Nye, højere D vitamindoser til danskerne

14 sep, 2013 | Viden og Forskning

 

Gennem de seneste 10 år har forskningsresultater samstemmende peget på, at vi som indbyggere i de nordlige lande, fik alt for lidt D3 vitamin. Danmarks officielle anbefalinger til befolkningen vedrørende dagligt indtag af D3 vitamin har været forsvindende lave, med det resultat, at store dele af befolkningen har manglet D3 vitamin i vintermånederne. Man mener, at ni ud af ti danskere har manglet dette væsentlige vitamin. Der har efter min mening været gamblet med befolkningssundheden, og man har i de seneste 10 år ikke været lydhøre overfor problematikken hverken i Sundhedsstyrelse eller Fødevarestyrelse.

I næste måned offentliggør Fødevareminister Karen Hækkerup så de nye anbefalinger. Langt om længe fristes jeg til at sige. Der bliver tale om en stigning på 33% i anbefalet dagligt indtag fra 7,5 mikrogram til 10 mikrogram dagligt.

Vi kan ikke spise os til tilstrækkeligt D3 vitamin, vi skal danne det via solens stråler, og for os der bor her i de nordlige lande, gennem D3 vitamintilskud i vintermånederne.

D3 vitamin får vi via solens stråler i sommermånederne. Her skal vi have mindst ½ times sol dagligt UDEN solcreme med faktor, der blokerer for 98% af D vitamindannelsen og selvfølgelig uden at være tildækkede. Selv med disse tiltag kan vi risikere ikke at danne tilstrækkeligt med D3 vitamin til at klare os vinteren igennem. Jeg mener derfor, at alle danskere bør anbefales at tage et dagligt tilskud af D3 vitamin vinteren igennem. Lad os erkende, at sådan er det, og lad de officielle anbefalinger omfatte tilskud af D3 vitaminer til alle i perioden september til maj. Derudover bør det gøres obligatorisk hos lægen at få foretaget en blodprøve for måling af D3 vitamin niveauerne i november måned, så vi hver især kan tilpasse vores daglige indtag til det aktuelle behov. Tiltaget bør følges op af en regulering af normalniveauerne, der stadig må anses for værende for lave.

Men vores nye fødevareminister Karen Hækkerup har andre planer. Ministeren udtaler; ”Vi står med et folkesundhedsproblem, der skal løses, og eksperterne har slået fast, at man ikke kan spise sig til nok D-vitamin. Det er en advarsel, jeg ikke kan sidde overhørig”. Derfor barsler fødevareministeren med planer om at løse problemet med danskernes lave D vitamin niveauer ved at tilsætte D-vitamin obligatorisk til basisfødevarer som mælk, brød og smør.

Hold nu op Karen Hækkerup! Find nu ud af hvad du har med at gøre, før du sætter alle disse hovedløse ting i værk. Vores behov er individuelle, og for det første, så kan man ikke styre sit daglige D vitamin indtag, når det kommer fra berigede fødevarer. For det andet er det ikke altid vitaminer af bedste kvalitet, som industrien tilsætter. Og for det tredje bliver fødevarerne dyrere, når der tilsættes vitaminer og mineraler. det er et skråplan, og det er ikke ok at lægge så væsentlig en opgave i hænderne på en fødevareindustri, der på ingen måde har vist sig værdig til at tage vare på danskernes sundhed. De skal derfor IKKE stå for løsningen af denne yderst vigtige opgave. Den bør derimod løses ved en klar og utvetyding anbefaling af et dagligt tilskud i vintermånederne, et obligatorisk besøg og blodprøvecheck hos lægen samt en opregulering af normalniveauerne. Med viden og god hjælp kan vi hver især tilrettelægge og tilpasse vores individuelle D3 vitamin behov året rundt.

Læs om hvor vigtigt D3 vitamin er HER

 

Læs mere om doser og tilskud HER

Og hvordan du får tilstrækkeligt D3 vitamin HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!