Økologisk mad hjælper kroppen af med pesticider

Forsiden Viden og Forskning Oekologisk mad hjaelper kroppen af med pesticider. Et helt nyt studie viser, at efter kun en uge paa oekologisk mad, er de fleste pesticidrester udskilt af kroppen.

     6
Oekologisk mad hjaelper kroppen af med pesticider

Økologisk mad hjælper kroppen af med pesticider. Et studie, offentliggjort den 12. februar 2019, viste, at blot en uge med økologisk mad, kunne hjælpe kroppen til at reducere de deltagende børn og voksnes niveauer af pesticider i organismen med mere end 60%. Det er banebrydende godt nyt, og studiet, der er et mindre studie, blev offentliggjort i tidsskriftet Environmental Research, konkluderer da også, at indtag af økologisk mad giver mulighed for en signifikant reduktion i pesticidniveauerne blandt såvel børn som voksne – og på kun en uge.

Indtag af pesticider via maden er forbundet med øget risiko for udvikling af en række sygdomme, herunder hjerneskader blandt børn, hormonforstyrrelser, brystkræft og demens eller Alzheimer. Blot en uge med god, økologisk mad kunne således reducere deltagernes pesticidmetabolitter med gennemsnitlig 60,5%, målt i deltagernes urinudskillelse.

Det var primært organophosphater, der blev udskilt. Organophosphater tilhører gruppen af stærkt neurotoksiske pesticider, der blandt andet forbindes med nedsat hjernefunktion blandt børn, der udsættes for dem. Undersøgelsen fandt, at helt op til 95% var udskilt efter bare en uge med 100% økologisk mad. Organophosphater er så skadelige for børns hjerner i udvikling, at en række forskere har anbefalet et totalt forbud mod brug.

Dette er blot et lille studie, foretaget i USA, og urinen blandt medlemmerne af fire forskellige amerikanske familier blev først målt, efter at de i en uge havde spist en typisk, konventionel mad i seks dage. Derefter spiste de i de følgende seks dage efter en kontrolleret økologisk madplan, hvorefter deres urin igen blev målt. Undersøgelsen viste:

1. 61% fald i chlorpyrifos, et neurotoksisk pesticid, mistænkt for at kunne skade børns hjerner
2. 95% fald i malathion, et neurotoksisk organophosphat pesticid, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende
3. 83% fald i clothianidin, et neonicotinoid pesticid. Neonicotinoider er forbundet med udvikling af hormonforstyrrelser og ændringer i adfærd og opmærksomhed, herunder en association med autismespektrumforstyrrelse. Neonicotinoider er den mest anvendte gruppe af insekticider i verden idag.
4. 43-57% fald i pyrethroider, en klasse af pesticider, der forbindes med hormonforstyrrelser.
5. 37% fald i 2,4-D, en af to ingredienser i Agent Orange. 2,4-D hører til blandt de fem mest anvendte pesticider i USA og forbindes med hormonforstyrrelser, skjoldbruskkirtelforstyrrelser, øget risiko for Parkinsons og non-Hodgkins lymfom samt andre sundhedsmæssige problemer.

I princippet er det temmelig sørgeligt, at vores konventionelle fødevarer i dag produceres under anvendelse af så mange kemiske stoffer, der potentielt kan påvirke vores sundhed negativt. Det er for at sige det på godt dansk snotdumt, for mad og vand skal jo nære os, gøre os sunde og bygge os op. Ingen har efter min mening ret til at ødelægge grundlaget for vores liv og sundhed, alligevel sker det hver dag i et sådant omfang, at det nærmest er blevet det normale og legale.

Med dette studie har du et veldokumenteret valg, for ved at skifte til økologisk mad, kan du altså hjælpe din krop til selvhjælp og rense ud i de potentielt skadelige pesticidrester i din krop.

Reference: “Organic diet intervention significantly reduces urinary pesticide levels in U.S. children and adults”; Carly Hylanda, Asa Bradmana, Roy Geronab, Sharyle PattoncIgor, Zakharevich Robert, B. Guniera and Kendra Kleind; Environmental Research; Volume 171, April 2019, Pages 568-575  https://doi.org/10.1016/j.envres.2019.01.024

Prøv opskrifterne i min helt nye e-bog Grøn og Glad på syv dage, der indeholder en fuldstændig grøn og økologisk madplan til den første uge.
Du kan købe og downloade bogen til KUN 29,- HER

Du kan læse mere om, hvordan pesticider skader børns hjerner HER
Du kan læse mere om skadelig kemi i danske kvinders brystmælk HER
Du kan læse om pesticidrester i grønsager HER
Du kan læse om pesticidrester i drikkevandet HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.