at spise og drikke antiinflammatorisk, og det kan være en kærkommen nyhed, at en kop kaffe med mælk formodentligt kan støtte op på denne vej.

Forskerne fra Københavns Universitet har undersøgt, hvordan polyphenoler fra kaffe agerede, når de blev kombineret med aminosyrer fra mælk og blev påført immunceller, som forskerne havde tilført kunstig inflammation. Visse celler fik forskellige doser polyphenoler og aminosyrer, andre fik ingenting. De førstnævnte immunceller var op til dobbelt så gode til at bekæmpe inflammation som sidstnævnte. Nu venter flere studier på henholdsvis dyr og mennesker.

Forskerne formoder, at samme effekt vil kunne opstå med andre plyphenolrige råvarer, der kombineres med proteiner, for eksempel i en grønsagssmoothie med yoghurt, så er du ikke kaffedrikker, så er der stadig gode muligheder.

Referencer: Jingyuan Liu, Mahesha M. Poojary, Ling Zhu, Andrew R. Williams, and Marianne N. Lund; ”Phenolic Acid–Amino Acid Adducts Exert Distinct Immunomodulatory Effects in Macrophages Compared to Parent Phenolic Acids”; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 2023 71 (5), p. 2344-2355
Mahesha M. Poojary, Michael Hellwig, Thomas Henle, Marianne N. Lund; “Covalent bonding between polyphenols and proteins: Synthesis of caffeic acid-cysteine and chlorogenic acid-cysteine adducts and their quantification in dairy beverages”; Food Chemistry,Vol. 403, 2023, 134406

Her kan du læse artiklen Drik kaffe og lev længere
Her kan du læse mere om Kaffe og kolesterol
Her kan du læse artiklen Drik kaffe, det kan være sundt og livsforlængende 

Var du tilfreds med denne artikel Nyd din kaffe med mælk – den er antiinflammatorisk? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.